Google+
Főoldal / Rovatok / Másfélmilliárdos beruházással javul a vízellátás minősége Érden és környékén

Másfélmilliárdos beruházással javul a vízellátás minősége Érden és környékén

másfélmilliárdosBiztonságosabb ellátás, csökkenő költségek a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával.

Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. szakmai irányításával a terveknek megfelelően haladnak a kivitelezési munkák, melynek köszönhetően várhatóan 2014 tavaszáig Érd és hat Érd környéki település vízellátásának rekonstrukciója valósul meg. A munkálatok során az ÉTV Kft. Duna-parti Vízmű-telepének szivattyúi új frekvenciaváltós vezérléssel fognak üzemelni, Érd város alsó nyomászónáját korszerű nyomásmanagement rendszer működteti majd és mintegy 6,1 kilométernyi nagyátmérőjű főnyomócsövet cserélnek újra. A fejlesztésnek köszönhetően, amely összesen 115 ezer embert érint, a felújított hálózati szakaszokon csőtörések és egyéb vízellátási problémák a jövőben nem zavarják a lakosság hétköznapjait. Július elején megkezdődtek és a tervek szerint haladnak az Érd város vízellátásának biztonságát növelő projekt munkálatai. A cél az infrastruktúra korszerűsítése, az üzemeltetési költségek csökkentése, és a lakosság számára megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz biztosítása.

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg, a beruházás összköltsége 1.401.032.320 forint, melynek 85 %-a, 1.190.877.472 forint vissza nem térítendő támogatás.

Válasz a növekvő vízigényekre

Mivel Érd város és a környező délnyugati agglomeráció az ország legdinamikusabban fejlődő régiója, mind az ide települő lakosság, mind a gyarapodó ipari-vállalkozói közeg miatt a vízhálózatnak egyre nagyobb igényeket kell kielégítenie.. A 70-es években épült érdi vízellátó hálózat a fenti feladatokat egyre nehezebben tudta ellátni , ezért valósítja meg Érd városa – a helyi víziközmű szolgáltató társaság, az ÉTV Kft szakmai közreműködésével – a fejlesztést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által koordinált Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. A vízellátási infrastruktúra és az üzemirányító rendszer korszerűsítésével, a szükséges rekonstrukciók és csőcserék elvégzésével nemcsak biztonságosabbá válik az üzemeltetés, de az üzemeltetési költségek is csökkennek, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben szükséges fejlesztések is biztonsággal megvalósulhassanak. Az érdi és környékbeli lakosok és vállalkozások számára tehát 2014-től folyamatosan megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz áll rendelkezésre.

másfélmilliárdos2Kistérségi szintű fejlesztés

„Amellett hogy az elmúlt években tapasztalt üzemzavaroktól, csőtörésektől, szivárgásoktól jó időre búcsút vehetünk, a fejlesztés révén városunk sokat spórol a működési, üzemeltetési költségekből” – mondta el a beruházás kapcsán T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere. „Az érdi vízmű nem csupán a várost látja el ivóvízzel, hanem a környező hat település – Diósd, Tárnok, Sóskút, Törökbálint, Pusztazámor, és Biatorbágy vízellátását is biztosítja, ezért bátran állíthatom, hogy a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló rekonstrukció egy egész kistérség életére lesz igen pozitív hatással” – fűzte hozzá T. Mészáros András.

Háttérinformáció

Érd Megyei Jogú Város vízellátását elsősorban a Fővárosi Vízművek Csepel-szigeti vízbázisa, valamint kisebb részben saját mélyfúrású kutak és Százhalombatta irányából történő vízátvétel biztosítja. A vízellátó hálózat négy nagy nyomászónára oszlik. Az ivóvizet a Duna-parti átadási ponttól töltővezetéken továbbítják a nyomásövezetek határán elhelyezett tárolómedencékhez. A Dunaparti átadási pontot és a Mecsek utcai víztározó medencéket, melyek kapacitása 5000 m3, egy, a 80-as évek közepén épült 600 mm-es átmérőjű töltővezeték köti össze. Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy támogatják az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok felzárkózását, a kibővített Unión belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. Magyarország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a Svájci Hozzájárulás teljes összegét, több mint 30 milliárd forintot, melynek köszönhetően jelenleg 37 projekt, program és alap megvalósítása folyik.

További kiegészítő információk: http://www.svajcihozzajarulas.hu http:/ és /www.nfu.hu/svajci_hozzajarulas

másfélmilliárdos3MTI hír: Megkezdődött az Érd és környéke vízellátásának javítását célzó korszerűsítés

Elindultak a kivitelezési munkálatai annak a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló projektnek, amelynek során közel másfél milliárd forintból javítják mintegy 115 ezer ember ivóvízellátásának minőségét Érden és környékén.

A projektről T. Mészáros András polgármester (Fidesz) és Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete beszélt a sajtó képviselőinek kedden Érden.

A városvezető kiemelte: a hozzájárulás révén a beruházással nemcsak a vízellátás minősége javul Érden, valamint Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton, Pusztazámoron és Biatorbágyon, de várhatóan gazdaságosabbá válik az ellátás, így csökkenhetnek a lakosság költségei.

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg, a beruházás összköltsége 1,4 milliárd forint, amelyből 1,2 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás; a 200 millió forintos önrészt Érd biztosítja.

Jean-Francois Paroz beszédében kiemelte, hogy a vízellátás kérdése egyszerre globális és lokális. Emlékeztetett, hogy 2010-ben két ivóvízprojekt támogatásáról döntöttek, közülük az egyik az érdi, ahol a felújításnak köszönhetően mintegy 15 százalékkal csökkenhet majd a vízveszteség.

A nagykövet felidézte: Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy támogatják az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok felzárkózását, az unión belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az érdi program az első projekt, amely a megvalósulás szakaszába lépett.

Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megbízott elnökhelyettese, a Svájci Magyar Együttműködési Program Nemzeti Koordinációs Egységének vezetője elmondta: a svájci hozzájárulásból Magyarország több mint 130 millió svájci frank támogatásban részesül. Az ország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a támogatás teljes összegét, több mint 30 milliárd forintot, amelyből jelenleg 37 projekt, program és alap megvalósítása folyik.

Az Érd és Térsége Vízmű Kft. (ÉTV) szakmai irányításával megvalósuló modernizálás révén például új, korszerű rendszer működteti majd Érd alsó nyomászónáját és mintegy 6,1 kilométernyi nagy átmérőjű főnyomócsövet cserélnek újra – ismertette Lanku Ildikó ügyvezető igazgató.

Hozzátette: a mintegy 115 ezer embert érintő fejlesztés révén a felújított hálózati szakaszokon megszűnnek majd a csőtörések, 25-30 ezer köbméterrel kevesebb lesz a vízveszteség, s tovább javul az ÉTV tevékenységének színvonala.

A 74 százalékban hét önkormányzat, 26 százalékban két szakmai tulajdonos birtokában lévő ÉTV 2012-es éves árbevétele 3,18 milliárd forint volt, ebből a vízszolgáltatás bevétele mintegy 2 milliárd forintot tett ki.

A négy elemből álló projekt kivitelezési munkáit a PH-Érd Konzorcium, valamint a CMA Konzorcium végzi, a befejezés határideje 2014 tavasza.

Forrás: MTI

Érd, 2013.08.28.