Google+
Főoldal / Rovatok / Hasznos / Heteken belül élesítik az új városi térfigyelő-kamerarendszert

Heteken belül élesítik az új városi térfigyelő-kamerarendszert

A közgyűlés elfogadta a közterület-felügyelet által működtetett térfigyelő rendszer létrehozásának alapjait – többek között – a rendszer milyen célból jött létre, hogyan működik, milyen adatfajták kezelésére, és milyen esetekben kerül sor, valamint azt, hogy a rögzített adatokat meddig lehet tárolni. Az állásfoglalás rögzíti azt is, hogy a kamerarendszer üzemeltetése és a felvételek kezelése során azon személyek is eljárhatnak, akik a közterület-felügyeletet ellátó szervezet alkalmazásában állnak, de nem közterület-felügyelői munkakört látnak el, ennek érdekében döntöttek arról, hogy a Városrendészeti Csoporton belül létrehozzák a Térfigyelő Központ Diszpécser Szolgálatot, melynek kötelezettségeit és napi feladatait a részükre kiadásra kerülő „Szolgálat Utasítás” tartalmazza.

Összesen 143 kamerát telepítenek, 77 fix kamerát, 25 darab 360 fokban forgatható kamerát és 41 darab rendszám felismerő kamerát építenek ki. A rendszer magyar fejlesztésű, a központi monitoring a Polgárok Házában van kialakítva, illetve egy kliens gépet a rendőrségre is telepítettek. A rendszámfelismerő kamerák 20 megapixelesek, a forgatható kamerák 2 megapixelesek, a fix kamerák pedig szintén 20 megapixeles arcfelismerő kamerák, amelyek 250 pixel per méter felbontásra alkalmasak.

Pulai Edina független képviselő szerint a gyermekek védelme miatt is jelentős a fejlesztés, hiszen ezáltal azokat a helyeket is feltérképezheti a rendőrség – főként iskolák, óvodák környékén -, ahol az autósok (figyelmen kívül hagyva az erre vonatkozó KRESZ-táblát) nem tartják be a sebességkorlátozást.

Havasi Márta, az MSZP, DK, Együtt baloldali frakció képviseletében elmondta: igennel szavaztak, mert a város közrendjét, a közbiztonság védelmét elsőrendű célnak tartják, ám ő maga a polgárőrség bevonását problémásnak tartotta.  A rendszer kiépítéséért felelős Kocsis János védelmi referens válaszában elmondta, hogy személyre szóló beléptetés lesz és komoly írásos utasítások szabályozzák a diszpécserközpontban dolgozók jogait és kötelezettségeit, adatkezelési lehetőségeit, – a polgárőrök utóbbit nem is végezhetik, a megfigyelésben segítenek – mint mondta – a „több szem többet lát elv alapján”. Az ülésen elhangzott még, hogy a kamerarendszer-fejlesztés 2. ütemében, várhatóan jövőre újabb 100 kamerát szerelnek fel a városban, közintézményeknél, közösségi helyeken; az ehhez kellő 200 millió forint már a város számláján van.