Google+
Főoldal / Rovatok / Ez + az / Újabb országos elismerés – Polgárőr Város kitüntető címet nyerte el Százhalombatta

Újabb országos elismerés – Polgárőr Város kitüntető címet nyerte el Százhalombatta

A Százhalombattai Hírtükör Online hírei… A település biztonságát szolgáló polgárőrség munkájáért és támogatásáért a Polgárőr Város kitüntető címet nyerte el Százhalombatta. Az ünnepélyes díjátadóra július 5-én, Békésen, a XX. Országos Polgárőr Napon került sor.

Újabb országos elismerés

Az esemény fővédnöke dr. Pintér Sándor, belügyminiszter volt, városunkat Vezér Mihály, polgármester, dr. Turbucz Sándor, jegyző és Szél Pál, a Százhalombattai Polgárőrség elnöke képviselte.

Vezér Mihály, polgármester e szavakkal méltatta a városi polgárőrséget: “Nagyon büszkék vagyunk a százhalombattai polgárőr szervezetre, amely szinte napra pontosan 20 évvel ezelőtt alakult meg városunkban. Akkoriban kezdett megfogalmazódni az igény arra, hogy a polgármesteri hivatal a rendőrséggel, a közterület felügyelettel és a város lakosságával együtt, közösen tegyen a közbiztonságunkért. A végső elhatározást a Balogh Lajos által elkövetett szörnyű gyilkosságsorozat adta. Nagyon sokan jelentkeztek az alapító, Szél Pál felhívására, és nagyon gyorsan, szinte azonnal meg is alakult a polgárőrség városunkban. Úgy gondolom, hogy a megelőzés mindig a legfontosabb, a legolcsóbb és legkifizetődőbb is egyben, ugyanúgy, mint például a gyógyítás-egészségügy területén is. A legtöbb közterületen elkövetett bűncselekmény megelőzhető, pusztán a polgárőrök jelenlétével!
A Képviselő-testület – mindenkori aktuális politikai összetételétől függetlenül – folyamatosan támogatja anyagilag is a Polgárőrséget, amelyet a szervezet működési kiadásaira, a munkavégzéshez szükséges gépjárművek, technikai, kommunikációs eszközök biztosítására fordít.

Természetesen az anyagi és technikai feltételek mellett a legnagyobb szükség az elhivatott polgárőrökre van, akik a saját szabadidejüket, sokszor saját testi épségüket és biztonságukat áldozzák fel a városlakók testi épsége és biztonsága érdekében. Polgárőreink nagyon jól kiegészítik a rendőrök munkáját, nemcsak bűncselekmények megelőzése során, hanem azok felderítésekor is – a lakókkal létesített közvetlen kapcsolatteremtés által – információk gyűjtésével közreműködnek.

Százhalombatta az ország egyik legbiztonságosabb települése, de ez nem véletlen, nagyon sokan, és nagyon sokat dolgoznak ezért városunkban. Véleményem szerint a Polgárőrség nagyon fontos szimbóluma a városi összefogásnak.”

A Polgárőr Város elismerő díj eredetijét a polgármester irodájában helyezik el, egy másolatot pedig a többi, városunknak adományozott kitüntető cím mellett a Polgármesteri Hivatal forgalmas pontján.
A kitüntető díj elnyerésével kapcsolatban az elmúlt húsz év munkáját is értékelte Szél Pál, a Százhalombattai Polgárőrség elnöke.

Újabb országos elismerés2

“Idén ünnepeljük fennállásunk huszadik évfordulóját, és ebben a díjban mind a húsz év munkája benne van. Nagyon komoly csapatmunka, nagyon komoly városi összefogás van mögötte, de az Önkormányzat támogatása nélkül nem tudtuk volna elérni ezeket az eredményeket, és kitüntetéseket. Nagyon köszönöm a segítséget polgármester úrnak, a város vezetésének, minden résztvevőnek és minden városlakónak!”

Minden évben számítunk rájuk, és a Polgárőrség is számíthat a városra – nyilatkozta dr. Turbucz Sándor, jegyző. Hangsúlyozta, hogy az Önkormányzat a lehetőségeihez képest mindig is maximálisan támogatja a szervezetet, amely támogatás csakis a polgárőrök áldozatos munkájával együtt eredményezhette Százhalombattának ezt az elismerést.

Dr. Mihály István dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány is gratulált a polgárőröknek és a város vezetésének a cím elnyeréséért. Megerősítette, hogy a rendőrség is hosszú évek óta kiegyensúlyozott közbiztonsági viszonyokat tapasztal a városban, és büszkén, példaként állhat Százhalombatta más települések előtt.

“A legjobb helyre került a kitüntetés – nyilatkozta dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Számítottunk is rá, mert sokan és jól dolgoznak a battai polgárőrök. Nagy büszkeség ez a városnak, és a megyének egyaránt.”

Magyarországon jelenleg körülbelül 2 000 polgárőr egyesület működik, vagyis a települések közel kétharmadán van polgárőrség – ismertette dr. Túrós András, Országos Polgárőr Szövetség elnöke. “Szövetségünknek 60 000 polgárőr tagja van, az egyesületek elsősorban költségvetési forrásból, a Belügyminisztériumon keresztül biztosított megközelítőleg 1 milliárd forintos támogatásból gazdálkodnak. Ez egyesületenként körülbelül 400 ezer forintot jelent, amelyet a tehetősebb önkormányzatok, és több esetben cégek, intézmények egészítenek ki. Nagyon jó a kommunikációs háttér, a technikai felszereltség, a szervezett működés, így biztosak vagyunk benne, hogy a magyar polgárőrség néhány éven belül még nagyobb erőt képvisel majd a közbiztonság területén, és még komolyabb sikereket fog elérni.”

A hivatalos programmal párhuzamosan vetélkedőkkel, és színpadi programokkal is várták a megjelenteket, fellépett többek között Mága Zoltán, hegedűművész is.

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2014.07.10.