Google+
Főoldal / Rovatok / Változások az országgyűlési képviselő-választásban

Változások az országgyűlési képviselő-választásban

Változások az országgyűlési képviselő-választásbanA Százhalombattai Hírtükör Online hírei… Az új választójogi törvény következtében számos tekintetben módosult a választási eljárás. A legfontosabb változásokat Molnár Mihályné aljegyző, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője segítségével foglaltuk össze.

Az első lényeges változás az országgyűlési képviselők számát érinti: az eddigi 386 helyett mindössze 199 fős lesz a parlament. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy kevesebb választókörzet van, új határokkal kell megismerkedni a választópolgároknak. A korábbi 176 helyett csupán 106 választókerület lesz hazánkban, így az új választójogi szabályozás értelmében az eddigi 55 ezer lakos helyett mintegy 94 ezer honpolgár jut majd egy választókörzetre.

A másik nagy változás, hogy az eddigi két forduló helyett mindössze egy lesz. Az egyéni és listás mandátumok közül nagyobb arányban lesznek az egyéniek. Az új választójogi törvény szerint a 199 képviselő 53 százaléka (106 fő) kerülhet be az egyéni választókerületből, és 47 százalék (93 fő) listáról. Nem lesz eredményességi küszöb, második forduló hiányában az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

A fentieken túl változások vannak a választási határidőkben és az indulási feltételekben is. A hivatalos kampány csak a választások előtti 50. napon (február 15-én) kezdődik el, és április 6-án 19,00 óráig tart.

Megszűnik a kampánycsend intézménye, azaz a választás napján is lehet majd kampánytevékenységet folytatni, bizonyos kivételekkel. Kampánytilalom csak a szavazókörök 150 méteres körzetében lesz, és a választás napján, április 6-án nem lehet választási gyűlést tartani, valamint nem lehet politikai reklámot közzétenni.

További változás, hogy megszűnnek az ajánlószelvények, helyüket ajánlóívek veszik át. Ahhoz, hogy valaki egyéni jelöltként indulhasson, 500 olyan választópolgár aláírását kell összegyűjteni, aki az érintett választókerületben lakik. Ez mindenképpen könnyebbséget jelent a korábbi gyakorlathoz képest, hiszen a kevesebb választókerület egyben nagyobb körzetet is jelent, és eddig a jelöltté váláshoz 750 ajánlásra volt szükség. Ráadásul egy választó több jelöltet is támogathat ajánlásával. Az 500 aláírás összegyűjtésére két hét áll rendelkezésre, amelynek végső határideje 2014. március 3-án 16,00 óra.

Az új választási menetrend szerint az egyéni jelöltek bejelentésére a választást megelőző 34. napig, vagyis március 3-án délután 16,00 óráig van lehetőség. Ezt követően országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyeknek sikerült legalább 27 választókörzetben (tehát az összes körzet negyedében) egyéni jelöltet állítani. Ezeknek legalább kilenc megyében, plusz a fővárosban kell elhelyezkedniük.

Országos lista nemzetiségi listaként is állítható. Nemzetiségi listát az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak állítani.

A területi pártlisták megszűnnek. Az országos listák a rájuk adott szavazatok, valamint az egyéni választókerületi választás során keletkezett töredékszavazatok alapján jutnak mandátumhoz. Újdonság, hogy az egyéni választókerületben mandátumot szerző jelölt után is jár a töredékszavazat, mégpedig annyi, amennyit a győzelemhez szükséges szavazaton felül kap. A korábbi szabályozás szerint csak a mandátumot nem szerző jelöltekre leadott szavazat minősült töredékszavazatnak.

A választási küszöb nem változik, marad az eddigi 5 %, azaz nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a listákra leadott összes érvényes szavazat 5 %-át, közös lista esetén 10 %-át, kettőnél több párt által állított közös lista esetén a 15 %-ot nem érte el.

Idén először vehetnek részt az országgyűlési képviselők választásában azok a magyar állampolgárok, akik külföldön élnek. Ők a Nemzeti Választási Irodának címzett levélben pártlistákra szavazhatnak, legkésőbb április 5-én éjfélig.

Az eddigi gyakorlattal megegyezően, a magyarországi lakhellyel rendelkező, határon túl tartózkodó választópolgárok is részt vehetnek a szavazáson, a magyar külképviseleteken. Akik külföldön kívánnak voksolni, azok a választás előtti 8. napig – március 29-én 16,00 óráig – kérelmezhetik a külképviseleteken való szavazást.

A szavazás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel szavazhat. Az erre irányuló kérelmeknek április 4-én 16,00 óráig kell megérkezniük a választási irodákhoz.

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2014.02.19.