Google+
Főoldal / Rovatok / Szeszélyes gyereknap Százhalombattán

Szeszélyes gyereknap Százhalombattán

A Százhalombattai Hírtükör Online hírei… Valószínűleg a sokféle újszerű programnak köszönhető, hogy a kiszámíthatatlan időjárás ellenére is sokan részt vettek a Városi Gyereknapon, Százhalombattán május 25-én. Számos családnak még az egytől háromig tartó zivatar sem vette el a kedvét, behúzódtak a fedett helyszínekre, megint mások az eső elmúltával érkeztek, vagy tértek vissza a főtérre.

Szeszélyes gyereknap3

Az iskolák, civil közösségek és művészeti csoportok javaslatai alapján huszonkilencen vehették át a BKK Janikovszky Éva Díját, amellyel a gyerekek alkotó tevékenységét jutalmazza az intézmény. Idén harmadik alkalommal osztották ki az elismerést, amelyre évről évre egyre több javaslat érkezik, és mind többen vesznek részt az átadásán is – mondta el Szigetvári József igazgató. A kezdeményezéssel szeretnék elérni, hogy a valamilyen művészeti tevékenységben aktív, saját közösségükben elismert gyerekek motivációt kapjanak a további alkotó munkához, és legyenek példaképei kortársaiknak. Példa a névadó is, hiszen évtizedeken keresztül sikerült mosolyt csalnia olvasói arcára, és minden életkorban képes volt a gyerekek szemszögéből láttatni a világot. A huszonnyolc egyéni díjazott mellett elismerésben részesült a Szent László Király Cserkészcsapat Szamóca őrse is. A kitüntetettek az oklevél és az elmaradhatatlan csoki mellett egyedi kerámiát kaptak, Janikovszky-történetek illusztrációival.

A BKK-ban mindenki nagy örömmel és lelkesedéssel készült a gyereknapra – mondta Őri Ildikó szervező. A programok négy helyszínen, a BKK-ban, az épület mögötti utazó vidámparkban, a főtéren és a Szekeres József Rendezvényközpontban zajlottak.

Az ünnepélyes megnyitón értékelték az “Én a kedvenc mesémben” és az “Egy-kor” pályázatokat. Előbbire 35 gyermekrajz, utóbbira 16 nevezés érkezett. A szülők feladata az volt, hogy olyan fotókat válogassanak össze, amelyeken abban az életkorban láthatók, amelyben gyermekük van. Az eredmény hangulatos kiállítás lett. A Galériában Janikovszky Éva emléktárgyaiból, magyarul és idegen nyelven megjelent köteteiből nyílt bemutató. A vándorkiállítást a Móra Kiadó állította össze.

Szeszélyes gyereknap2

A programok egész nap a mese jegyében zajlottak. A Kamaraterem Mesekuckójában egymást váltották az amatőr és profi előadók. Mesét mondtak a gyerekeknek a városi nyugdíjas klubok és a BKK-ban működő csoportok tagjai, közreműködött a Batyuszínház Kontha Nellivel, a Bodza Színház, valamint zenés játékos foglalkozást tartott a Bogár-Muzsika.

A főtéren különféle kézműves foglalkozások, cirkuszi zsonglőrködés, valamint a Tintaló Cirkusz varázslatos világa várta a gyerekeket. A mívesen kifaragott miniatűr szereplőknek óriási sikere volt. A fiúk nagyon szerettek a Street Soccer karámfocit, az esőben is kitartóan passzolták egymásnak a labdát.

Hasonlóan nagy volt az érdeklődés a Szekeres József Rendezvényközpontban berendezkedett utazó planetárium iránt, ahol folyamatosan tartották a csillagos égről szóló látványos előadásokat. Ugyanitt fotósarok, kvíz kérdések, lufiosztás is fogadta a “kisnagyérdeműt”.

Délután az Eszter-lánc Mesezenekar adott interaktív koncertet a Színházteremben, majd a Metronóm Dobiskola bűvölte el a közönséget mesés előadásával. A háttérbe vetített diákon ugyanis népszerű mesejelenetek elevenedtek meg, míg a zenészek az odaillő dallamokat játszották.

Nem lett volna olyan színes és gazdag a gyermeknapi program, ha nem városi szintű összefogással jön létre. A szervezésbe bekapcsolódott a Hamvas Béla Városi Könyvtár, a “Matrica” Múzeum, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ, a Korshak Kft., a Városi Szabadidő Központ, valamint a Mobil Palota Kft. is.

Szeszélyes gyereknap

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2014.06.04.