Google+
Főoldal / Rovatok / Hasznos / Ünnepi program a fővárosban és Érden március 15-én

Ünnepi program a fővárosban és Érden március 15-én

Több ezer embert várnak a március 15-ei központi rendezvényekre a szervezők. Az ünnep a Parlament előtt zászlófelvonással kezdődik; ugyanitt 14 órakor Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. A budai Várban számos rendezvény várja a családokat. Érden fáklyás felvonulás, térzene és ünnepi műsor várja a megemlékezőket.

Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az ünnep a Parlament előtt zászlófelvonással kezdődik, 9 órakor. A nemzeti lobogót katonai tiszteletadással, Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében vonják fel. A díszünnepség Orbán Viktor miniszterelnök beszédével szintén az Országház előtt,  14 órakor kezdődik.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján a budai Várban is számos rendezvénnyel várják egész nap az ünneplőket, családokat. Itt is jellemzően 9 órakor kezdődnek a programok. A Dísz téren 9 órától 18 óráig magyar termelők és vendéglátósok várják a hazai finomságok vásárával az érdeklődőket. Ugyanitt lesz térzene is: fellép a Budapest Helyőrség Zenekara, a Készenléti Rendőrség Zenekara, valamint a Pénzügyőr Zenekar is.

A Várkert Bazárban egész nap tartanak a rendezvények: lesznek kézműves foglalkozások, zenés és táncos programok, s irodalmi est is.

Hunyadi János lovasszobránál lósimogatóval, a Szent István szobornál közlekedésbiztonsági játékokkal, míg Hadik András szobránál népzenével és néptánccal várják az érdeklődőket. Kiss Anita kiemelte: a kalotaszegi táncot, székelyföldi táncot és a palotástáncot nemcsak nézni lehet, hanem meg is tanulhatják a nemzeti ünnepen.

A Szentháromság téren 10 órától koncertek és gyermekprogramok lesznek, a Táncsics börtönben különböző vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon lehet részt venni.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban idén is a “Forradalmi forgatag” címmel rendezik meg ünnepi programjaikat. Itt is lesz táncház, további színházi előadást, csatabemutatót is tartanak, s ágyúlövés is lesz.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában a kétszáz éve született Görgei (Görgey) Artúr egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét lehet megismerni.

A Budapesti Történeti és Vármúzeumban 10 órakor kezdődnek a programok. Itt történelmi sétával és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

A programok ingyenesek, részletek itt találhatók.

Érden idén is fáklyás felvonulással, térzenével, ünnepi műsorral várják a megemlékezőket:

márc-15-1024x507