Google+
Főoldal / Rovatok / Felmérik a kutak tisztaságát – Az érdi vízadatbázis kútjainak vizsgálata

Felmérik a kutak tisztaságát – Az érdi vízadatbázis kútjainak vizsgálata

vízhiányAz ivóvízkészlet minőségének megóvása érdekében mérnökök vizsgálják az érdi vízadatbázis kútjainak sérülékenységét. A projekt célja, hogy felmérjék, mely kutak tisztaságát veszélyeztetik 50 éven belül a felszínen végzett tevékenységek és ennek megfelelően még időben megelőző intézkedéseket hajtsanak végre. A kivitelezéshez az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyert támogatást „Érd Sasvárosi és az Érd Keserűfű utcai forrás üzemelő sérülékeny vízbázisok diagnosztikai vizsgálata” címen.

Az érdi vízbázis látja el ivóvízzel a települést és annak környékét. A munkálatok során 40 db lakossági kút vizsgálatát követően több helyen figyelő-kutakat fúrtak, a kútfejekbe pedig adatgyűjtő műszereket telepítettek. A vizsgálathoz alkalmazott számítógépes modell segítségével kimutatható lesz, hogy 50 éves távlatban a felszínen keletkező szennyeződések bejuthatnak-e a kutakba, és ha igen, milyen mértékben képesek károsítani a vízkészletet. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a veszélyeztetett területeken bizonyos tevékenységek – pl: egyes mezőgazdasági munkálatok, hulladéklerakás stb. – korlátozásával megelőzhető a vízkészlet szennyezése, ezáltal pedig hosszútávon biztosítható a minőségi ivóvíz-szolgáltatás.

A vízbázisok védelme a legtöbb helyen kötelező. A vizsgálati eredmények függvényében a kivitelező cég javaslatokat és ajánlásokat fogalmaz majd meg. Ezek olyan kötelező jellegű előírásokat, intézkedéseket is tartalmazhatnak majd, melyek egyes tevékenységeket megtilthatnak bizonyos területen. Ilyen lehet például az önkényes lakossági kútfúrás vagy bizonyos ipari, illetve mezőgazdasági létesítmények létrehozása, bővítése.

A munkálatok 2013. júniusában kezdődtek, és várhatóan 2015-ben fejeződnek majd be. A kivitelezést a GeoGOld Kárpátia Környezetvédelmi és Mérnöki Szakértő Kft. végzi.

Érd, 2013.12.16.

A kép forrása: flickr (CC BY 2.0)