Google+
Főoldal / Lejárt program / Minden szinten kultúra Százhalombattán – 2014.01.18-26.

Minden szinten kultúra Százhalombattán – 2014.01.18-26.

Minden szinten kultúraA Százhalombattai Hírtükör hírei… Színház, zene és tánc, történelem, irodalom és képzőművészet, mindezek találkozásai, összefonódásai és üzenetei teszik minden korosztály számára teljessé Százhalombattán a Magyar Kultúra Napjait január 18. és 26. között.

A “Matrica” Múzeum 18-án 14 órától a Báté 695 című időszaki kiállításhoz kapcsolódó interaktív foglalkozásra várja az érdeklődőket, 20-án pedig a magyar kultúra városunkban eddig be nem mutatott területével ismerkedhet a közönség a Színház az egész világ című tárlaton.

A Himnusz születésének 191. évfordulója alkalmából 22-én az érdi tankerület diákjainak közreműködésével arra keresik a választ a Barátság Kulturális Központban, hogyan látják a mai fiatalok Kölcsey Ferenc Himnuszát és Vörösmarty Mihály Szózatát. A diákok közül kerül ki az a versmondó, aki az esti városi ünnepségen elszavalhatja a Himnuszt. A megemlékezést követően 19 órától Sütő András Vigyorgó búbánat című népies, zenés balladáját mutatja be a veszprémi Pannon Várszínház a BKK színpadán. A páratlan nyelvi leleménnyel megírt darabot autentikus erdélyi dallamok színesítik. Ezen a napon nyílik a BKK emeleti Galériájában a SZAK Stúdió és a Benta Art tárlata, a Minigalériában a Látás Iskolája növendékei mutatkoznak be.

“Értéktár Százhalombattán” címmel január 23-án 9 órától nyilvános konferenciára kerül sor a BKK-ban. A találkozó célja a fogalmak közös értelmezése, a feladatok meghatározása. A tervezett témák között szerepel a szellemi kulturális örökség megjelenése és szerepe, valamint a Hungarikum törvény. Ugyancsak január 23-án, 13 órától a Magyar Kultúra Napjai programsorozat keretén belül egy különleges, színházi-nevelési foglalkozásra várja a Barátság Kulturális Központ a tankerület pedagógusait. CSONTKETREC címmel a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ mutatkozik be, akiknek színházi nevelési programja az otthon, a szabadság és a felelősség témakörét vizsgálja egy olyan metaforikus történet segítségével, amely nyers tömörséggel tükrözi a mindannyiunkat körülvevő világot.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ a színház és a pedagógia iránt egyaránt elkötelezett alkotók közössége, Magyarország első hivatalos TIE csoportja. A társulat meggyőződése, hogy a színháznak és az alkotó gondolkodásnak helye van a fiatalok nevelésében.

Mindkét rendezvény díjtalan, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges, amit a voroszsuzsanna@mail.battanet.hu e-mail címen tehetnek meg az érdeklődők.

A Hamvas Béla Város Könyvtárban Nyáry Krisztián, irodalomtörténész, az Így szeretnek ők című könyv szerzője tart előadást 24-én 18 órától. 25-én a Zagyva Banda táncháza várja az autentikus magyar népzenét kedvelőket a BKK közösségi terében, 26-án délelőtt 10 órától az egész család számára nyújt aktív elmélyülést a Kultúra heti alkotóház a BKK kamara termében.

Este 18 órától a Lépcső Galérián irodalom, zene és képzőművészet találkozása, performance keretében zárja a Magyar Kultúra Napjai százhalombattai rendezvénysorozatát.

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2014.01.08.