Google+
Főoldal / érdi közügyeink / SÜRGETŐ A FORGALOMSZABÁLYOZÁS FELÜLVIZSGÁLATA

SÜRGETŐ A FORGALOMSZABÁLYOZÁS FELÜLVIZSGÁLATA

Az utóbbi öt évben mintegy 30%-kal növekedett az utakon közlekedő autók száma. Volt idő, amikor az érdi utak legtöbbje önmaga szabályozta a – nyilván sokkal kisebb – autóforgalmat.

Annyira gödrösek, kátyúsok voltak, hogy épeszű autós nem száguldozott rajtuk. Ez erősen változóban van, még a murvázott utak esetében is. A folyamatos gréderezés, utántöltés miatt már azokon az utakon sem kell a gépjármű szétesésétől tartani. Legfeljebb az ilyen utcák mentén lakók emlegetik a száguldozók kedves szüleit, meg az égi szenteket, no meg a városi elöljáróságot a felvert por miatt. Az egyre szaporodó aszfaltozott utcákon azonban rendre nekivadulnak a sofőrök és nyomják a gázpedált, nem törődve sem szembejövő más autóssal, sem gyalogossal, sem a sebességkorlátozó táblákkal. Mert – külső körülmények hatására is – lakóútból menekülő-, kikerülő-, gyűjtőúttá válik időnként egy-egy ilyen utca.

Választókerületünkben ilyen úttá vált a Sárd utca, a Fürdő utca és hozzá kapcsolódva az Alsóvölgyi út. Nyilván szükség van egy – az egész város területére vonatkozó – új közlekedésszervezési koncepcióra, de vannak olyan utcák, ahol ezt megelőzően is be kell avatkozni és újra gondolni a dolgot, szakember bevonásával, nehogy rosszabb legyen a végeredmény, mint a kiindulás volt. Mert van, amikor a közlekedésiek átestek a ló másik oldalára. Ilyen eset a Pipacs utca telipakolása 30-as táblákkal. S persze ehhez kapcsolódva ugyanez a helyzet a Duna utcában is. Pedig ott bőségesen elegendő lenne érvényt szerezni az 50 km-es sebességhatárnak. S ha már itt tartunk: a vasúti átjáró, Duna utca, Temes utca csomópont életveszélyes autós, gyalogos átkelési körülményeit is nagyon sürgősen rendezni kell. Ez is a következő évek feladata lesz!

Kopor Tihamér

6. választókerület