Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / POLITIKAI PAKTUM AZ ÖSSZEFOGÁS ELLEN

POLITIKAI PAKTUM AZ ÖSSZEFOGÁS ELLEN

Közeleg az önkormányzati választás, és ilyenkor a semmiből rendre előbukkannak a hatalomra ácsingózók, a naiv idealisták, a sokszor kipróbált vesztesek, a sértődött politikusok. S velük együtt választásról választásra a közélet napirendjére kerülnek az átmeneti politikai szövetségek is, amelyek a választás másnapján egyik pillanatról a másikra eltűnnek oda, ahonnan előkerültek: a semmibe. Jelenleg három kihívója akad a város polgármesterének: Balla Imre informatikus és Tekauer Norbert önkormányzati képviselő már hetekkel ezelőtt bejelentette indulási szándékát, tegnap pedig hosszú hónapok vajúdása után összeállt egy belterjes támogatói kör Csőzik László mögött, így – egyelőre utolsóként – ő is bejelentkezett a tisztségre.

Ha ki akarnánk osztani a fent felsorolt szerepeket akkor a naiv idealistáét épp Balla Imrére szabták, bár az őt közelebbről ismerők szerint azért tud meglepést okozni, ha kell. Az informatikusként dolgozó, a közösségi médiában otthonosan mozgó Balla érzékelhetően fogékony a városi közügyek iránt, figyelemmel kíséri a történéseket, és látszólag egyforma távolságot tart a politikai térfelek között, önkormányzati ügyekben viszont kevés jártasságot mutat. Hetek óta hangoztatja, hogy jelölteti magát a választáson, de közösségi felületeken terjed pletyka, miszerint van az az ajánlat, amiért kiegyezne a baloldallal, például egy befutó helyért a listán, aminek köszönhetően anélkül is önkormányzati képviselő lehetne, hogy megmérettetné magát a választáson. Az indulásáról szóló bejelentését követő nagy lendülethez képest Balla az utóbbi időben hallgatagabb lett a közösségi médiában, ami azt is jelentheti, hogy nem is annyira pletyka a visszalépése. Igaz, az ÉrdMost nevű hírportálnak pár hete még azt nyilatkozta, hogy komoly földindulás kellene ahhoz, hogy bárki javára is visszalépjen. Tény azonban, hogy képviselőjelölti csapatot még nem hirdetett, és a facebookon aktív sameszai (köztük a legutóbbi önkormányzati választáson vesztes Farkas Zsuzsa kampánycsapatának egyik vezetője)  sem tolják már őt az előtérbe.

A másik aspiráns, Tekauer Norbert már ravaszabb róka és régi motoros, hiszen ő egészen a közelmúltig a Fidesz közgyűlési frakciójának volt a tagja. Miután a közgyűlés tavaly felmentette élettársát, Szántó Erzsébetet az érdi kézilabda ügyvezetői tisztségéből, megromlott a viszonya a Fidesz-frakcióval, s azóta független képviselőként politizál. Ő a sértődött, bosszúszomjas politikus jelmezébe bújt, és mindenki más előtt megkezdte a kampányát, amiben az aljasabbnak tetsző eszközöktől sem riad vissza. Képviselői csapatot ő sem hirdetett, és Ballához hasonlóan városépítő programmal sem jelentkezett, kampánya egyelőre a jelenlegi polgármester folyamatos gyalázásból áll.

A harmadik jelölt a fővárosban praktizáló ügyvéd, Csőzik László volt SZDSZ-es politikus, a tíz éve elnökválasztó szavazási csalási botrányba belebukott egykori liberális párt ügyvivője. Ő tegnap jelentette be, hogy hosszú hónapok után összeállt mögötte egy – mint látni fogjuk – meglehetősen belterjes támogatói kör, ami részben a baloldal pártjaiból, részben marginális civil szervezetekből áll. Ezek közül az egyik Márki-Zay Péter mozgalma, amelyik az utóbbi időben még a baloldali médiumok címlapjára is azzal került fel, hogy vezetői sorban hagyják lemondanak. A szervezet egyik alelnöke a Népszava nevű baloldali lapnak így indokolta távozását: „olyan mély személyi ellentétek alakultak ki a Mozgalomban, hogy ezek az alkalmak gyakran csak egymást sértegető vitákba fulladnak.”

 

Nem tudni, hogy Csőzik és a mozgalom szövetsége mennyire tartalom nélküli és csak a nyilvánosságnak szóló, az tény, hogy jelöltjük nevét a honlapjukon kétszer is rosszul írták le.

Csőzik másik „civil” támogatója a Közéleti Kerekasztal, amelynek egyik alapítója és elnöke volt, és amely az érdi közéletben olykor megnyilvánuló baloldali politikusokon és aktivistáikon kívül alig rendelkezik valóban civil taggal. Hírlik, hogy már nem ő az elnök, ám arról megoszlanak az információk, hogy leváltották-e, vagy csak a hibásan kitöltött bejegyzési kérelem miatt nem jegyezték be őt elnöknek. E kettő szervezet mellett jelent meg a támogatók között egy marginális, gyakorlatilag tagság nélküli érdi civil egyesület egykori levitézlett baloldali önkormányzati képviselőkkel. Erre írta azt Csőzik, hogy „mindenki” beállt mögé. Megjegyezzük, hogy ez a „mindenki” kizárólag őt és politikus barátait takarja, a több száz valóban civil érdi egyesület közül egyetlen egy sincs benne, elmondható tehát, hogy Csőzik részéről még a bejelentés is hazugsággal terhelt.

Ballához és Tekauerhez hasonlóan Csőzik sem hirdetett még csapatot, ellenben hónapok óta hetente bejelenti, hogy van csapata. Neveket azonban egyelőre ugyanúgy nem hozott nyilvánosságra, ahogy konkrétumokat tartalmazó, a jövőre vonatkozó programot sem. Pedig ha valakin, akkor rajta minden bizonnyal számon kérhető ez, hiszen kétszer volt már a város alpolgármestere: egyszer az MSZP, egyszer a Fidesz vezetése mellett. Igaz, több kárt okozott, mint hasznot. Még a Szerencsejáték Zrt területi igazgatójaként sem tudott jelentős bevételi forrást szerezni Érdnek. De ami ennél is fontosabb: annak idején a csatornázási projektben is kudarcot vallott. Ahogy egy 2002-es bejegyzésében beismerte, az akkor még ugyancsak SZDSZ-irányítású Budapest nem volt hajlandó kockára tenni az ötvenmilliárd forintos csatornázási projektet egy zöldfülű társaság miatt. A zöldfülű jelző az akkori érdi MSZP-SZDSZ-es városvezetést takarja, amelyben Csőzik alpolgármester volt.

A három jelölt közül Csőzik az egyetlen, aki sokadjára próbálkozik választáson. Indult már önkormányzatin és országgyűlésin is, volt, hogy menet közben léptették vissza, volt, hogy a támogató szervezetek választottak végül más jelöltet, volt, hogy hagyták indulni, de végül kikapott.

Nos, egyelőre ez a szerény felhozatal, ők a kihívók.

A legutóbbi közvélemény kutatások azt mutatják, hogy a város lakóinak többsége elismeri az utóbbi években Érden tapasztalható fejlődést, és a város további építését szeretné. A Batthyány Programot 12 éve, a Modern Városok Programot pedig 4 éve megalkotó, a városnak eddig 100 milliárd forint fejlesztési forrást hozó T. Mészáros András újraválasztását egy kipróbált, régóta létező szövetség, a Fidesz-KDNP-Összefogás mellett még a baloldali szavazók egy jelentős része is támogatja. Ellenfelei ezzel szemben kizárólag egymással kötnek politikai paktumokat zárt ajtók mögött, társadalmi szövetséget az érdiekkel nem. Ahelyett, hogy városépítő programot alkotnának, a polgármestert támadják rágalmakkal, hazugságokkal.

Most még élvezzük a nyár örömeit, de októberben felelősen választhat Érd Nincs kétségünk, hogy a kampány egyre mocskosabb lesz, amelyben a baloldal minden létező aljasságot bevet majd, hiszen jelenlegi garnitúrájának bizonyára ez a választás jelenti az utolsó esélyt. Törökbálinton az ottani MSZP-sek épp az ilyen stílus miatt hátráltak ki pár napja a DK által rájuk erőltetett ellenzéki együttműködésből, az érdi szocialisták azonban még ezt is bevállalják.

De aki okos, az csak a szemének hisz, annak a kézzel fogható gyarapodásnak, amely Érd elmúlt tíz évét jellemzi, és ami a következő tízet is jellemezheti… Politikai paktumok vagy érdi összefogás a további fejlődésért? A tét nagy.

 

(somogyi)