Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Az ellenzék már megint legyőzte a Fideszt! Ja, nem!

Az ellenzék már megint legyőzte a Fideszt! Ja, nem!

2018 után az idei is választási év, újból magasra csapnak az indulatok lángjai. Az ellenzék az áprilisi megsemmisítő vereség után most kezdi Münchausen báróként kirángatni magát abból a mocsárból, amelybe számára megmagyarázhatatlanul belezuhant. A gyászmunkát azonban láthatóan nem végezték el maradéktalanul, hiszen a vereség okát minden másban keresték, csak saját magukban nem. Érdemes körülnézni részint a tavalyi eredmény okai, valamint a májusi és októberi választásra való készülődés hírei körül. Az elkövetkező hetekben, hónapokban megpróbáljuk sorra venni az okokat, következtetéseket, és elemezzük, kommentáljuk az ellenzék háza táján lezajló eseményeket.

Nagyívű elemzés jelent meg a Publicus Intézet honlapján, amit a HVG igyekezett közkinccsé tenni. Ebben a cég munkatársai arra keresték a választ, hogy vajon az ellenzéki összefogás milyen eredménnyel járna a megyei jogú városokban. Arra a  következtetésre jutottak, hogy három csoportba osztva a megyei jogú városokat, Érd a középsőbe, a billenők közé került Békéscsaba, Eger, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely és Veszprém társaságában. „Az elemzés szerint a fenti kategorizálás abban az esetben érvényes, amennyiben teljesül az a feltétel, miszerint egy országos megállapodás eredményeként az ellenzék pártjai minden nagyvárosban egy jelöltet támogatnak.” – írja a HVG.

Az elemzés Érdet érintő része azon alapul, hogy tavaly áprilisban a Fidesz-KDNP listájára városunkban 43,5% szavazat érkezett, vagyis kevesebb, mint az ellenzéki pártokra a Jobbikkal együtt. Ebből arra következtetnek, hogy a következő lehet októberben a szavazatok megoszlása:

Jobbik                       17%

MSZP-P + DK          22%

LMP                           9%

Momentum              4%

vagyis szerintük baloldali, liberális többségű az érdi ellenzék, és összefogva reális esélyük lesz a győzelemre.

Hogy mennyire lehet komolyan venni a Republikon elemzéseit, nézzünk vissza a tavalyi választásokra! Az alábbi kis táblázatban összehasonlítjuk az intézet következtetéseit a valós tényekkel. A pártok utáni első szám az előrejelzés, a második a tény. A számok a megszerzett mandátumokat jelentik.

Fidesz-KDNP          113      133

Jobbik                       29        26

MSZP-P                    33        20

DK                             13        9

LMP                          7          8

Együtt                       2          1

Mint látható, az előrejelzés (az eredmény ismeretében immár kijelenthető) inkább a vágyakat tükrözte, mint a valóságot. Az előrejelzéseik, vagy közvélemény-kutatásaik azóta is hasonló szellemben készülnek. Nem véletlenül mérik ők a Fidesz-KDNP-t a legalacsonyabbra és a Jobbikot a legmagasabbra, hiszen az rendeli a muzsikát, aki fizet.

A Budapesten most zajló ellenzéki előválasztás megrészegítette az ellenzéket, Karácsony már a Fidesz felett aratott hatalmas győzelemről beszél, és a Gulyás Márton által megálmodott, a Bitó Szalon által jóváhagyott és támogatott ellenzéki összefogás mindenhatóságáról álmodoznak nem csak Budapesten, hanem szerte az országban. Hogy ez min alapul és mik lehetnek a következményei, később ejtünk szót. Addig is megállapíthatjuk, hogy az ellenzék annyit ért a matematikához, mint Gyurcsány a prímszámokhoz.

(Bodoni)