Google+
Főoldal / Rovatok / Oktatás, nevelés / Szeptemberi étlap a menzákon

Szeptemberi étlap a menzákon

A Százhalombattai Hírtükör Online hírei… Szeptember elsejétől lép hatályba az a rendelet, amely szabályozza az ételek elkészítésének módját, összetételét, zsírtartalmát többek között az iskolai menzákon. A közétkeztetésben bekövetkező változásokról Nyirkosné Galambos Zsuzsanna, a P.Dussmann Kft. élelmezési ágazatának területvezetője adott tájékoztatást a Hírtükör olvasóinak.

Szeptemberi étlap a menzákon

Hosszas egyeztetések után jelent meg a Magyar Közlönyben a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által jegyzett rendelet. A szeptemberi tanévkezdéskor a bölcsődéktől az iskolákon át a felnőtt korosztályig alkalmazni kell az alapanyagokra, mennyiségekre és a menük változatosságára vonatkozó szabályokat.

Több gyümölcs és nyers zöldség, teljes kiőrlésű péksütemények, több tej vagy tejtermék, alacsonyabb zsírtartalmú húsok és húskészítmények, kevesebb só és cukor az ételekben – ezeket a legfontosabb címszavakat tanácsos kiemelni a változásokkal kapcsolatban a rendeletből. Nyirkosné Galambos Zsuzsanna, élelmezési területvezető így nyilatkozott a gyermekétkeztetést érintő változásokról: “Törvény lett az általunk (P.Dussmann Kft. – a szerk.) már az elmúlt években is alkalmazott gyakorlatból. Eddig is igyekeztünk egészséges, tápanyagokban gazdag ételeket feltálalni a közintézményekben. Próbáltuk változatossá tenni az étlapunkat, fokozatosan csökkentettük a só és a cukor mennyiségét, lehetőség szerint minimális mennyiségben használtuk a különböző, úgynevezett “kényelmi” termékeket, mint például a sómentes delikátot, vagy egyéb krémleves alapot. A legkorszerűbb gőzpárolós sütő-főző berendezéseket szereztük be, hogy az ételkészítés technológiai részét is modernebbé és egészségesebbé tegyük. Ezeknek az előírásoknak a betartásával tehát nem lesz gond!”

A szakember elmondta azt is, hogy előfordulhatnak azonban más problémák szeptembertől. Hűtőszekrényben kell majd tárolni az intézményekben a háromszori étkezőknek azt az uzsonnáját, amelyiknek tejtermék az alapanyaga. Nem lesz egyszerű feladat összeállítani az OÉTI által a rendeletben meghatározott szempontok szerinti étlapokat sem. Nagy gondot fog okozni a közétkeztetés szolgáltatóinak – így a P.Dussmann Kft.-nek is – hogy a magyar élelmiszeripar által jelenleg gyártott és forgalmazott, felhasználni kívánt alapanyagok és késztermékek között megtalálják azokat, amelyek minden előírásnak megfelelnek. Valamint – bár az étrend változatosabb lesz – biztosan lesz olyan gyermek, aki éhesen érkezik haza az óvodából, iskolából. Ennek okát a szakember abban látja, hogy a korosztály tagjai közül sokan még mindig idegenkednek a nyers zöldségfélék fogyasztásától, nem ismerik, és ezért nem szívesen fogyasztják a teljes kiőrlésű alapanyagokból készült termékeket, ételeiket az ízesítés után is sózzák vagy cukrozzák. “Mi is sokat teszünk azért, hogy a gyerekek étkezési szokásait pozitív irányba változtassuk. Százhalombatta több óvodájában például előadásokat, kóstolókat tartottunk. Fontos azonban, hogy otthon, családi környezetben is megfelelő táplálkozási mintákkal találkozzanak a gyerekek, mert különben minden szakmai erőfeszítés és rendelet ellenére a közétkeztetésben résztvevő gyermekeknél, felnőtteknél nem érjük el a kívánt célt, nevezetesen, hogy valóban egészségesebb irányba tereljük a közétkeztetést.” – mondta még el Nyirkosné, aki maga is dietetikus szakember.

A területvezető igyekezett megnyugtatni az érintett szülőket, hogy a rendeletben előírt minőségi és mennyiségi változások (pl. a húsadag is kicsit nagyobb lesz) egyelőre csak gyermekeik étrendjében fognak mutatkozni, a szeptemberi tanévkezdéskor nem emelkednek az étkezési térítési díjak.

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2014.07.08.