Google+
Főoldal / Rovatok / Ez + az / Rendészeti iroda alakul Tárnokon

Rendészeti iroda alakul Tárnokon

A Tárnokhír Online hírei… A képviselő-testület önkormányzati rendészeti szerv létrehozásáról döntött. Ennek az önálló önkormányzati irodának a szervezetében dolgoznak a továbbiakban a közterület-felügyelők és a mezőőrök.

Rendészeti iroda alakul

Mint ismeretes a korábbi években Tárnok, Sóskút és Pusztazámor a közterület-felügyeleti feladatok ellátására igazgatási-hatósági társulást hozott létre, amelyet azonban a törvényi változások miatt meg kellett szüntetni. Azóta a Polgármesteri Hivatalban – nem önálló szervezeti egységben – dolgoznak közterület-felügyelők, illetve mezőőrök.

A törvény azonban arra lehetőséget biztosít, hogy a Polgármesteri Hivatalon belül létrehozzanak egy önálló szervezeti egységet, önkormányzati rendészeti szervet, amelynek „tagjaként foglalkoztatható az önkormányzati természetvédelmi őr, a közterület-felügyelő, a mezőőr, az erdészeti szakszemélyzet, a jogosult erdészeti szakszemélyzet és a halászati őr.” (2012. évi CXX.törvény, 3. §) Ráadásul ebben az évben a mezőőrség fejlesztése érdekében kedvezően megváltozott a mezőőri feladat állami finanszírozása is.

Ezért az új jogszabályi lehetőséggel élve – kisebb költségráfordítással – a képviselők létszámbővítésről, és ezáltal hatékonyabb szervezet, vagyis a Rendészeti Iroda létrehozásáról döntöttek.

Szolnoki Gábor, polgármester: „Programunk egyik fontos eleme a közrend, a közbiztonság megteremtése Tárnokon. Ennek érdekében önkormányzatunk számos intézkedést tett eddig is. Folyamatosan támogatjuk mind a rendőrséget, legutóbb új gépkocsit adományoztunk a helyi rendőrőrsnek, mind a polgárőrséget. A Tárnokőr Egyesületnek legutóbb épp kerékpárokat vettünk azért, mert nyáron mozgékony kerékpáros járőrözést szeretnének folytatni. A közbiztonság megőrzése érdekében térfigyelőkamera-rendszert építtettünk ki, és ebbe a sorba illeszkedik az új összevont rendészeti szolgálat létrehozása is, amely várhatóan szeptembertől működik teljes létszámmal. Ennek az irodának a kötelékében dolgoznak majd a közterület-felügyelők, a mezőőrök és szükség esetén segédfelügyelők is. Már egyeztettünk korábbi társulási partnereinkkel is, így amennyiben a jogszabályi háttér azt megengedi, a későbbiekben Sóskút és Pusztazámor is újra csatlakozna a szervezethez, és azt társulássá alakítanánk.”

Forrás: www.tarnokhir.hu

Érd, 2014.07.11.