Google+
Főoldal / Rovatok / Ismét magasabb részvételi arány

Ismét magasabb részvételi arány

Ismét magasabb részvételi arány

A Százhalombattai Hírtükör Online hírei… Mind az országos, mind pedig a választókerületi részvételi arányt meghaladta a Százhalombattán szavazók létszáma. Míg előbbi 61,24 utóbbi pedig 61,67 volt, városunkban a választásra jogosultak 66,03 százaléka adta le a voksát az április 6-i országgyűlési választáson. A relatíve magasabb részvételi arány egyébként mindig jellemző volt a battaiakra – mondta el Molnár Mihályné, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője.

Legtöbben a 11-es, Szivárvány téri szavazókörben éltek választójogukkal, a jogosultak 76,70 százaléka töltötte ki a szavazólapokat.

A választás lebonyolítását szokás szerint komoly felkészülés előzte meg, nyilván ennek is köszönhető, hogy rendkívüli események nélkül, törvényes rendben zajlott le. Egyebek mellett minden szavazóhelyiséget akadálymentesített az önkormányzat. A sportcsarnok főbejáratát véglegesen átépítették. Bár nálunk is akadtak helyiségek, amelyekben hosszabb-rövidebb ideig várakozni kellett, a tumultus és a sorban állás elmaradt, mindenhol be tudták fejezni a szavazást este hétig. A résztvevők jól elboldogultak a lepedő méretűre nőtt új szavazólapokkal is: minimális volt a rontott lap, illetve az érvénytelen szavazat.

Szerencsére, baleset, rosszullét sem történt a szavazás során. Egy férfi elesett a házasságkötő terem előtti lépcsőn, amit a szavazóhelyiségben észrevettek, és a segítségére siettek. Orvost hívtak hozzá, aki ellátta.

Sok gondot okoztak viszont a lejárt, illetve hiányzó iratok, de az esetek többségében az érintettek hazamentek és hoztak valamely érvényes okmányt, amivel igazolták személyazonosságukat és lakcímüket, így végül élhettek választójogukkal.

Mivel minden szavazókörben elegendő létszámú hivatalos szavazatszámláló tartózkodott, senkinek sem kellett visszautasítani a mozgóurna iránti kérelmét. Volt, aki ezt előre jelezte, de azokhoz is kivitték az urnát, akik csak a szavazás napján értesítették a bizottságot.

A legtöbb szavazókörben este tízre-féltizenegyre befejeződött a munka. Akadtak azonban olyan körzetek is, amelyekben tovább tartott, mivel a 700-at is meghaladta a voksolók létszáma.

Az új választási törvény alkalmazása a választási iroda és a szavazatszámláló bizottságok alapos felkészülésének köszönhetően nem okozott problémát, a központi névjegyzék kezelése például egyszerűbb lett. Az átjelentkezők regisztrálása azonban jelentősen megnehezítette a választást lebonyolítók dolgát.

Mivel ugyanis az átjelentkezést egészen április 4-én (pénteken) 16 óráig lehetett jelezni, és Százhalombattán viszonylag magas volt az átjelentkezők száma, szombaton késő éjszakáig tartott a megfelelő szavazólapok átadása az erre kijelölt szavazatszámláló bizottságnak. A névjegyzékben 216 átjelentkező – tehát más állandó lakcímre bejelentett szavazó – szerepelt, akik közül 209-en jelentek meg a 8. számú szavazóhelyiségben, az 1-es iskolában. Az átlagot jelentősen meghaladó létszám magyarázata az lehet, hogy sokan dolgoznak a városban más településen élők.

A városházán még ki sem pihenték a vasárnapi választás előkészítésével és lebonyolításával járó sok-sok munkát, már a májusi európai parlamenti választás előkészítésén dolgoznak. A felelősök arra törekednek, hogy ezúttal is minden a legnagyobb rendben történjen.

Forrás: hirtukor.hu

Érd, 2014.04.16.