Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Szabálytalanságok és káosz a balliberális pártok érdi fedőszervezeténél

Szabálytalanságok és káosz a balliberális pártok érdi fedőszervezeténél

Egy olyan történet kezd körvonalazódni Érden, amelyre mondhatnánk azt, hogy nevetséges, ha nem a korábban szebb napokat látott helyi ellenzéki pártokról lenne szó.

  • A balliberális pártok Érden megpróbáltak Érden létrehozatni egy civil szervezetet, amely mögé bújva el tudják hitetni a választókkal az önkormányzati választásokon hogy ők nem is balliberális pártok emberei, hanem helyi civil emberek.
  • Amikor kiderült, hogy rossz embert választottak a civil szervezet vezetésére, megpróbálták eltávolítani és helyére Gyurcsány embereit tenni, de ezt a kényszerű változtatást nem sikerült bejegyeztetni a cégbíróságon.
  • Ha e civil szervezet színeiben akarnak indulni a választásokon, akkor meg kell kérniük a korábban leváltott elnököt, hogy legyen szíves aláírni nekik az induláshoz szükséges papírokat – kérdés, hogy ő megteszi-e ezt?
  • A leváltott elnök már nem akarja, az új elnök meg nemtörődömségből vagy feledékenységből nem adta le a törvény szerinti éves beszámolót, így a szervezetet bírság fenyegeti és ez akár a törvény által előírt megszüntetéshez is vezethet.

A balliberális pártok Érden is hosszas vita és kemény alkudozás után, nyár végén létrehoztak egy paktumot a város politikai csatatérré változtatására. Ez egy fogcsikorgatva, kényszer szülte alku, amivel az utolsó pillanatban Érden is megpróbálták létrehozni az együtt indulás feltételeit.

Amint arról korábban írtunk, külföldi kampány tanácsadók útmutatása alapján Érden is megpróbálják előadni azt, hogy nem is pártok jelöltjei a pártok helyi jelöltjei, hanem egy külön erre a célra létrehozott álcivil egyesület színeiben akarnak indulni.

(kép forrása: Átlátszó Érd FB oldala)

Információink szerint az alku része, hogy Gyurcsány pártja, a DK adja a polgármester jelöltet Csőzik László személyében. A 12 választókerületben a DK három helyen nevez meg jelöltet, a Momentum, az MSZP és az LMP két-két helyen nevezhet meg jelölteket, két helyen az eredeti Kerekasztal Egyesület alapítói indulnak (egyikük a Kétfarkú Kutyapártot is képviselve) és egy helyet kapott Márky-Zay mozgalma. A Jobbik és a Meggyesek nem kaptak lehetőséget az indulásra, nekik győzelem esetén a városi cégekben ígértek pozíciókat.

Az is kiderült, hogy korántsem sikerült a teljes ellenzéket egy paktumba terelni: még Csőzik bejelentkezése előtt bejelentette Balla Imre és Tekauer Norbert is, hogy polgármester jelöltként indulnak és mind a 12 választókerületben képviselő jelölteket is indítanak.

Legalábbis ez volt a helyzet pár héttel ezelőtt. Akkor a Közéleti Kerekasztal Egyesület úgy mutatta be Csőzik Lászlót, mint az az egyesület elnökét és polgármester jelöltjét. De az is lehet, hogy az egészből végül nem lesz semmi, mert a belső viták és szabálytalanságok kétségessé tették, hogy egyáltalán el tudnak-e indulni.

Az történt ugyanis, hogy a fedőszervezet létrehozását rábízták Varga Illés Leventére, aki helyi blogger és a városvezetés kritikusa évek óta. Ő már több szervezetben megfordult és volt tagtársai közül többen úgy emlékeznek rá, mint egy összeférhetetlen, diktatórikus emberre. Információink szerint nem volt ez másként a Közéleti Kerekasztal Egyesületnél sem.

A szervezet elnöke mégis Varga Illés Levente lett (részlet a cégbírósági bejegyzésből):

 

Már az egyesület létrehozása során sikerült megtévesztést alkalmazni. Ugyanis a 2018-as létrehozáskor a valós szándékkal szemben azt jegyeztették be a cégbíróságon, hogy a szervezet egyfajta vitaklub lenne (részlet a cégbírósági bejegyzésből):

Az elnök összeférhetetlen személyisége miatt a két alelnök egy idő után le is mondott, nem volt hajlandó tovább dolgozni vele. Ez egybeesett a balliberális pártok csúfos bukásával az országgyűlési választásokon. Ekkor látták elérkezettnek az időt a Gyurcsány pártjának helyi emberei, hogy elfoglalják az egyesületet és megszerezzék a balliberális oldalon az irányítást. Ezért elkezdték kiszorítani az alapító civileket és pártemberekkel feltölteni a szervezetet.

2019 elején visszahívták az elnökséget és az akkor már a DK-ba tartó Csőzik Lászlót választották meg elnöknek, a legagresszívebb Gyurcsány párti DK-s helyi pártembert, Krausz Györgyöt pedig alelnöknek. Ennek cégbírósági bejegyzése azonban elakadt valahol.

Az EU Parlamenti választásokon nyilvánvalóvá vált, hogy Gyurcsány pártja kinyírta a többi pártot helyben is, ezért a DK-sok még agresszívebben léptek fel a többi helyi párttal szemben és kit fenyegetéssel, kit ígérgetésekkel rávettek arra, hogy álljon be a sorba és ne merjen elindulni önállóan az önkormányzati választásokon.

Ez már az Egyesület leváltott, de papíron még mindig regnáló elnökének is sok volt, nyilvános bejegyzésében borította az asztalt.

Varga kimondta azt, amit addig titkolni igyekeztek: a balliberális pártok csak pozíciókat igyekeztek osztogatni egy helyi paktumban, de sem programjuk, sem hiteles emberek nem álltak mögötte.

Felkészületlenség, helyismeret hiánya a jellemző és az, hogy a választások előtt pár hónappal felbukkannak és a lökdösődésben odébb tolják azt, aki időt, energiát áldozva rá éveken keresztül vitte az ellenzéki témákat itt Érden.

A vita nyilvánosságra kerülése érthető módon nem tetszett az agresszivitásáról ismert DK-s Krausz Györgynek és képes volt nyilvánosan nekimenni Varga Illésnek.

 

 

 

 

Ekkor derült ki, hogy teljesen valós az, amit korábban csak sejteni lehetett: a Kerekasztal Egyesület jogi és gazdasági ügyei körül teljes a káosz. Feledékenységből vagy hozzánemértésből, de nem sikerült bejegyeztetni az új elnökséget, így hivatalosan még mindig Varga Illés az elnök! Aki ezek szerint – mint a balliberális pártok fedőszervezetének elnöke – nyilvánosan beismerte, hogy az egész társaság úgy, ahogy van, felkészületlen. Vagy már követni is nehéz, milyen minőségben…?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De van még tovább is! A nyilvános adatbázisokból kiderül az is, hogy a mai napig (2019. augusztus 11-ig) a Közéleti Kerekasztal Egyesület nem adta le beszámolóját az előző évről, amit egyébként május 31-ig kellett volna leadni. Ez olyan szabálytalanság, amelyet első körben bírsággal, később akár a szervezet adószámának megszüntetésével vagy akár a cégbíróságnál való törlésével járhat, a fantomcégeknél használt eljárás alapján.

Vélhetően Varga Illés a Krausz-féle fenyegetések hatására nem meri megtenni, hogy ne írjon alá minden választási induláshoz szükséges papírt amit elé tesznek Gyurcsány emberei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Akik ismerik, nem tartják kizártnak, hogy megmakacsolja magát és tartja magát ahhoz, hogy őt leváltották, tehát nincs joga aláírni a papírokat. Az új elnöknek, Csőzik Lászlónak (aki mellesleg foglalkozását tekintve jogász) meg a törvény szerint nincs joga aláírni a jelöltek bejelentését.

Kíváncsian várjuk, hogy végül milyen megoldás születik. Csőziktől nem idegen az utolsó pillanatos megoldás, hisz amikor kellett, 2010-ben is a választási kampányban jegyeztette be akkori egyesületét, a 2030 Egyesületet. A 2018-as országgyűlési választásokon a legtöbb MSZP-s aktivista az aláírás gyűjtés kezdetének napján tudta meg, hogy nem Tóbiás József a jelöltjük, hanem a hozzájuk csapódott Csőzik.

A történet szomorú tanulsága az, hogy úgy tűnik: egy olyan csapat jelentkezik az önkormányzati választásokon egy megyei jogú város vezetésére, több tízmilliárdos költségvetésének kezelésére, amelyik:
1. már indulás előtt meg szeretné téveszteni a választókat, nem merik felvállalni igazi pártkötődésüket, álcivil szervezet mögé bújnának el

2. már indulás előtt belső viták feszítik szét (lehet hogy jobban utálják egymást, mint a Fideszt?)

3. képtelen egy egyszerű egyesület jogi és adminisztratív ügyeit intézni.

– bátorfi-

(borítókép: ÁtlátszóÉrd FB oldala)