Google+
Főoldal / érdi közügyeink / VÁLASZTÁSI CSALÓT SZEREPELTET LISTÁJÁN CSŐZIK

VÁLASZTÁSI CSALÓT SZEREPELTET LISTÁJÁN CSŐZIK

Jogerős végzést hozott a Fővárosi Ítélőtábla és igazat adott a Fidesz-KDNP-Összefogás nevében beadványt tevő Simó Károlynak, egyben megállapította, hogy a Területi Választási Bizottság törvénysértően járt el, amikor érdemi vizsgálat nélkül lezárta az ügyet. Az ügy pikantériája, hogy a Gyurcsány érdi emberei csak saját ügyvédjük trehánysága miatt úszták meg a teljes lista törlését.

 

Jogsértő volt Falusi Ferenc szerepeltetése Csőzik Lászlóék kompenzációs listáján, mivel nevezett személy korábban már Diósd 8. számú egyéni választókörzetében is elfogadta az egyéni jelöltséget. Ezzel megdőlt annak a rágalom- és gyűlöletkampánynak az alapja, amelyet Csőzikék T. Mészáros András polgármester és Simó Károly, a választási jogsértésre figyelmet felhívó beadványtevő ellen irányult.

Simó Károly azért fordult a Helyi Választási Bizottsághoz, mert észrevette, hogy Falusi Ferenc Diósdon mint egyéni jelölt, Érden pedig mint kompenzációs listán szereplő jelölt két helyen is indul a választáson. Simó kérte a jogsértés megállapítást, aminek első fokon a Helyi Választási Bizottság helyt is adott. Ennek következménye lett volna a törvény szerint a kompenzációs lista törlése. A HVB ugyanakkor feljelentést tett a rendőrségen választási csalás alapos gyanúja miatt. A határozat elleni fellebbezés után az ügy a Területi Választási Bizottsághoz került, amely Simó Károly beadványát érdemi vizsgálat nélkül utasította el.

Időközben a politikai színtéren arról folyt a találgatás, hogy Falusi Ferenc melyik jelöltségétől lép vissza, könnyedén megszüntetve ezzel a jogszabálysértő állapotot. Sokan úgy vélekedtek s ennek adtak nagyobb esélyt, hogy a jogi végzettséggel rendelkező Csőzik László nyomást gyakorol Falusira és rábeszéli a listáról való visszalépésre, de sem ez nem történt meg, sem a diósdi jelölésről nem mondott le. Ezzel szemben Csőzikék totális és alpári stílusú támadást indítottak Simó Károly és nem utolsó sorban a Helyi Választási Bizottság amúgy általa is megszavazott tagjai ellen. Az ügyvédi praxisát jelenleg is gyakorló Csőziket elhagyta a jogérzéke, és úgy tálalta az ügyet, mintha a Területi Választási Bizottság határozata jogerős lenne, holott pontosan tudta, hogy erről szó sincs. A fellebbezés nyilvánvaló volt, hiszen a jogszabálysértő állapot fennállt, így végül a Fővárosi Ítélőtábla elé került az ügy, amely pénteken tárgyalt róla.

Litresits András, az MSZP ügyvédje

Jogerős végzésében az Ítélőtábla kimondta a jogszabálysértést. A lista törlésére egy véletlen, a baloldalt képviselő, az MSZP által a Nemzeti Választási Bizottságba delegált ügyvéd trehánysága miatt nem kerülhetett sor. Falusi ugyanis, ahelyett, hogy lemondott volna a jelöltségről, tovább küzdött azért, hogy törvénysértő módon mindkét helyen jelölt maradhasson. Ezért fellebbezést nyújtott be a diósdi jelöltségének elutasítása ellen. Az ehhez szükséges ügyvédi meghatalmazás azonban nem volt aláírva, így nem volt érvényes. Így az Ítélőtábla a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül utasította el. Az ügyvédről, Litresits Andrásról azt érdemes tudni, hogy július elsején az MSZP országgyűlési frakciója közel ötmillió forinttal bízta meg, a párt NVB-s delegáltját és több perben őket képviselő ügyvédet, azzal, hogy világosítsa fel a képviselőcsoport tagjait “közjogi témában”, és “választási eljárásokban.”, különös tekintettel az önkormányzati választásokra.

Ezúttal a bohózatba illő fordulat a balliberálisoknak kedvezett, hiszen így – a diósdi jelöltség megszűnésével – akaratuk ellenére ugyan, de megszűnt a jogszabálysértő állapot. A választási csalást elkövető Falusi azonban továbbra is Csőzikék listáján szerepel.

Várhatunk-e arra, hogy a gyurcsányisták polgármesterjelöltje bocsánatot kér Simó Károlytól, T. Mészáros Andrástól és a Helyi Választási Bizottságtól? Kizárt. Az viszont biztos, hogy ezután még nagyobb dühvel és gyűlölettel támadnak majd, végleg bemocskolva az érdi választási kampányt.

 

(A borítóképen Falusi Ferenc látható)

 

-somogyi-