Google+
Főoldal / Rovatok / Kávészünet / Polgárőrség – megújult szolgálat Tárnokon

Polgárőrség – megújult szolgálat Tárnokon

Polgárőrség - megújult szolgálatRendezvényeken vagy esti sörözések alkalmával sokan találkoztak már a megújult polgárőrség tagjaival. Egyenruhájukban könnyen felismerhetők, a facebookon igyekeznek felhívni a figyelmünket néhány olyan apróságra, amelyre ha figyelünk, kevesebb lesz a mi és környezetünk bosszúsága. Emellett jópofa kisfilmeken mutatják be munkájukat és azt, hol lehet őket elérni. 

tarnokhir.hu: – Mi változott a Tárnokőr Egyesületben, hogy ennyire más most a polgárőr tagozat? 
Nagy József, elnök: – Néhány fiatal úgy gondolta, belép hozzánk polgárőrnek. Azzal pedig, hogy az idősebb korosztállyal együtt fiatalabbak is járják az utcáinkat együtt jár, hogy fiatalosabb a szemlélet is. És persze a huszonévesek jobban bírják az éjszakázást is, mint a negyvenesek – bár idősebb tagjaink is hozzáfiatalodtak az „újoncokhoz”. Így aztán már nem csak nappal vagyunk láthatók, hanem éjszakánként is. 

– Olvastam olyan véleményt, hogy a polgárőrök most nem mások, mint fiatalok sötét egyenruhában keménykednek és élvezik, hogy hatalmuk van. 
– Ez nem így van, nem lehet így. Hangsúlyozom, nem csak fiatalok járőröznek, csak talán őket jobban megjegyzik az emberek. Polgárőreink képzéseken vesznek részt, vizsgáznak, egyenruhát hordanak. Így pontosan tudják, mit tehetnek, és azt is, hogy az egyenruha miatt bármikor felismerhetők. Nem kockáztatják erkölcsi alkalmasságukat. Az más kérdés, hogy egy-egy olyan személynek, akinek például a kocsmában azt javasolják, hogy néhány feles után ne üljön autóba, nem tetszik a tevékenységük. A polgárőrnek viszont kötelessége erre figyelmeztetni az illetőt. 

– Miért a polgárőrök intézkednek és nem a rendőrök? 
– Egyesületünk, polgárőreink szorosan együttműködnek a tárnoki rendőrőrssel. Ennek eredménye is az a rendőrségi statisztikai adat, miszerint Tárnokon 20-30 százalékkal csökkent a bűnözés. A polgárőrök pedig minden olyan esetben, amikor szükséges, rendőrt hívnak. 

– Hogy állnak a tagsággal? Az utóbbi pár évben úgy tűnt, szinte havonta változik a polgárőrség vezetése és személyi állománya is. 
– Való igaz, nagy volt a fluktuáció, azonban mostanra nyugvópontra jutott a szolgálat, amely – ahogy már említettem – nagyot fiatalodott. Várjuk is sorainkba azokat a 18 évesnél idősebb cselekvőképes, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezőket, akik szeretnének tenni Tárnok közbiztonságáért, legyenek huszonévesek, vagy negyvenesek, ötvenesek. A munkájuk nappali és éjjeli járőrözés, eseményeken a helyszín biztosítása, zárása vagy éppen óvodások felvonulásán, utcai futóeseményeken biztosítani a balesetmentes közlekedést. Legutóbb például a VII. Hagyományőrző Falusi Disznóvágáson biztosítottuk a Művelődési Ház előtti teret. A jó idő beköszöntével szeretnénk felállítani egy mozgékony és nem utolsó sorban olcsóbban üzemeltethető biciklis polgárőr csapatot is. A járőrkocsi ugyanis egy-egy éjszakai szolgálat alatt akár 100 kilométert is megtehet Tárnok területén, hisz felmegyünk a hegyre is, kimegyünk a tóhoz is. Tagjaink a munkát egyébként a szabadidejükben és minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik. 

– Járőrkocsi, egyenruhák, képzések, és akkor még nem beszéltünk a környezetvédő tagozat munkájáról. Miből tudják mindezt megvalósítani? 
– Nagyon sokat köszönhetünk az önkormányzatnak, amely évek óta támogatja tevékenységünket. Vannak vállalkozók, akik kedvezményekkel segítik a munkánkat, így a bringák beszerzésére is van helyben egy nagyon kedvező ajánlatunk. De számítunk a tárnokiak támogatására is. Azok, akik egyetértenek a céljainkkal adójuk 1%-ának felajánlásával sokat segítenek, minden forintjuk többszörösen megtérül. Adószámunk: 18723823-1-13. És még két hasznos telefonszámot jegyezzenek meg: a polgárőrség járőrszáma +36 (30) 621-2898, a szolgálatvezető telefonszáma pedig +36 (30) 621-2899. 

Forrás: www.tarnokhir.hu

Érd, 2014.02.19.