Google+
Főoldal / érdi közügyeink / VALÓDI KÖRNYEZETVÉDELEM: A SZELEKTÍV GYŰJTÉS!

VALÓDI KÖRNYEZETVÉDELEM: A SZELEKTÍV GYŰJTÉS!

Nagyon jó kezdeményezés volt az idei nyáron a műanyagmentes július, mely felhívta a figyelmet az egyszer használatos műanyagok veszélyeire. Egy PET palack lebomlási ideje minimum 450 év. Egy műanyag szatyoré akár 1000 év is lehet. Ezen tények ellenére jól belátható, hogy nem szorítható ki életünkből a műanyag, fontos és szükséges eszközeink készülnek ebből.

Szerencsére Érden, T. Mészáros András polgármester úr és csapatának kiváló szakmai munkájának köszönhetően, 2016-tól minden érdi háztartástól külön szállítják el a papír és műanyag hulladékot. Ezzel jelentősen csökkent a hulladéklerakóba szállított szemét mennyisége.

Volt azonban egy fehér folt a szelektív gyűjtésben: az üveg. Hihetetlenül hangzik, de kimondhatjuk: az üveg a legszennyezőbb háztartási hulladékunk egyike. Lebomlási ideje egy és két millió év között van.

Hamarosan ennek is vége Érden, ugyanis heteken belül megérkeznek az üveggyűjtésre alkalmas gyűjtőedények, melyeket díjtalanul kapnak meg a háztartások. Így a legszennyezőbb anyag sem kerül többet a lerakóba, hanem az ÉTH telepén keresztül újrahasznosításra kerül.

Ezúton is szeretnék mindenkit buzdítani arra, hogy minél több hulladékot próbáljon meg szelektíven gyűjteni, ezzel is hozzájárulva környezetünk védelméhez!

Azokat is szeretném kérni, akik még nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, nem kérték ki az ÉTH-tól a szelektív gyűjtőket, hogy csatlakozzanak, termeljünk kevesebb szemetet, mentsük meg közösen a Földet! Ne csak építsük Érdet, hanem óvjuk is meg gyermekeinknek, unokáinknak!

Barits Máté

11. választókerület