Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Szüreti mulatság a pincesoron

Szüreti mulatság a pincesoron

Az ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete tizenegyedik alkalommal rendezi meg szeptember 9-én a Szüreti mulatságot a Mély utcai pincesoron. Az esemény szép hagyományokkal rendelkezik, hiszen amellett, hogy évről évre összehozza az érdieket, felelevenednek a régi szokások is a rendezvényen.

Az érdi szüret hasonlóan a tavaszi Szőlővirág Ünnephez a családok felé nyit, hiszen ezúttal is lesz városnéző kisvonat, gyerekprogramok, állatsimogató, koncertek és az érdi gazdák most is kinyitják pincéiket, hogy bárki megkóstolhassa a kiváló érdi borokat.

https://www.facebook.com/events/1497477380311058/?fref=ts

https://www.facebook.com/events/1497477380311058/?fref=ts

A tavaszi óriási sikerre való tekintettel a könnyebb parkolás, valamint a borkóstolás lehetősége miatt a városközpontból, a Kálvin térről, a vonatpótló busz megállójából dotto indul 9 óra 30 perckor, hogy azután minden óra fél- és egész órakor a programra szállítsa a vendégeket. A vonat visszafelé is közlekedik, egészen 22 óráig. A kisvonat menetdíja irányonként 200 Ft, de retúrjegy is váltható. A kisvonat 3 éves korig ingyenes.

Az esemény 10 órakor kezdődik. A színpadon elsőként Fabók Mancsi szórakoztatja a gyerekeket, aki bár budapesti születésű, teljesen elsajátította az erdélyi bábszínházak nyelvi és formai világát. Olyannyira, hogy még a helybéliek sem mondják meg róla, nem odavalósi. De természetesen nem frappáns tájszólása miatt hívják folyamatosan produkcióit, hanem mert a gyerekközönség és a szakma egyaránt imádja és sokra tartja. Fabók Mariann a paraván mögött és előtt, a gyerekekkel és magával beszélgetve, kezével és lábával, jobbal és ballal játszik. Olyan csodálatosan, hogy akár három karaktert kelt életre egyszerre és persze mesél. Sőt, nem csak mesél, hanem moderál, diskurál, perlekedik a közönséggel, ahogy azt a legkomiszabb utcai bábosoktól eltanulta. Meséi sok néprajzi hagyományt elevenítenek meg, de a felszínt megkapargatva rögtön láthatóvá válnak mélyebb rétegei, amik alkalmassá teszik egy igazi, modern, a mai kor gyermekeinek szóló bábelőadásra.

A bábszínházzal egy időben indul a fröccsmaraton a gáton, ahol a nevezőknek lehetőségük lesz részt venni egy hagyományos futóversenyen, de a bátrabbak benevezhetnek a 10*200-as hosszúlépés bulifutásra is, amely során minden kétszázadik méter után kötelezően elfogyasztandó egy hosszúlépés. A futáson résztvevők valamennyien belépőt kapnak a rendezvényre, a nyertesek pedig értékes boros ajándékcsomaggal lesznek gazdagabbak.

A rendezvény nyitásától kora délutánig állatsimogatóban ismerkedhetnek a gyerekek a tanyasi jószágokkal. Kihagyhatatlan programnak ígérkezik ezúttal is a présházak látogatása, amely most is a „Találkozás a pincesorral” elnevezést kapta. Hudák Mihály a Pincetulajdonosok Egyesületének elnöke a Mély utcai bejárattól 11:30-kor és 17:00-kor túrát indít és megmutat néhány pincét, miközben számos „titkot” és érdekességet árul el róluk, valamint az érdi szőlőről és az érdi borokról is különleges részleteket mond. Tavasszal ez a programpont az egyik legnépszerűbb volt, mindenki, aki részt vett rajta nagyon elégedetten nyilatkozott a „találkozásról”.

Délelőtt 10 órától sötétedésig a Martonosi Pince mellett a szüreti kézműves udvar kínál tartalmas kikapcsolódást a kicsiknek és a nagyoknak. A kézműves udvarban tapasztalt, ügyes kezű kézművesek várják a gyerekeket, akiknél megelevenednek a szüreti népi hagyományok, és a játékok mellett hazavihető emlékek is készülnek.

A színpadon 12:30-tól a Metronóm Dobiskola növendékeinek fergeteges dob showját láthatja a közönség, majd néptánc és népzenei műsorok követik egymást.

14 órakor indul a hagyományos lovaskocsis felvonulás, ahol a fiatalok népviseletbe öltözve, feldíszített szekéren és lóháton, zenével és hangos nótaszóval hívogatják a lakosságot a szüreti mulatságba. Majd a vidám toborzást követően visszatérnek Ófalu központjába, ahonnan a fellépők és a vendégsereg nótaszóval vonul a Pincesorra, s itt kezdetét veszi a szüreti mulatság. Mindenekelőtt megszentelik és áldást mondanak a szőlőtermésre, aztán a szőlőtaposást meg a mustkóstolást követően, a színpadi produkciókkal folytatódik a program.

A színpadon 17 órától lép fel az Időrabló Rock Band, amely létrehozása régóta dédelgetett álom volt. Az együttes fő célja a zenélés öröme mellett, hogy életben tartsák a magyar klasszikus rockzenét. Az érdi együttes után hirdetik ki a Szüret Szépe választás eredményét, ugyanis egész nap lehetősége lesz a hölgyeknek arra, hogy egy a rendezvényen készült fotóval benevezzenek és szavazatot gyűjtsenek. A Szüret Szépe választás nyertesének fődíja egy belföldi wellness hétvége.

A tizenegyedik Szüreti mulatság fő attrakciója az Intim Torna Illegál élő koncertje, ami 19 órakor kezdődik. Az együttes megalakulása óta a hazai fesztivál- és koncertszcéna alapszereplője, öt év alatt 3 nagylemezt, 2 kislemezt és 6 videóklipet adtak ki. Idén nyáron a legnagyobb hazai fesztiválokon léptek fel és teltházas lemezbemutató koncertet tartottak az egyik fővárosi szabadtéri rendezvényhelyszínen.

Az egész napos programon nyitott pincékkel várják a gazdák a látogatókat, de lesznek árusok is, akik a rendezvény jellegéhez illő portékáikkal, ételekkel és italokkal készülnek.

A Szüreti mulatságot 20:45-től szüreti utcabál zárja.