Google+
Főoldal / Rovatok / Úthelyreállítások a lakótelep környékén és az “Arany Háromszögben”

Úthelyreállítások a lakótelep környékén és az “Arany Háromszögben”

DSC07476A lakótelep környékén egész nyáron nehéz volt közlekedni. Lehetséges, hogy a kívülállóknak nehezen volt érthető, hogy ha a Bolyai Iskolába akartak menni, miért tartott olyan hosszú ideig az Emőke utcai építés, de sajnos igen komoly oka volt ennek.

A lakótelep környéki utak alatt kemény szikla van. Itt csatorna rekonstrukció volt előírva, nagyobb vezetéket kellett elhelyezni. Amikor elvégezték a munkálatok kezdése előtt a kutató feltárásokat, kiderült, hogy harminc-negyven évvel ezelőtt az ivóvíz-vezeték építés során “megspórolták” azt, hogy a sziklába egy újabb nyomvonalat véssenek, ezért “rátették” a szennyvíz csatorna nyomvonalára. Miután ez kiderült, két dolgot kellett tenni: másik nyomvonalra helyezni a szennyvízcsatornát és ami ennél komolyabb: a kőkemény sziklába 4 m mélyen új nyomvonalat vájni.

Ezért kellett – a korábban nem tervezett módon – felbontani pl. az Emma utcát és ezért futottak bele az Emőke utcában (az Éva utcai találkozásnál) egy még bonyolultabb föld alatti közműhelyeztbe, ahol ráadásként még csapadékvíz csatorna is előkerült. Az csak hab volt a tortán, hogy lépten-nyomon abba ütköztek: hol a lakótelepi szennyvízcsatorna volt a csapadékvíz-csatornába kötve, hol fordítva. Előkerült egy nagy nyomású, több évtizede “ottfelejtett” (közműtérképen nem jelzett) ivóvíz-vezeték is: amikor elvették a téglát, ami lezárta, egyszerűen elkezdett ömleni a víz…

Az Emőke utcában a szikla több fúrófejet is “elfogyasztott”, már-már ott tartottak az építők, hogy segítséget kell kérni az illetékes egyetemi tanszéktől: hogyan lehet apróbb robbantásokkal kialakítani a nyomvonalat, hogy több hét után el tudják végre helyezni azt a pár tíz méteres csatornát, ami még hátra van.

Az új nyomvonal és a pár naposra tervezett munka helyett több hónapra nyúló csatornafektetés miatt elkerülhetetlenül egymásra csúsztak a különböző utcák építési munkafázisai, ezért volt torlódás az iskolakezdéskor a környéken.

Mostanra kezdett konszolidálódni a közlekedési helyzet: egy-két héten belül a tömbházak környéki utcák után remélhetőleg az Erzsébet utcában helyreállítják a szilárd burkolatot. Az Éva utcában a csatornaépítés befejezése és a kamerás vizsgálatok elvégzése után – leghamarabb október végén állítják helyre a szilárd burkolatot.

Egy másik területen is nagyobb tempóra kapcsolnak az úthelyreállításokkal az ígéretek szerint. A csatornaépítőknél kialakult szóhasználat szerint “Arany Háromszögnek” emlegetik a Cseresznyefa- Alsóerdősor- Folyondár- Fenyőfa- Törökbálinti – Tetőfedő- Iparos utcák – M7 alatti terület környékét. Korábban többször írtam róla, hogy itt az egész projektet tekintve a legnehezebb volt az együttműködés az építőkkel, legutóbb pl. elő kellett nekik írni egy teljes csatornaszakasz kicserélését. Innen érkezett a teljes panaszmennyiség 80%-a.

Azt ígérték az építők a múlt héten, hogy október második hetében nagy erőkkel vonulnak fel erre a területre és október végéig látványosan javulni fog a mellékutcák állapota is. Kíváncsi leszek.

Simó Károly – Érdi Csatornázás

Érd, 2013.10.01.