Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Az utak fejlesztésében a fontossági sorrendet kell követni!

Az utak fejlesztésében a fontossági sorrendet kell követni!

Az érdi tatabányai bulvár- és hecclap a minap nekirontott a polgármesternek a folyamatban lévő és tervezett útépítések kapcsán. Ugyanis szerintük előbb azokat az utcákat kellene leaszfaltozni, ahol kevesebben járnak (vannak Érden olyan lakóutcák is, ahol naponta 4-5 autó jár). Szerintük smafu az, hogy végre sikerült majd’ 20.000.000.000 forintot szerezni a csapadékvíz rendezésre és az út- és csomópont felújítási programra. Ez mind nem jó, ez mind hülyeség – szerintük. Ön szerint??

Azt már megszokhattuk, hogy vannak Érden olyanok, akiknek semmi nem jó. Az elmúlt időszakban bizonyossá vált, hogy az évek, hónapok óta tartó károgás lassan okafogyottá kezd válni: soha nem látott mértékben jön a város fejlesztésére fordítható pénz Érdre és szemünk előtt zajlanak a munkák. De még erre is csak annyit tudnak mondani: ez sem jó!! Miről is van szó tehát?

A pénzt arra költik, amire a legnagyobb szükség van. Infrastruktúra és közműfejlesztésre, oktatási-nevelési, egészségügyi, szociális és egyéb városi közintézmények valamint helyi gazdaságfejlesztés és munkahelyek teremtése a cél. Szinte pontosan egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban. Hisz kiegyensúlyozottan kell mindent fejleszteni, az elmúlt nyolcvan évben elég sok lemaradás halmozódott fel. Tíz éve beindult a fejlődés Érden is, de még mindig sok a teendő.

A sok minden fejleszteni való között egyik fontos feladat az úthálózat fejlesztése. Összesen kb. 450 km út van Érden. Ebből hetven év alatt 100 km került burkolásra.

  • 2010-2014 között zajlott az első ütemben a fejlesztés. Ekkor a korábbi 100 km mellé 50 km újult meg 4 év alatt, valamint több csomópont is biztonságosabb lett.
  • 2015-2019 között zajlik a második ütem. Ekkor azok az utak kerülnek sorra, amelyen szinte mindenki közlekedik: a főútvonalak és a gyűjtőutak. Könnyű belátni, hogy ezzel kell kell kezdeni. Ezek azok az utak, ahol mindenki jár. Ezek azok a csomópontok, amelyek ha nincsenek jól kialakítva, balesetveszélyesek. Ha nem jók a főutak, akkor hiába teszik rendbe a lakóutcákat, mert ahol naponta több ezer autó kell közlekedjen, az rossz minőségű maradhat. Tehát a helyes sorrend: előbb a főbb utak, csomópontok – ahol mindenki jár – és utána a lakóutak.
  • 2020-tól kezdődhet a harmadik ütem. Ekkor már minden fő- és gyűjtőút és csomópont rendben lesz, ekkor kell minden lakóutcát pormentesíteni.

Szerintünk ez az ésszerű, ez a helyes sorrend. A közpénzt úgy kell elkölteni, hogy abból a lehető legtöbb érintett számára történjen életminőség javulás.

A Modern Városok Program út és csomópont fejlesztései:
1. Ercsi út (Szabadság tér – M6 közötti szakasza) felújítása. Az Intéző – Karolina – Júlia utcák Ercsi úti csomópontjainak forgalombiztonságát javító fejlesztés.
2. Búvár utcai Oktatási-nevelési Komplexum megközelítését szolgáló útvonal
3. Elöljáró utca – Velencei út csomópont.
4. Szent István út – Damjanich utca – Tárnoki út – Lőcsei út csomópont
5. Budai út – Diósdi út csomópont
6. Felső utca Karolina út – Kinga utca szakaszának biztonságos forgalmi rend kialakítása forgalomtechnikai eszközökkel
7. Bajcsy Zsilinszky Endre út – Daróczi utca csomópont, Gárdonyi utca csomópont
8. Diósdi út- Csaba utca csomópont
9. Riminyáki út – Gellért utca csomópont
10. Sóskúti út (Bem J. tér – Szovátai út között)
11. Szovátai u. (Sóskúti út – Szigetvári u. között)
12. Szövő u. (Törökbálinti út – Lakatos u. között)
13. Csaba utca (Tárnoki út – Diósdi út között)
14. Alsóerdősor (Eperfa u. – Folyondár u. között)
15. Folyondár u. (Alsóerdősor – Törökbálinti út között)
16. Szent István út (Tárnoki út – Kossuth Lajos u. között)

Persze érthető, ha sokan csak addig jutnak el, hogy az ő utcájuk legyen aszfaltos és a többi nem számít. Azonban nekik is be kell látniuk, hogy ők is, ha kimentek az utcájukból, fő- illetve gyűjtőútra fognak ráhajtani, olyan csomóponton fognak keresztülmenni, ahol több ezer másik érdi közlekedő szeretne átmenni. Tehát az ő érdekük is, hogy ezek rendben legyenek.

Örülünk tehát a fejlesztéseknek és bízunk benne, hogy a jó kezdés után ugyanilyen jó lesz a folytatás is!