Google+
Főoldal / érdi közügyeink / ÚJ GYALOGÁTKELŐHELYEK ÉRDEN

ÚJ GYALOGÁTKELŐHELYEK ÉRDEN

Sokan azt gondolják, hogy egy gyalogátkelő hely (közismertebb nevén: „zebra”) létesítéséhez csak egy vödör festék és egy ecset kell. Ez azonban egy kicsit bonyolultabb ennél! Kijelölt gyalogos-átkelőhely létesítésének feltételeit jogszabályok határozzák meg. Az eljárás keretében a Hatóság többek között megvizsgálja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely megfelelő távolságról látható-e; a megvilágítás mértéke, szegélyek magassága megfelelő-e. Amennyiben a gyalogos-átkelőhelyek pontos helyszíne meghatározásra kerül, el kell készíttetni a kiviteli terveket (útépítés, forgalomtechnika, közvilágítás, stb.).

Az önkormányzat a 2019. évi költségvetésben összesen 10 db gyalogos-átkelőhely létestésre biztosított pénzügyi forrást. A Hatóság eddig 8 átkelőhelyet jelölt ki ebből. A Hivatal az alábbi gyalogos-átkelőhely tervezésére indított el közbeszerzési pályáztatást:

  1. Balatoni út – Nőszirom utca – Napvirág utca – Lótusz utca
  2. Kutyavári utca – Kamilla utca
  3. Szent István út – Rákóczi utca
  4. Elöljáró utca – Hivatalnok utca
  5. Bagoly utca – Harkály utca
  6. Karolina utca – Felső utca (Érdi Szakrendelő oldala)
  7. Alsó utca – Edit utca

Leghosszabb feladat mégis a Tompa Mihály-Bethlen Gábor-Érd Felső között létesítendő gyalogos átkelőhely előkészítése volt. Itt többszöri HÉSZ módosítás és az érintett magáningatlan tulajdonosával történő megegyezés után már van lehetőség a fent ismertetett folyamat elkezdésére, hiszen eddig még gyalogjárdának sem volt hely az egyik oldalon, nemhogy szabályos átkelőnek. Érd épül, együtt építjük.

 

dr. Bács István

4. választókerület