Google+
Főoldal / érdi közügyeink / CSÖKKENTSÜK A ZAJT PARKVÁROSBAN!

CSÖKKENTSÜK A ZAJT PARKVÁROSBAN!

Az M7 egy nemzetközi autópálya, jelentős tranzit forgalommal, ami miatt Parkvárosban sokakat zavar a sztráda zaja. Bizonyos határokon belül ez kezelhető. Az Érden áthaladó szakaszon három, viszonylag rövid hosszúságban hiányzik a zajvédő fal. Egyik ilyen hiány a Kéményseprő utca végén található. Itt főként a Kerékgyártó utca erre néző házai azok, amik a zajterhelést kapják. Korábban azért nem épült meg, mert a zöldsávot elegendőnek vélték a tervezők. Másik ilyen hiány az M7 eredeti lejárójánál található, a benzinkút előtt. Itt a híd szerkezete statikailag nem alkalmas a zajvédő fal közvetlen teherhordására.

Érd nem építhet, nem bővíthet zajvédő falat az autópálya mellett, ezt kizárólag az utat kezelő Magyar Közút teheti meg.

A 11. választókerület eddigi képviselője, dr. Veres Judit és alpolgármesterünk, Simó Károly személyesen járt el a zajvédő fal ügyében. Éppen ezért ezek a zajvédő falak megtervezésre kerültek, jogerős építési engedéllyel rendelkeznek. A Magyar Közút a 2016-2020 közötti fejlesztési ciklusába illesztette be, a finanszírozást a NIF Zrt. 2020-ra irányozta elő. Tehát ezek a részek jövőre megépülnek.

Fontos tudni, hogy a távolabb lévő utcákban hallható autópálya zajt a zajvédő fal nem tudja kivédeni, azt ugyanis a hanghullámok légkörből való visszaverődése okozza. Ezt a zajforrás csökkentésével lehet elérni, ezért szeretném kezdeményezni az M7 autópálya érdi szakaszán a 100 km/h-s sebességkorlátozást, ami talán elérhető egy nemzetközi autópályán is. Ez sem Érd illetékessége, de kész vagyok a lehetőségek határáig lobbizni érte.

 

Barits Máté

11. választókerület