Google+
Főoldal / érdi közügyeink / ÉRDNEK ÉPÜLNIE KELL, DE GYŰLÖLETBŐL MÉG SOHA SEMMI NEM ÉPÜLT

ÉRDNEK ÉPÜLNIE KELL, DE GYŰLÖLETBŐL MÉG SOHA SEMMI NEM ÉPÜLT

 

Interjú T. Mészáros András polgármesterrel

 

– A 2014. évi önkormányzati választásban a Fidesz–KDNP-Összefogás csapataként azt ígérték, hogy folytatják a 2010-ben megkezdett munkát. Az idei kampány fő üzenete pedig az, hogy Érd épül. Vannak azonban, akik vitatják, megkérdőjelezik ezt a fejlődést.

– Először is az, hogy Érd épül, nem kampányüzenet, hanem tény. Aki objektív szemmel nézi Érd történetét, mondjuk a rendszerváltástól, vagy akár csak a 2000-es évek elejétől mostanáig, az látja, hogy Érd épül. Ezt nem kell bizonygatni, ez van, látszik, nem letagadható. A kérdés inkább az, hogy miért is olyan szembetűnő ez. Nos azért, mert 2006-ig gyakorlatilag semmi nem épült itt, Pest megye legnagyobb városában. De nem elég, hogy nem épült semmi, ami már kész volt, azt a keveset is hagyták lepusztulni. Az óvodákat, iskolákat, orvosi rendelőket, csupa olyan intézményt, amely alapvetően szükséges egy település működéséhez. Miközben sorban eladták a város tulajdonát, a bevételből semmit nem fordítottak Érd építésére. Sőt, három és fél milliárd forint hiánnyal hagyták ott a városkasszát. Kérdés, hova tűnt a városi korábbi vagyonából befolyt pénz, hiszen a várost gazdagító jele nem volt ennek a pénznek. Mindezért a város akkori vezetői, Döcskovszky Béla és Csőzik László tartozik felelősséggel, még akkor is, ha soha nem lettek ezért elszámoltatva.

– Miért maradt el az elszámoltatás? Nem lett volna jobb tisztázni és éles határt húzni a múlt és a jelen közé?

Szeptemberben Érd ötödik középiskolájának építése is elindult

– Mert fontosabb dolgunk volt annál, mint hogy politikai boszorkányüldözést folytassunk. Lehet, hogy ez hiba volt, lehet ezt politikai naivitásnak nevezni, de ez akkor sem a mi műfajunk, nem a mi programunk. Ehhez a balliberális oldal mindig is jobban értett. Nekünk ennél sürgetőbb feladatunk volt elkezdeni végre a munkát, hiszen több évtizedes lemaradásban volt Érd, miközben akkor kapta meg a megyei jogú városi rangot. Elkezdtük tehát ütemezni a Batthyány Programot, s ekkor Csőzik is felajánlkozott, hogy végre hajlandó lenne tenni a városért. Ezért úgy gondoltuk, hogy kapcsolódjon be a munkába, társadalmi alpolgármesterként megmutathatja, mennyire komolyak a szándékai. Végtére is miért ne próbálhatnánk meg közösen tenni a városért. Sajnos csalódnunk kellett. Többet foglalkozott a pesti ügyvédi irodájával és a Szerencsejáték Zrt-vel, amelynek területi igazgatójává nevezte ki az MSZP-SZDSZ kormány, mint Érddel.

Nincs egyetlen terület sem, amiben emlékezeteset, maradandót alkotott volna, amire rá tudnának mutatni az emberek, hogy igen, ezt a Csőzik csinálta, ezt ő intézte el. Nincs ilyen sajnos. Úgyhogy 2010-ben már nem folytattuk tovább vele a munkát. Nem tudott vagy nem akart bekapcsolódni abba a folyamatba, amely Érd építését szolgálja,

 

s ami nem most, nem is 2014-ben, hanem 2006-ban indult, amikor megalkottuk a Batthyány Programot. Ennek végrehajtása kezdődött el 2007-ben, a csatornaprogram indulásával, ez folytatódott 2015-ben a Modern Városok Program aláírásával és ennek a munkának szeretnénk a végére érni a Batthyány 2020 program beindításával és végrehajtásával.

– Egy választási kampány jó esetben városépítő programok versenyéből áll, hiszen ez szolgálná a helyiek érdekeit. Ebből a szempontból hogyan értékeli a mostani kampányt?

Sajnos Érden ebből a fajta, a város számára hasznot hozó, a programok versenyét hozó kampányból semmi nem valósult meg, ugyanis az ellenfelek ezúttal sem voltak hajlandóak értékelhető programmal előállni. Azon kívül, hogy lopták a mi programunkat, képtelenek voltak koherens, szakszerű, a város sajátosságait az itt élők igényeivel összhangba hozó saját koncepciót gyártani. Még ahhoz sem volt erejük, bátorságuk, felkészültségük, hogy legalább a mi programunkat kritizálják. Csőzikék például olyan kampányígéreteket tettek, amelyek éppen megvalósuló fejlesztésekről szólnak. Szociális gondozót ígértek az időseknek – most épül a Topoly utcában. Hajléktalan szállást ígértek – most épül megfelelő és biztonságos szállás az elesetteknek számára. Fásítást ígértek – alig pár hónapja 10 ezer fát ültettünk közösen az érdiekkel az épülő városligetben. Iskolákat ígértek a fiataloknak – most épül a középiskolává bővülő Batthyány, a teljesen megújuló Kós Károly szakképző iskola és Parkvárosban a vadonatúj köznevelési centrum új tanuszodával, sportpályával. útépítést ígértek – több út épült az elmúlt években, mint az azt megelőző harminc évben. Ráadásul nemmel szavaztak a választókerületi alap duplájára emelésére, amiből a képviselők jórészt utakat építtetnek. Ahogy nemmel szavaztak minden olyan költségvetésre, amely lehetővé teszi az óvodák, iskolák megépítését.

– Ez azért is furcsa, mert elviekben, és ők is ezt hangoztatják, Érdért dolgoznak. Mi lehet akkor az oka Ön szerint ennek a nagy szembenállásnak, ennek a tagadásnak?

Az, hogy a városépítéshez magukban sem kedvet, sem tehetséget nem érző politikai kalandorok ők, akik kampányról kampányra megjelennek és ígérnek fűt-fát, mindenféle koncepció és fedezet nélkül. Ők azok, akik csatatérré változtatják a várost minden kampányban.

Ők azok, akiknek semmi sem drága, hiszen a választás után visszamennek a jól fizető állásaikba, és itt hagyják ránk mindazt a mocskot és szemetet, amit választási kampány címszóval idehordtak. Farkas Zsuzsa – emlékszik még rá valaki? Jött, rágalmazott, el akarta venni az érdiektől az Arénát, aztán eltűnt. Veres Ferenc – hallott róla bárki 2014 óta? Dorosz Dávid – azt sem tudta, melyik városban jelölt, az első alkalommal, mikor idejött, el is tévedt. Rá emlékszik még valaki? Eltűnt mind, ahogy vége volt a választásnak.

 

Az újdonság most az, hogy a jelenlegi fő hangadó, Csőzik László ezúttal már jó előre bejelentette, hogy ő ugyan nem kér többet Érdből; ha nem jut ahhoz a hatalomhoz, amit remél, akkor egy szalmaszálat sem tesz keresztbe a továbbiakban. Pedig a polgármesterség a köz szolgálatáról és nem a hatalomról szól – úgy látszik, neki ezt még meg kell tanulnia. A város, az érdiek szolgálata arról szól, hogy teszünk valami érdemlegeset a közösségért. Azt jelenti, hogy abban, amihez értünk, jelesül a várospolitikában akkor is a lehető legtöbbet adjuk, ha éppen ellenzékben kell dolgozni. Én 1990 óta teszem ezt. Voltam ellenzéki képviselő is, voltam alpolgármester is, voltam a megyei közgyűlés elnöke is. De soha nem háborúztam az ellenfeleimmel. Soha nem akartam porig rombolni a várost, ahol élek. Csőzikék viszont ezt teszik. Jól látszik ez abból az aljas kampányból, amit például az új, érdligeti játszópark és az azt használó családok ellen visel. Ebben az egyben célt is ért: a választásig nem nyitjuk ki a játszóteret, mert nem akarjuk, hogy Csőzik a családokat is politikai céltáblának használja. Egy pesti ügyvéd teszi mindezt, aki már előre megsértődik az érdiekre, ha nem juthat hatalomhoz. Van bárki, aki egy ilyen ember hozzáértését, elkötelezettségét, városszeretetét elhiszi?

– Sok szó esik arról, hogy milyen fontos az együttműködés. Önök azt mondják, hogy csak így épülhet a város, ez a hatékony munka egyik feltétele. A baloldal azt mondja, hogy beszélhetnek ők bármilyen trágárul mondjuk a miniszterelnökről, Érd akkor is hozzájut a forrásokhoz.

T. Mészáros András polgármester és csapata az Országházban tárgyal Aradszki András országgyűlési képviselővel a Késő Géza útprogram végrehajtásáról

– Az együttműködéshez kell egyfajta elfogadás is, kell például az is, hogy se nyilvánosan, se titokban ne nevezzük egymást g.-nek. Csőzik erre a fajta együttműködésre teljességgel alkalmatlan. Röhögve illeti trágár szavakkal a miniszterelnököt, az országgyűlési képviselőt, még büszke is rá, aztán komoly arccal azt mondja, hogy az nem számít, ő majd szerez forrást. Akinek csöpp esze van, az tudja, hogy ez mennyire szánalmas. Felnőtt, a közösségért felelősséget vállaló ember nem viselkedik így. Így gyerekek viselkednek, akik meg akarják mutatni a szüleiknek, hogy nekik minden lehet. Egy gyerektől ez teljesen természetes viselkedés egy bizonyos korban. De egy felnőtt embertől? Hetvenezer ember jövőjével szórakozik és még csak tudatában sincs ennek.

– A másik jelölt Tekauer Norbert. Az ő kampánya…

– Róla nem kívánok beszélgetni, ő egy sértődött ember. Csőzikkel egy csapatban kellett volna indulnia, pont abba a társaságba való. Nincs róla mit mondanom.

– A Fidesz önkormányzati képviselői közül néhányan nem indulnak újra, a helyükön fiatal embereket jelöltek. Mi a váltás oka?

– Olyan emberekről van szó, akik képviselőként nagyon sokat tettek a városért, a választókerületükért. Ezért köszönet illeti őket! Felbecsülhetetlen a munka, amit elvégeztek az elmúlt sok-sok évben. A helyükre jórészt valóban fiatalok érkeztek, akik energikusak, tettre készek, és már most sokat dolgoznak a közösségükért. A kampány során is megmutatták, hogy mennyire elkötelezettek, pedig a lehető legmocskosabb módon támadták, sértegették, inzultálták őket. Mégis állták a sarat, nem vették fel az arcukba dobott kesztyűt, a város dolgairól beszélgettek az emberekkel. Jó volt látni, hogy egy-egy utcafórumon milyen empatikusan közelítették meg a problémákat, milyen gyorsan megtalálták a hangot az emberekkel. Erre a mentalitásra van szüksége egy épülő városnak, nem a falkában ordítókra, nem a mindent leszólókra, nem az agresszív gyűlölködőkre. mert gyűlöletből még soha semmi nem épült, a gyűlölet csak rombolni tud. De Érdnek épülnie kell! Nincs már több elpazarolható évünk! Nem kezdhetjük elölről mindazt a munkát, amit az elmúlt évtizedben elvégeztünk. Az a feladat, hogy befejezzük, amit elkezdtünk, közösen az érdiekkel. Ezért mindenkinek, aki érdekelt ebben, mindenki, aki szereti ezt a várost, akinek fontos a város jövője, menjen el vasárnap szavazni, és szavazzon ránk, a Fidesz-KDNP-Összefogás jelöltjeire, szavazzon azokra, akik Önökkel együtt felépíthetik Érdet!