Google+
Főoldal / Rovatok / Ez + az / A hideggel jöhetnek a rókák

A hideggel jöhetnek a rókák

hideggel jöhetnekA Százhalombattai Hírtükör hírei… A hideg idő beköszöntével az önkormányzat felkészülten várja a rókák megjelenését Százhalombattán. Egyet már be is fogtak a Fogoly utcában.
A természetes élőhelyek csökkenésével világszerte egyre több vadon élő állat merészkedik be az emberek közé. Mára hazánkban is mindennaposnak tekinthető, hogy a rókák kertvárosokban vagy lakótelepeken kukáznak. Százhalombattán tavaly télen a korábbinál is többet lehetett látni. A Polgármesteri Hivatal szakember segítségét kérte a befogásukhoz.
Az ebrendészeti szolgálatnak tavaly télen hat rókát sikerült élve elfognia, majd a várostól távol, természetes környezetben szabadon engednie. November elején újból lakossági bejelentést kapott. A dunafüredi Fogoly utcából telefonáltak, hogy rókát láttak az utcán, amely a bejelentő Vadász Györgyék baromfi udvarába is igyekezett bejutni. A csapdamester még aznap délután felállította a csapdát a Fogoly utca végén található erdős részen. Másnap reggel már nem volt üres a ketrec. Az elfogott ravaszdit pedig ezúttal is az M6-os autópálya túloldalán található erdőbe szállította. Vadász György elmondta: hálás a gyors és szakszerű intézkedésért.
A csapdamester a lakosságot arra kéri, aki rókát vagy más állatot lát közterületen, ne közelítse meg, ne próbálja megfogni, hanem értesítse őt a 06-30-444-8860-as számon. Ha valaki felállított rókacsapdát talál, ahhoz semmilyen körülmények között ne nyúljon. Előfordul, hogy az élve fogó csapdába élő csali, kiscsirke kerül – azt se etessük!
A szakember szerint egyesek helytelenül táplálják a kóbor macskákat, mert a kirakott, nem elfogyasztott “pangó” étel, valamint a közterületi nyitott kukákban dobott ételmaradék vonzza a ragadozókat. Lehetőség szerint az ilyen hulladékot zárt szemetesbe kell helyezni. Hangsúlyozta: az önkormányzat felkészült az esetleges rókajárásra, szakszerűen és kíméletesen fogják távol tartani a nem kívánatos állatokat.
A kijáró macskák oltása is ajánlott – olvasható az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság sajtóközleményében, három év után ugyanis ismét felütötte a fejét a veszettség a vörös rókák között. Szeptember közepe óta már 18 állatnál igazolták a fertőzést. A Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megyei esetek után november 7-én a Pest megyei Kőröstetétlen közigazgatási területén lévő tanya közelébe tévedő róka teteméből is kimutatták a veszettség vírusát. A község közigazgatási területén ebzárlat érvényes. Elrendelésre került továbbá az oltatlan kutyák és macskák veszettség elleni azonnali védőoltása is.
Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság felhívta a figyelmet, természetellenesen viselkedő – barátságos vagy támadó magatartást mutató – vadon élő emlősállattal – rókával, aranysakállal, kóbor ebbel – senki se érintkezzen. Aki elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott rókatetemet talál, ne érintse meg! Mindkét fenti esetben értesíteni kell az állategészségügyi hatóságot az (1) 329-7017-es telefonszámon. Ha valaki veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát. Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse állatorvosát! Senki se feledkezzen meg az ebek évenkénti kötelező veszettség elleni oltásáról! Tekintettel a veszettség esetekre, az állategészségügyi hatóság a kijáró házimacskák beoltatását is javasolja a főváros és Pest megye területén.
A veszettség vírus okozta fertőző járványos betegség, amely az agyvelő gyulladását okozza.  Valamennyi emlősállat fogékony rá. A mai ismeretek szerint a klinikai tünetek megjelenése esetén a betegség minden esetben gyógyíthatatlan. Védekezés megelőző vakcinázással lehetséges. Az említett esetek miatt az idén október 5. és 20. között végrehajtott őszi kampány során a vadon élő állatok határsávi vakcinázása kiegészült az első veszettségi eset körüli 50 kilométeres körzetben történő gócvakcinázással. A gócoltás Pest megyében 2480 négyzetkilométeres területet, a Monori, Ceglédi, Dabasi, Ráckevei Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalok területét érinti.
Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2013.11.26.
A kép forrása: flickr