Google+
Főoldal / Rovatok / Hasznos / Óvd a gyalogost!

Óvd a gyalogost!

Óvd a gyalogost!A Százhalombattai Hírtükör hírei… 2014 első három hetében tizenhárom gyalogos szenvedett halálos kimenetelű közúti balesetet Magyarországon. Hat áldozat szabálytalanul akart átmenni az úton, négyen pedig az úttest szélén közlekedtek. Egy embert kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, kettő közmunkást pedig munkavégzés közben, az úttest mellett ütöttek el. A tizenhárom tragikus halálesetből tíz a késő délutáni, esti, illetve kora reggeli időszakban következett be.

A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. A téli szürkületben és sötétben közlekedésük nagyobb kockázatot jelent – figyelmeztet a Pest Megyei Rendőrkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága.

Ebben az évszakban több a gázolás, a kedvezőtlenné váló látási és útviszonyok ugyanakkor nem egyedüli okai a baleseteknek, hanem azokat minden esetben emberi mulasztás, szabályszegés okozza.

Nem árt tudni, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. Ennek oka, hogy a kellemetlen időben mielőbb célhoz szeretnének érni. Fontos, hogy a járművezetők mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számolni gyalogosok megjelenésére.

A sebesség csökkentésével és nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző közlekedési balesetek.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között láthatósági mellényt vagy ruházatot viseljenek. A fényvisszaverő eszközök használata, illetve a világos, élénk színű ruha azonban életmentő lehet lakott területen belül és jó látási viszonyok között is.

A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 méter távolságban világítják meg az útfelület egy részét, amely távolság latyakos időben jelentősen csökkenhet. A szürke-fekete környezetbe olvadó ruházat, láthatósági eszközöket nem viselő gyalogos baleseti kockázata megnő, féktávolságon belül elüthetik.

Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből járműveket. A látni és látszani elv fokozott figyelembe vétele életet menthet.

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2014.01.24.