Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Megalakult a KDNP új parlamenti frakciója

Megalakult a KDNP új parlamenti frakciója

Kedden megalakult a KDNP önálló, 16 fős országgyűlési frakciója, amelyet kilenc egyéni és hét listás helyen bejutott képviselő alkot. A négy évvel ezelőttivel azonos létszámú kereszténydemokrata képviselőcsoport új tagja lesz a választókerületében győztes Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Kárpátiné Juhász Hajnalka, valamint Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke.

A frakció megválasztotta a tisztségviselőit is: Harrach Pétert ismét frakcióvezetőnek, Vejkey Imrét, Szászfalvi Lászlót és Móring József Attilát frakcióvezető-helyettesnek. A frakcióigazgató Latorcai János lett. A nagyobbik kormánypárt, a Fidesz frakciója csak május elején alakul meg. A párt 117 képviselője között újonc Novák Katalin eddigi család- és ifjúságügyi államtitkár, aki az Orbán Viktor által demográfiai súlypontúnak nevezett új kormányzati ciklus egyik fontos szereplője lehet miniszterként.

Szabó Tünde eddigi sportért felelős államtitkár is képviselő lesz, miután megnyerte a választókerületét Nyíregyházán. Szintén újonc Bajkai István erzsébetvárosi alpolgármester, valamint Dömötör Csaba, Rogán Antal minisztériumának eddigi államtitkára, Héjj Dávid, Lázár János volt kabinetfőnöke és Böröcz László, a Fidelitas elnöke is.

Az MSZP–Párbeszéd frakciója ma alakul meg, az eddigi 28 helyett 20 vagy 17 fővel, mivel ketten a Párbeszéd (Szabó Tímea és Tordai Bence), egy fő pedig a Liberálisok (Bősz Anett) színeiben politizál. Lapzártánkig még nem volt biztos, hogy csatlakozik-e a három képviselő a szocialista vezetésű frakciószövetséghez.

A 17 szocialista képviselő között lesz újra Gurmai Zita, kimaradt viszont Harangozó Gábor, Bárándy Gergely, Heringes Anita, Horváth Imre, Józsa István, Kiss László, Legény Zsolt, Lukács Zoltán, Teleki László, Tukacs István és Velez Árpád. A listavezető Karácsony Gergely (Párbeszéd) és az MSZP-s Gőgös Zoltán jelezte, hogy nem veszi fel a mandátumát.

A Jobbik, a DK és az LMP még nem közölte, mikor tartják az alakuló frakcióülésüket.