Google+
Főoldal / Rovatok / Kávészünet / Tökcsemegét kaptak az állatok – Gyermekeknek egész héten díjmentes a belépés az állatkertbe

Tökcsemegét kaptak az állatok – Gyermekeknek egész héten díjmentes a belépés az állatkertbe

Tökcsemegét kaptak az állatok - Gyermekeknek egész héten díjmentes a belépés az állatkertbeTöklámpásokat kínáltak az állatkert több lakójának is. Belsejükbe azonban nem mécseseket, hanem az állatok számára ellenállhatatlan, ínycsiklandó finomságokat tettek az állatgondozók. Az ilyen módon előkészített „tökfejeket” a gorillák és a szurikáták is nagy örömmel fogadták. Az elefántok esetében azonban nem lett volna értelme a töklámpások kifaragásának, hiszen az ormányosok egy pillanat alatt összeroppantják a méretes sütőtököket. 

Különleges módon elkészített töklámpásokat kapott ma a Fővárosi Állat- és Növénykert több lakója, így a gorillák és a szurikáták is. Bár a gorillák magát a tököt is szívesen elropogtatják, a töklámpások belsejét salátalevéllel, banánnal, földimogyoróval, mazsolával és egy kis mézzel töltötték meg a gondozók, hogy még inkább felkeltsék az emberszabásúak érdeklődését a „tökfejek” iránt. A kifutóba kiengedett állatok egyből megtalálták a töklámpásokat, s élvezettel fogyasztották el azok tartalmát. Mivel gyakorta megesett, hogy a gorillák a vigyorgó fejet formázó sütőtököt fél kézben tartva merültek el az ízek élvezetében, az esemény szemlélői közül többekben a Yorick koponyáját kezében tartó Hamlet alakja rémlett fel.

A ragadozó életmódot folytató szurikátáknál a számukra felkínált „tökfejeket” lisztkukaccal töltötték meg. Itt azonban kellett pár másodperc, míg az óvatos állatok minden bátorságukat összeszedték, és bemásztak a fejek belsejébe. Némi riadalom is támadt, mert a lisztkukacot kereső állatok az egyik töklámpást leverték az ágvillából, ahová a gondozók eredetileg tették. A többi szurikáta viszont azt gondolta, hogy az eddig mozdulatlan tök támadásba lendült, ezért gyorsan beszaladtak a föld alatti járataikba. Pár pillanat elteltével azonban újra előmerészkedtek, és módszeresen kifosztották mindkét töklámpás belsejét.

Az elefántok is kaptak sütőtököt, de az ő estükben az állatkerti munkatársak nem bíbelődtek a kifaragással. A hatalmas ormányosok ugyanis pillanatok alatt összeroppantották a tököket, és komótosan el is fogyasztották mindet. Ez a feladat még a kis elefántborjú, Asha számára sem okozott nehézséget.

A töklámpások, illetve egész sütőtökök kínálására részben az állatok számára változatosságot jelentő környezetgazdagításként, részben a közönség számára is érdekes látványosságként került sor. Október utolsó napjaiban a világ sok más állatkertjében is hasonlóképpen tesznek, ami természetesen az angolszász eredetű Halloween egyik jellegzetes népszokására, a töklámpások készítésére vezethető vissza.

A „tökfejekkel” egyúttal arra is fel kívánja hívni a figyelmet az Állatkert, hogy ezen a héten – amikorra mindenszentek napja, illetve az őszi szünet is esik – számos programmal várják a családokat a városligeti intézményben. Többek között „tökös” kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel is, amelyekre a Varázshegyben kerül majd sor pénteken, szombaton és vasárnap is. Ráadásul annak érdekében, hogy minél többen felkereshessék az állatkertet ebben az időszakban, a 14 éven aluli gyermekek október 28-tól november 3-ig, azaz egész héten díjmentes a belépés.

Egymilliomodik látogató a Varázshegyben
Az állatkerti Nagyszikla belsejében uniós támogatással kialakított Varázshegy tavaly májusban nyitotta meg kapuit. Az azóta eltel időben összesen egymillió állatkerti látogató kereste fel ezt a létesítményt. Az egymilliomodik látogató Lőrinczné Táborfi Julianna volt, aki három unokájával, Vikivel, Dorkával és Somával nem sokkal 11 óra előtt érkezett meg a létesítmény bejáratához. A különleges vendégeket, akik egyébként rendszeres látogatói az állatkertnek, dr. Karai Klára, a Varázshegy vezetője ajándékkal köszöntötte fel.

A Halloween hagyományai
A Halloween angolszász eredetű ünnep, amely azonban az egész európai eredetű kultúrában elterjedt mindenszentekhez kapcsolódik. Az utóbbi időben nem annyira maga az ünnep, de a Halloween bizonyos szokásai az angol nyelvterületen kívül is polgárjogot nyertek, így a töklámpások készítése ma már Magyarországon sem számít ritkaságnak. Sokan ugyan helytelenítik, hogy egy angolszász ünnep egyes népszokásai hazánkban is feltűnnek, mások viszont éppen azon az állásponton vannak, hogy például a töklámpások készítése igazán nem ok az aggodalomra vagy a felháborodásra. Az állatkertnek nem áll szándékában ideológiát fűzni a kérdéshez. A töklámpásokkal egyszerűen csak érdekes látnivalóval kíván szolgálni a közönségnek, és izgalmas új élménnyel az állatoknak.

Állatkerti halloween, a gyerekeknek díjmentesen! katt. ide!

Forrás: ÖS

Érd, 2013.10.30.