Google+
Főoldal / Rovatok / Ez + az / Rendszámfelismerő kamerák

Rendszámfelismerő kamerák

Rendszámfelismerő kamerákA Százhalombattai Hírtükör hírei… Nyolc újabb helyszínnel bővült a százhalombattai térfigyelő-rendszer, így összesen 34 helyen működnek kamerák a városban. A város minden szárazföldi bevezető útján rendszámfelismerő készülékeket helyeztek el.

“Ezzel a bővítéssel a város a közrendi és a közbiztonsági elvárásoknak teljesen megfelel – nyilatkozta Szél Pál, az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság elnöke. Amíg a város közbiztonsága nem igényli, egyenlőre további beruházásokat nem tervezünk ebben a témában.”

A kihelyezett térfigyelő kamerák helyszíneit előzetes tapasztalatok indokolták. Óvárosban a temető parkolójánál és a Hun utcánál, a városban a Kodály sétányon, az uszodák előtti parkoló két végénél építettek ki adatrögzítésre alkalmas berendezéseket a gépjárművek biztonsága érdekében.

A város minden szárazföldi bevezető útján – az Olajmunkás úton a Hulladéklerakó telepnél, a Városkapu úton a vasútállomásnál, az ipari parknál a vasúti átjárónál, a Csenterics úton és Óvárosban, az Érd és Százhalombatta közötti Battai úton – két-két rendszámfelismerő készüléket szereltek fel, amelyek az érkező és távozó gépjárműveket is ellenőrzik. A kihelyezett kamerák éjjel infraledek segítségével is képesek a rendszám felismerésére, energiaellátásukat a legtöbb helyen hálózatról, a Csenterics úton akkumulátoros napelemmel oldották meg.

A rendszer bővítését elsősorban a gépkocsi feltörések és lopások visszaszorítása indokolta. A rendszámfelismerő kamerák összeköttetésben állnak a rendőrségi adatbázissal, amennyiben forgalomból kivont vagy lopott gépjárművet észlelnek, a rendszer azonnal jelzi a helyi rendőrőrsön. A beruházás közbeszerzési eljárás keretében zajlott, az önkormányzat 21 millió forintot különített el erre a célra a 2013 évi tervezetben. A berendezések finombeállítását követően, teljes üzemeltetésük december elejétől várható.

2011-ben a százhalombattai rendőrség néhány alkalommal már kipróbálhatta rendszámfelismerő készüléket, amit akkor Tárnokról kaptak kölcsön. A berendezés segítségével több forgalomból kivont járművet is beazonosítottak a város területén.

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2013.11.04.