Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Sorozatban a harmadik elsöprő Fidesz-győzelem

Sorozatban a harmadik elsöprő Fidesz-győzelem

Sorsdöntő győzelmet arattunk – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a párt eredményváró központjában Budapesten, a Bálnában. A kormányfő köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a Fidesz–KDNP sikerében. A kormánypárti politikusok egytől egyig a demokrácia sikerének, egyben a következő Országgyűlés erős legitimációjának nevezték az óriási választási részvételt.

– Sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget teremtettünk, hogy Magyarországot megvédjük – mondta Orbán Viktor a Fidesz budapesti eredményváróján tegnap késő este, miután egyértelművé vált, hogy a kormánypártok újabb, nagyarányú választási győzelmet arattak. A miniszterelnök-pártelnök a Bálna előtt tartott beszédében – amit a tömeg skandálása tört meg – úgy fogalmazott: Magyarország a maga útját járhatja.

Úgy fogalmazott: most kell szerénynek lenni, mert most van mire. Gratulált a választópolgároknak, a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett. Külön köszönetet mondott azoknak, akik újra a Fidesz–KDNP mellett tettek hitet. Köszönetet mondott a külhoni magyaroknak, akik megvédték az anyaországot, s lengyel barátainknak, külön kiemelve Kaczynski elnök személyes látogatását. Külön köszönte az imákat, és elismerését fejezte ki az aktivistáknak és családjuknak, valamint feleségének, Lévai Anikónak.

Úgy zárta szavait: Soli Deo gloria! Majd a tömeggel együtt elénekelte a Kossuth-nótát. A kormányfőt megelőzően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szintén köszönetet mondott azért, amiért a választópolgárok ilyen nagy arányban vettek részt a szavazáson, és ezzel erős felhatalmazást adtak a kormánynak. A KDNP elnöke megköszönte az imákat és a határon túli magyarok szavazatait, akik azzal, hogy a négy évvel ezelőttinél is nagyobb arányban vettek részt az országgyűlési szavazáson, hitet tettek a magyar nemzet mellett.

Magyarországon zsinórban harmadszor még senkinek nem sikerült országgyűlési választást nyernie
Fotós: Kurucz Árpád

A következő Országgyűlés legitimációja nagyon erős lesz – így értékelte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a magas részvételt tegnap este hét órakor. A politikus a Fidesz eredményváró központjában, Budapesten, a Bálnában úgy fogalmazott: nagyon örülnek annak, hogy ilyen sokan vettek részt a választáson, szerinte ez mutatja, hogy a magyar demokrácia erős, Magyarország polgárai dönteni akarnak a saját jövőjükről, egyben megköszönte mind a választók aktivitását, mind a választások lebonyolításában részt vevők munkáját. Gulyás Gergely jelezte, még arra is jó esély van, hogy a mostani legyen minden idők legmagasabb parlamenti választási részvétele.

A saját választókerülete kapcsán elmondta, hogy a XII. kerületben a választásra jogosultak nyolcvan százaléka szavazott. Értékelése szerint ez közös siker, a magyar demokrácia sikere. A sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy voltak ugyan szabálytalanságok a vasárnapi választáson – a Fidesz is sok esetben tett panaszt –, de a választás rendjét befolyásoló körülmény nem volt. A fideszes politikus nem akart találgatásokba bocsátkozni, de szerinte jó esély van arra, hogy a Fidesz abszolút többséget szerez.

Újfent elmondta azt is, hogy minimálisan száz mandátumra számítanak, és minden e feletti képviselői hely megtiszteltetés a kormánypártok részére a választóktól.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője arról beszélt: a magas részvétel megmutatta, hogy az emberek átérezték a választás tétjét, azt, hogy az ország jövőjéről is dönthettek. A kam-
pány szerinte rettentően durva volt az ellenzék részéről, de a Fidesz–KDNP nem hagyta magát.

– Külön öröm, hogy a vidéki Magyarország is felzárkózott a fővároshoz a magas részvételt tekintve – nyilatkozta a Magyar Időknek Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnap este, lap-
zártánk előtt. A Medián és a Nézőpont kormánypárti győzelmet mutató exit poll felmérései kapcsán nem akart jóslásokba bocsátkozni, türelemre intett, és Kovács László egykori MSZP-elnök mondását idézte: „Nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni!” Németh Szilárd bátrabban nyilatkozott, a Fidesz alelnöke az Echo TV-nek azt mondta, biztos benne, hogy a Fidesz–KDNP-t választotta a polgárok meggyőző többsége.

Fotós: Kurzcz Árpád

Arról is beszélt, hogy választókerületében, Csepel–Soroksáron jól sikerült a Fidesz mozgósítása. – A napnál világosabb, hogy Magyarország függetlenségéről volt szó, arról, kikkel kell együtt élnie a magyaroknak, hogyan kell megőrizniük a kultúrájukat – tette hozzá. Szavai szerint az ellenzéket a gyűlölet, az agresszivitás vezérelte, mivel gyakorlatilag az életükért küzdöttek, ezért egymás közt „adták-vették” a jelöltségeket.

Németh Szilárd kitért arra is, szerinte a kisebb pártoknak már izgulniuk sem kell, mert a magas részvétel miatt biztosan elvéreztek. „A választásnak komoly tétje van, Brüsszel még az idén, 2018-ban tízezer migránst telepítene Magyarországra” – olvasható az Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével készült interjúban, amelyet az Origó hírportál tett közzé tegnap reggel. A kormányfő szerint egy nagy, közös döntést kellett arról hozni, hogy nem engedjük be a bevándorlókat Magyarországra, és megvédjük az országot.

(Magyar Idők)