Google+
Főoldal / Rovatok / Tavaszra hangolva Százhalombattán

Tavaszra hangolva Százhalombattán

Közismert, hogy egy település életében, a városi ökoszisztéma működésében a zöldfelületnek, azaz a növényzettel fedett területek összességének meghatározó szerepe van. A növényzet települési környezetre gyakorolt hatása sokrétű, ökológiai, településszerkezeti és esztétikai szerepet is betölt. A zöldfelület kedvezően befolyásolja a klímát, a levegőminőséget, a vízháztartást, a felszíni és felszín alatti vizek minőségét és megakadályozza a talaj romlását.

Százhalombatta hosszú évek óta nagy gondot fordít a szép környezetre, aminek ékes bizonyítéka a 2011-ben elnyert Virágos Magyarországért fődíj, amely feljogosított a nemzetközi megmérettetésben való részvételre, ahol ezüst fokozatot értünk el. A Százhalombatta szinte minden szegletében látható színpompás, változatos virágágyások összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a főutak melletti kandelábereken pedig mintegy 800 muskátli nyílik nyaranta.

Tavaszra hangolva

Mindezek mellett nagyon fontos, hogy az itt élők is tegyenek a szép, virágos környezetért. Az önkormányzat minden évben meghirdeti virágosztási akcióját, amelyet idén is megrendeznek május 8-án és 9-én. A begóniákból, petúniákból, bársony- és nebáncsvirágokból, zsályákból, törpe dáliákból és virágcsalánokból bárki ízlése szerint választhat, és legfeljebb tíz tövet vihet haza. A virágok kiosztására városrészenként kerül sor. A virágosztással egyidejűleg a “Virágos Százhalombatta” és “Tiszta Udvar – Rendes Ház” akciókat, valamint 2012 óta a “Fogadj örökbe egy közterületet és egy balkonládát!” elnevezésű programokat is meghirdetik.

A “Fogadj örökbe egy közterületet” akció keretében társasházanként átlagosan ötven tő egynyári növény igényelhető, amelyek beültetése és gondozása a jelentkezők feladata. A növényeket közterületi részekre, főként társasházak mentén, az úttest és a járda közötti zöldfelületi sávba kérik beültetni. Ahol erre nem alkalmas a terület, a kerítések előtti zöldsávba, esetleg az arra megfelelő tartóba, edénybe lehet palántázni. A “Fogadj örökbe egy balkonládát!” akcióra az utcafrontra néző balkonokkal lehet jelentkezni. Erre lakásonként átlagosan tíz tő muskátlit ajánlanak fel. A jelentkezőknek kell biztosítaniuk a szükséges ládákat, virágföldet és gondoskodást. Az akciókon való részvételi szándékot jelentkezési lap kitöltésével és annak a Polgármesteri Hivatal B portáján található gyűjtőládába történő visszajuttatásával lehet jelezni május 14-ig. Jelentkezést elektronikusan is elfogadnak a szervezők a pr@mail.battanet.hu címre. Jelentkezési lapok beszerezhetők a Polgármesteri Hivatalban, valamint INNEN letölthetők.

A virágosztás helyszínei és időpontjai:

  • Május 8. 14 óra Óváros, Szent László tér
  • Május 8. 16 óra Újtelep és Urbárium, SZISZKI parkoló
  • Május 9. 14 óra Dunafüred, Napsugár tér
  • Május 9. 16 óra Lakótelep, Barátság Kulturális Központ mögötti murvás parkoló

Forrás: hirtukor.hu

Érd, 2014.04.01.