Google+
Főoldal / Rovatok / Ez + az / “Szavunk, imánk keljen visszhangra…”

“Szavunk, imánk keljen visszhangra…”

Szavunk, imánk keljen visszhangra...3A Százhalombattai Hírtükör Online hírei… Negyedik alkalommal emlékeztek meg országszerte és a világ különböző tájain élő magyar közösségek a Nemzeti Összetartozás Napjáról 2014. június 4-én. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja a vasútállomás melletti Országzászlóhoz várta rendezvényére a városlakókat.

Június 4-ét, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját 2010-ben nyilvánította nemzeti emléknappá a Parlament. Százhalombattán azonban már közel tíz éve szerveznek ezen a napon megemlékezéseket.

Az idei eseményen Tóth Ernő, a KÉSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akik először Falu Tamás Magyar visszhang című versét hallgathatták meg. A költeményt a “magyar igazságharc himnuszának” is nevezik. Ezúttal Gátai Tamás tolmácsolásában hangzott el: “Szavunk, imánk keljen visszhangra…”

Szavunk, imánk keljen visszhangra... 2“A magyarság igazságba vetett hite rendült meg a trianoni békeszerződés aláírásakor” – mondta emlékező beszédében Mórocz Zsolt író. Egy nép tudott ezen a helyen megkapaszkodni és kultúrát teremteni, a magyar! Ezzel a kultúrával tudjuk megmenteni magunkat, és a himnuszbeli tépettségünk ellenére sikeres néppé válni.” Utalt még arra, hogy a Magyarországon megszakadt hagyományokat példaadással, személyes találkozásokkal lehet és kell pótolni.

Tóth Ernő Távol Trianontól című beszéde a jelenkor egy-egy magyarországi eseményének felidézése után, egy reménytelibb jövőképet vázolt. Ennek elérése érdekében azonban sok teendőt sorolt fel: “Legyen a fejünkben rend, a szívünkben bátorság, ne hagyjuk elfogyni a nemzetet, legyünk szépek, vidámak, szerethetőek!”

A megemlékezés résztvevői több dalt énekeltek közösen a Dalárda tagjaival, és együtt mondtak imát Illéssy Mátyás plébánossal. Végezetül több helyi szervezet és magánszemély helyezett el koszorút, virágot és mécsest az Országzászló talapzatánál.

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2014.06.05.