Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / A SZLOVÁK ELNÖKVÁLASZTÁS MARGÓJÁRA

A SZLOVÁK ELNÖKVÁLASZTÁS MARGÓJÁRA

Mernyó Ferenc újságíró, publicista nyilvános facebook-bejegyzésben elemezte a szlovák elnökválasztás politikai hátterét és elég érdekes adatokra, összefüggésekre bukkant.

“Első körben az első helyen Zuzana Čaputová, a Progresszív Szlovákia jelöltje végzett, 40% körüli eredménnyel. Ha a második fordulóban is győz, ő lenne Szlovákia első női elnöke.

Álljunk is meg itt egy pillanatra és tekintsük röviden át Szlovákia belpolitikai rendszerét.

Szlovákiában is parlamenti kormányzás van, mint nálunk, így az elnök szerepe inkább szimbolikus, pont úgy mint nálunk. És nem annyira fontos, de főleg nem olyan erős, mint például a franciáknál. Mégis van egy apró különbség. Magyarországon az elnököt a parlament választja meg, Szlovákiában – Romániához hasonlóan – az elnököt is a nép választja. Ez pedig azzal jár, hogy szimbolikus szerepe ellenére erős a felhatalmazása, hiszen az “istenadta néptől” kapja a mandátumát. Így ha a parlamenti többséget és az államfői pozíciót nem ugyanaz a politikai oldal foglalja el, akkor könnyen hatalmi vetélkedés, politikai konfiktus alakulhat ki.

(…)

Mint azt látjuk Romániában is évek óta.

Ha Čaputová lesz Szlovákia elnöke, még egy ponton fognak hasonlítani Romániára. Ez pedig Soros, pontosabban a Soros hálózat megjelenése a hatalomban.

Zuzana Čaputová ugyanis nem csak a vészjóslóan hangzó Progresszív Szlovákia jelöltje, de kandidálása előtt – milyen furcsa – maga is a Soros hálózatban tevékenykedett. Ráadásul 2016-ban kitüntette őt az amerikai Goldman Environmental Prize, ez pedig nem jó előjel. A “Goldman Environmental Prize” és a “Soros” keresőkulcsra (közös metszet) 1500 találatot ad a Google, a “Goldman Environmental Prize” és “OSI” vagy “OSF” kulcsra további mintegy ötezret (4800 / 180). Ez önmagáért beszél.

(…)

Maga Zuzana Čaputová is egy szlovákiai Soros szervezetben dolgozott, nevezetesen a Via Iuris (a.m. a jog útján, a jog által) Soros szervezet jogásza volt [1]. A szervezet latin neve nekem valamiért a hazai Soros fiókot, a TASZ-t juttatja az eszembe. A Pesti Srácok egyébként már egy éve arról írt, hogy Soros a szlovák kormány megbuktatásával verné szét a V4-et [2]. Soros – Čaputová győzelmével – komoly lépést tehetne ebbe az irányba.

És ha Čaputová megválasztása esetén elnökként nem is fog erős hatalommal rendelkezni, a hatalma arra biztosan elég lesz, hogy jelentős belpolitikai konfliktusokat generáljon az esetleges szembehelyezkedése a parlamenttel és a kormánnyal. Gondoljunk csak arra, hogy mennyi problémát volt képes okozni az ellenzéki SZDSZ az első szabadon választott kormánynak a látszólag teljesen szimbolikus és hatalom nélküli elnöki poszton keresztül Göncz Árpád irányításával, egészen a baloldal 1994-es hatalomba segítéséig.

(…)

Szlovákia erős gazdaságához, az euróhoz, stabil nyilvánosságához (ha van, nem tudom) és erősödő vidékéhez pont a liberálisoknak nincs semmi közük. Mindezt elsősorban a konzervatívok (még Dzurinda), majd Ficóék szocdem pártja, a SMER teremtette meg, ahogy a szlovákok részéról Ficó érdeme a V4-ek utóbbi időben kialakult szoros és Brüsszellel szembeni hatékony együttműködése is. A progresszívok nem voltak sehol, és nem is tettek semmit.

De már követelik a részüket.

Ezért lesz jó vigyázni! Mert a liberálisok építeni nem, rombolni, szétverni a működőt annál inkább tudnak.”

A teljes bejegyzés ITT olvasható.