Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Ordas hazugságot terjeszt és elképesztő dilettantizmusról árulkodik a Boldogulj Érden legutóbbi cikke

Ordas hazugságot terjeszt és elképesztő dilettantizmusról árulkodik a Boldogulj Érden legutóbbi cikke

Simó Károlytól, Érd alpolgármesterétől kaptuk az alábbi Közleményt, amit változtatás nélkül adunk közre.

Közlemény

Turbófokozatba kapcsolt a tatabányai hazugsággyár, a Boldogulj Érden. Az nem lehet, hogy ennyire ne értenének hozzá, inkább felvetődik a gyanú, hogy szándékosan akarják félrevezetni az érdieket?! Miről is van szó?

Azt állítják 2017. augusztus 17-én megjelent cikkükben, hogy a csatorna projekt során igénybe vett banki finanszírozást 2013-ban konszolidálta az állam. Tehát szerintük jelenleg nem is létezik az a kibocsátott kötvény, ami ahhoz kellett, hogy a csatorna projekt önrészét ki lehessen fizetni. De jó lenne, ha így lenne!! Sajnos nem ez a helyzet, a mai napig létezik az a kötvény, amit reményeink szerint azonban hamarosan törleszteni tudunk.

Egészen konkrétan ezt írták: „Érd Megyei Jogú város Önkormányzata a Költségvetési törvény alapján a 70%-os adósságátvállalásra jogosultak közé került, ami a csatornázással kapcsolatos ún. MINARET Kötvény-t illette.

Ez azt jelentette, hogy a 2013, január 1-én fennálló 7 325 572 340 Ft adósságból, 5 127 900 638 Ft adósságot az önkormányzatnak nem kellett kifizetni.”

Ez valótlanság. A Minaret kötvényt nem a az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Társulás, hanem Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata bocsátotta ki 2008-ban, három évvel a csatornaberuházás megkezdése ELŐTT. Célja az volt, hogy a Batthány Programban elhatározott beruházásokat finanszírozzák belőle (iskolák, utak, stb). Ráadásul 2013-2014-ben a cikk állításaival szemben nem csak 70%-ban, hanem 100%-ban átvállalta az állam.

A csatornaberuházás önrészének finanszírozására SOKKAL KÉSŐBB, 2011-ben bocsátott ki az Érd és Térsége Szennyvíztársulás kötvényt. Tehát nem is az önkormányzat, hanem a Társulás bocsátotta ki és a mai napig tartozik ezzel a banknak, kb. 2.300.000.000 Ft értékben (kamatokkal együtt). Ezt a jogszabályok alapján nem lehetett bevonni a konszolidációba. Ugyanis a vonatkozó jogszabály kizárta olyan hitelek és kötvények állam általi átvállalását, amelyeket pl. azért vettek fel, hogy megelőlegezzék a lakossági lakástakarékpénztári kiutalásokat. Ez a kötvény pedig pontosan ebből a célból volt kibocsátva.

Tehát két teljesen eltérő jogi személy, eltérő beruházási cél és eltérő összegről van szó.

Sajnos nem az első alkalom, hogy a portál és a mögötte álló helyi politikusok próbálkoznak valótlanságok terjesztésével, hogy a sikeresen lezajlott csatornázási projektet politikai célokból utólag megpróbálják befeketíteni. Attól tartok, hogy nem is az utolsó próbálkozásuk.

Ezért arra kérjük a tisztességes érdi embereket, hogy ne dőljenek be egy városunktól idegen, Tatabányáról szerkesztett álhírgyár hecckampányának. Akik itt élnek, azok tudják, hogy az egész program során a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt, az Érdi Újságban is beszámoltunk minden egyes lépésről, beleértve a pénzügyeket is.

Amint arról többször beszámoltunk már ebben az évben is, amikor sikerül pénzügyileg is lezárni a csatorna projektet – az erre a célra igénybe vett kötvény visszafizetésével-, akkor személyre szólóan mindenki fog kapni egy elszámoló levelet.

Köszönjük, hogy az elmúlt közel 10 évhez hasonlóan inkább a szemüknek hisznek, a megvalósult beruházásoknak és nem a politikai célból álhíreket terjesztőknek.

Simó Károly

alpolgármester