Google+
Főoldal / Rovatok / Hasznos / Május 7-én alakul meg az új parlament

Május 7-én alakul meg az új parlament

Négy héten belül, május 7–8-án alakul meg az új Országgyűlés, amely az elsők között a Stop, Soros! törvénycsomagról és az ország 2019-es költségvetési tervéről fog tárgyalni. Közben megkezdődött a kormányalakítás folyamata, amely végeredményben nagyrészt új személyekből álló, új szerkezetű kabinetet fog eredményezni. Az új kormány politikai programja négy alappilléren – a versenyképességen, a munkaalapú társadalmon, a demográfián és a nemzeti identitás kérdésén – alapul. A névsort az esküt megelőzően a miniszterelnök ismerteti, az ellenzék részéről addig megjelenő találgatások, kiszivárogtatások a zavarkeltést szolgálják.

Május 7–8-án, hétfőn és kedden tartja meg alakuló ülését az új Ország­gyűlés – értesült a Magyar Idők. A dátum pontosan megfelel az Ország­gyűlés házszabályának, amely szerint az újonnan megválasztott parlamentet a köztársasági elnök a választást követő egy hónapon belüli időpontra hívja össze. Az új összetételű ház először a Stop, Soros! törvénycsomagot, a migrációt támogató civil szervezetek tevékenységét szabályozó új jogszabályokat tűzi napirendre, majd a korábbi évek rendjének megfelelően még a tavaszi ülés­szakban az ország jövő évi költségvetésének tervezetéről kezdi meg a vitát.

ÁLHÍREK ELŐZIK MEG A NÉVSOR KIHIRDETÉSÉT

Ami az új, negyedik Orbán-kormány megalakulásának időpontját illeti, azt – a korábbi ciklusok gyakorlata alapján – néhány héttel a parlament alakuló ülése után hirdethetik ki. A második Orbán-kormány 2010. május 29-én, két héttel a parlament megalakulása után, a harmadik Fidesz–KDNP-kabinet 2014. június 6-án, szűk egy hónappal az Országgyűlés első ülésnapját követően tette le az esküt.

Az új kormány tagjainak nevét Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti majd
Fotós: Kurucz Árpád

Az új kabinet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök keddi nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minden miniszter, államtitkár munkája véget ért a vasárnapi választással. Ebből fakadóan – közölte – jelentős változások, módosítások várhatók, nagy részben új emberekkel, részben új struktúrákkal készül kabinetet alakítani.

A kormány összetételéről Orbán Viktor számol majd be, konkrét nevekről az elkövetkezendő napokban csak találgatások jelenhetnek meg, hiszen a jelenleg körvonalazódó névsort csak egy nagyon szűk kör ismeri.

Forrásaik szerint a kormány arra számít, hogy az ellenzéki sajtó az elkövetkező hetekben számos nevet tár majd a közvélemény elé, ám ezek vagy senki által meg nem erősített találgatások lesznek, vagy kísérletek arra nézve, hogy megzavarják a kormányalakítás folyamatát és bizonytalanságot keltsenek a Fideszen és a KDNP-n belül.

KÉSZÜL AZ ÁTADÁS-ÁTVÉTEL

Fontos leszögezni, hogy a vélekedésekkel ellentétben a hatályos magyar jogszabályok nem állapítanak meg kötelező határidőt az új kormány megalakulására. Bár az új miniszterelnök a megválasztását követően, illetve a minisztériumi struktúrára vonatkozó törvények hatálybalépése után haladéktalanul köteles javaslatot tenni az új kormány tagjaira, az Országgyűlés bizottságait a miniszteri meghallgatásban, a köztársasági elnököt pedig a kinevezésben nem köti határidő.

A sokat emlegetett 40 napos szabály a miniszterelnök megválasztásához kapcsolódik. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az M1-nek tegnap úgy nyilatkozott: a kormány az eddigi rendben befejezi a munkáját, a miniszterelnök pedig szerdán megkéri a kabinet tagjait, hogy készítsék el az elmúlt időszak lezárását és az átadás-átvételt tartalmazó dokumentációt. Szavai szerint a miniszterelnök már dolgozik az új kormánystruktúrán és feladatmegosztáson, ehhez a kormánypártok elnökségétől már megkapta a felhatalmazást.

RENDKÍVÜLI FELADATOK ÉS FELHATALMAZÁS

Kovács Zoltán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában tegnap az új kormány előtt álló feladatokról beszélt. A kormányszóvivő Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi beszédére hivatkozva a magyar gazdasági és politikai döntéshozatal négy pillérét emelte ki.

Kovács Zoltán a versenyképességet, a munkaalapú társadalmat és a demográfiát említette, hozzátéve, hogy a kedvezőtlen demográfiai adatokat nem a migrációval kell megoldani, ezzel együtt az identitás kérdését is felvetette, amely már sokszor felmerült az illegális bevándorlás kapcsán.

Migránsok 2015-ben Hegyeshalomnál. Az új Országgyűlésben továbbra is téma a bevándorlás
Fotós: Kurucz Árpád

Kiemelte azt is, hogy az illegális migráció, illetve az azt szervező szervezetekkel és politikai erőkkel szembeni fellépés az előttünk álló évek, illetve évtizedek legnagyobb kihívása lesz. – Ebből nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a migrációhoz kapcsolódó kérdések az Európa jövőjéről zajló vitákhoz is kapcsolódnak – fejtette ki Kovács Zoltán.

Szerinte ezek mind olyan kérdések, amelyek a következő néhány hónapban rendkívüli feladatokat adnak majd a kormánynak. – Nem beszélve arról, hogy az ENSZ-ben egy olyan tárgyalás van napirenden, amelynek a végére ősszel pontot szeretnének tenni, azonban teljességgel szürreális javaslatokat próbálnak elfogadtatni az illegális migrációval kapcsolatban – tette hozzá.

A kormányszóvivő szerint a fenti feladatok megoldására a Fidesz–KDNP politikai közössége a magyar emberektől olyan megkérdőjelezhetetlen felhatalmazást kapott vasárnap, amely az elmúlt évek történéseinek fényében, az Európa jövőjéről szóló viták közepette is teljesen egyértelmű iránymutatást és mandátumot ad a kormánynak.

Teller-levél terjed Törőcsik Mari nevében

Felbukkant az interneten, sőt több ellenzéki médium kritika nélkül át is vett egy Törőcsik Marinak tulajdonított, rövid, Orbán Viktornak címzett nyílt levelet, amelyben a Nemzet Színésze a választások eredménye miatt érzett kudarcról panaszkodik, ám a színésznőnek ehhez a levélhez nincs semmi köze. A Nemzeti Színház Törőcsik Mari nevében arra kér mindenkit, hogy mellőzzék az ilyen írások megjelentetését és az ominózus cikket távolítsák el. A levél felbukkanása hasonlít ahhoz, mint amikor 2003-ban a Népszabadság egy Teller Ede Nobel-díjas atomtudósnak tulajdonított, az akkor ellenzékben lévő Fideszt bíráló, hamis írást jelentetett meg.