Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Szent István napja a cselekvés ünnepe

Szent István napja a cselekvés ünnepe

Határon innen és túl is megemlékeztek tegnap az államalapító Szent István királyról. A fővárosban több helyszínen egész napos programok voltak, az ünnep a hagyományos Szent Jobb körmenettel és az esti tűzijátékkal zárult.

– Akkor vagyunk hűségesek Szent István örökségéhez, ha az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén – mondta Semjén Zsolt a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán az Országházban.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a kormány megtette, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátteret, soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most. – A kormány mindent biztosít a magyar identitás megőrzéséhez, hogy mindenki Szent István államának tagja lehessen, függetlenül attól, hol él a világban – fogalmazott.

Úgy vélte, mindez azonban csak keret, ebből még nem lesz élet, mert akkor telik meg ez a keret magyar élettel, ha olyan szervezetek, emberek vannak a külhonban, mint a mostani díjazottak, akik élettel tudják megtölteni a struktúrákat. Kifejtette: István szent király, államalapító király, de a legpontosabb jelző az országépítő, és Szent István materiális értelemben is országot épített.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Zalaegerszegen úgy fogalmazott: olyan országot szeretnének, amelyet mindenki büszkén hívhat hazájának. Szent István ünnepének nincs ellenpontja, nem vetődik rá a gyász árnyéka. E napon a cselekvés, a bátorság és a jövőbe vetett hit maradéktalan diadalát ünnepeljük, és egy olyan államférfit, aki évezredes távlatban egy népet tett nemzetté, szállásterületet hazává és laza szövetséget erős állammá.

Erdő Péter bíboros vezette a szertartást a bazilika előtti téren
Fotó: Mirkó István

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a drávaszögi Csúzán vett részt a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) központi rendezvényén. Az MTI-nek kifejtette: augusztus 20. mélységesen keresztyén ünnep; Szent István kijelölte azt az utat, amelyen mai napig a magyar politikának járnia kell. – Ahogy annak idején Szent István euró­pai tekintélyre tett szert, úgy ma sem lehet kevesebb a célunk, minthogy azt az építkezést, amit a keresztény Európa érdekében teszünk, siker koronázza, és európai szinten is elismerés övezze ezeket az erőfeszítéseket – mondta.

Ma államiságunk, nemzeti identitásunk, a nemzethez tartozás megélése fontosabb, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Csak így maradhatunk meg egységesen gondolkodó, az anyaföldért, honfitársainkért elkötelezett nemzetként – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett ünnepségen.

POMPEO JÓKÍVÁNSÁGAI

Mike Pompeo külügyminiszter az Amerikai Egyesült Államok nevében jókívánságait fejezte ki a magyar népnek Szent István ünnepe alkalmából. „Mélységesen tiszteljük Magyarország gazdag történelmét, kultúráját és hagyományait, és hálásak vagyunk mindazért, amivel a magyar bevándorlók hozzájárultak az amerikai társadalomhoz az élet sok területén, a művészetektől kezdve az üzleten át a technika világáig” – írta közösségi oldalán a külügyminiszter.

(forrás: Magyar Idők)