Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Fejlődés, stabilitás és biztonság vagy rombolás, anarchia és káosz – tessék választani!

Fejlődés, stabilitás és biztonság vagy rombolás, anarchia és káosz – tessék választani!

A köztársasági elnök kiírta az európai parlamenti választás időpontját: 2019 május  26-án választunk EP képviselőket.

Idén még egy másik választás is várható: októberben önkormányzati választások lesznek. Információink szerint még március 15-e előtt bejelentik Érden a központilag szervezett ellenzéki összefogást és polgármester jelöltet.

A kormánypártok egységesen készülnek a két választásra. Az ellenzéki térfél forrong: képviselőjelölti helyek elosztása már most is szinte kibékíthetetlen ellentéteket hozott felszínre: túl sok az igény, kevés a hely.

Érdi körkép következik a helyi politikai életről.

A kormánypártok (FIDESZ-KDNP) Érden egységesek, felkészültek. Legutóbb a kampányindító rendezvényükön a négyszáz fős terem zsúfolásig megtelt az aktivistákkal. A kormánypárti táborban erős a vágy a decemberi ellenzéki botránypolitizálás után, hogy választásokon mutassák meg az ellenzéki politikusoknak: csak az ordibálás megy, a hangjuk nagy, de valójában a társadalmi támogatottságuk csekély. Nagy a tét, van mit veszíteni: Európa jövője, Magyarország jövője és benne Érd jövője a tét!

A FIDESZ 2006 októbere óta minden választást és népszavazást toronymagasan nyert Érden. Vezetője T. Mészáros András, aki Aradszki András országgyűlési képviselővel harmonikus kapcsolatot ápol, közös munkájuk nyomán a város fejlődését még az ellenzéki szavazók is elismerik. Amióta polgármester, százmilliárd forintban mérhető fejlesztés történt Érden. Ismert és elismert polgármester, személye garancia a város további fejlődésére.

A kormánypártoknál a polgármester jelöltet és az önkormányzati képviselő-jelölteket csak az EP választás után, júniusban választja meg a helyi tagság. A várakozások szerint T. Mészáros András indul a polgármesteri tisztségért, a képviselő jelöltek között azonban az elmúlt választáson beindított generációváltás folytatódhat: az önkormányzati munkában már bizonyított fiatalok kaphatnak esélyt a munkára.

A legnagyobb ellenzéki párt, a JOBBIK  Érden felemás helyzetben van. Az első probléma szervezeti: egy hatvanezres városban 6 (hat) tagot tudott megtartani, ezért információink szerint alapszervezetet sem tudtak alakítani. A pártból távozott a helyben népszerű korábbi elnök és önkormányzati képviselő valamint a teljes frakció kilépett. A városban terjedő mendemondák alapján Kádár János nevezi magát helyi elnöknek, aki korábban kisgazdától helyi civil egyesületeken keresztül már sok pártban megfordult és mindig a lista első helyét akarta magának.

A választási eredmények elemzése alapján látható, hogy Érden az új pártok pólusa a legerősebb ellenzéki erő, majdnem másfélszerese a támogatottságuk, mint a baloldali pártoknak. Ennek ellenére a legutóbbi országgyűlési választáson bepalizták őket a „civil” megmondóemberek. A „taktikai szavazás” ürügyén 5.000 Jobbik szavazó segítette az MSZP országos listáját mandátumot szerezni. Ráadásul sok Jobbik szavazóban megütközést keltett, hogy a Soros klánhoz családi szálakon kötődő Csőziket kellett volna támogatni tavaly is, kellene támogatni a polgármester választáson is.

Információink szerint folyik az alkudozás az őszi önkormányzati választásokra a civilekkel és baloldali pártokkal. A központilag kiosztott instrukciók alapján kötelező lenne megegyezni, de itt Érden ismét megalázó ajánlatokat kaptak. Mivel egyéni választókerületi győzelem esélye csekély, ezért fontos lenne a kompenzációs lista első helye a legerősebb ellenzéki pártnak, de egyelőre ebben nincs egyezség.

A civilek egyik vezetője ráadásul nyilvánosan durván kiosztotta a Jobbik helyi prominensét, ezért már az első tárgyalások is zátonyra futottak. A helyi Jobbik nem is vett részt a decemberi-januári tüntetéseken.

A baloldal pártjai közül az országosan erősebb MSZP helyben nehéz helyzetben van, sok tűz közé került. Az egyetlen olyan választáson, amelyen 2010 óta önállóan indultak (2014 EP választás) megalázó módon még a DK is megelőzte őket Érden.

Korábbi váltópártként nehéz megélni, hogy Érden is 10% körülire zsugorodott a párt támogatottsága és még a szinte tagság nélküli Jobbik vagy a szinte családi vállalkozásként működő DK is megelőzheti őket – ismét.

Egyetlen alkupozíciójuk a helyi ellenzéki alkudozásokban, hogy egyedül nekik van hagyományos aktivista hálózatuk és székházuk (a helyi ellenzéki rendszeres egyeztetéseket a Mária utcai székházukban tartják).

A helyi elnök Szűcs Gábor a korábbi pártigazgató Tóbiás Józseffel együtt zűrös pártfinanszírozási ügyekbe keveredett, ami a legutóbbi pártkongresszus előtti napokban derült ki. Ezért ezúttal nehéz lesz ősszel ismét elérni a közös ellenzéki kompenzációs lista első helyét. Egyéni önkormányzati választókerületi mandátumra meg minden számítás szerint csekély az esély. Így elképzelhető hogy jövőre az MSZP-nek ismét nem lesz helyben képviselője az önkormányzatban. Kivéve, ha sikerül legalább a közös kompenzációs lista második helyét megcsípni valahogyan.

A régi MSZP tagságot frusztrálta már legutóbb is, hogy a korábban árulónak kikiáltott SZDSZ-es Csőziket indította az MSZP országgyűlési képviselőnek. Ez már akkor is botrányos körülmények között történt, az aláírás gyűjtés napján derült ki az aktivistáknak, hogy nem Tóbiásnak, hanem Csőziknek kell gyűjteni. Ráadásul a hírek szerint polgármester jelöltnek is őt akarják központilag lenyomni a helyi tagság torkán.

A legjobban szervezett helyi baloldali párt Gyurcsány Ferenc DK-ja. Helyben néhány családból áll a tagság, de választások alkalmával a korábbi kampányokban begyűjtött szimpatizáns-listák segítségével ők mozgósítanak legjobban. Legutóbb az európai ügyészség érdekében gyűjtött adataikkal frissítették adatbázisukat (sokan nem is tudták, hogy adataikat mire használják fel), így céljuk, hogy az EP választáson az önálló listára ismét legalább másfélszer annyi szavazat érkezzen, mint az MSZP listára.

Ambiciózus helyi elnöke, Gregus László Érden is Gyurcsány fő célkitűzését igyekszik megvalósítani: átvenni a baloldal vezetését, egyúttal kiszorítani az MSZP-t a helyi közéletből. Ezért számára szimbolikusan is, gyakorlatban is fontos, hogy megszerezze az őszi önkormányzati választásokra a kompenzációs lista első vagy második helyét.

Az LMP korábbi választásokon szinte apróhirdetéssel vadászta azt, aki hajlandó elindulni náluk jelöltként. Mostanra ez megváltozott, összejött egy háromfős érdi csapat, akik nagy ambíciókkal igyekeznek helyi ügyeket kreálni, ezzel észrevetetni magukat.

Intellektuális fölényüket nem győzik hangsúlyozni, ezért feltett szándékuk, hogy a helyi ellenzék programalkotó erejét adják. Ennek érdekében az őszi választásokra a kompenzációs lista első három helyének egyikét igyekeznek megszerezni.

Legismertebb képviselőik Turcsán Szabolcs és Tetlák Örs, akiknek eddig néhány anarchista tiltakozó akción kívül más figyelemreméltó politikai tevékenységük nem ismert szélesebb körben.

A Momentum helyben gyakorlatilag nem létezik. Választásokon a párt logóját országosan alkuba bocsátják a budapesti támogatásokért. Ez a budapesti agglomerációban mindig hoz egy országos átlag körüli eredményt. Egy-két lelkes fiatal aktivistát talán sikerül becserkészni, akik plakátot fognak ragasztani a régi pártok jelöltjeinek.

Érden is leginkább a korábbi Jobbik tagokból alakult a Mi Hazánk Mozgalom helyi szervezete. Vezetője a helyben ismert, közel évtizedes önkormányzati képviselői tapasztalattal rendelkező Pulai Edina. A friss pártot erősítik a korábbi Jobbik önkormányzati frakció tagjai is.

Komoly aktivista hálózattal rendelkeznek, már az EP választásokon meg szeretnék mutatni erejüket.

A helyi pártok ugyan tiltakoznak ezen megnevezés ellen, de minden önkormányzati választás előtt aktivizálódnak és igyekeznek az általuk szervezett rendezvényekkel felhívni magukra a figyelmet.

A korábbi választásokon rendszerint induló Civil Érdek Egyesület mára teljesen inaktív lett, információink szerint vezetőik a megszüntetésen gondolkodnak. Várhatóan idén már nem indulnak a választásokon.

Az Érdi Ipartestület a régi, hagyományos tevékenységeket végzi több száz fős helyi vállalkozói kör számára. Még nem született döntés arról, hogy önállóan indulnak-e a választáson.

A 2030 Egyesület évente több rendezvényt szervez Érden, ebben merül ki tevékenysége. Az egyesület tagjai körében törést okozott a korábbi elnök Csőzik László országos politikai szerepvállalása az MSZP színeiben. Ezért egyelőre a formálódó ellenzéki összefogásban való részvételről nem született döntés. Így Csőzik mára eltávolodott korábbi egyesületétől, még az is elképzelhető, hogy önállóan fognak indulni.

Mint az nemrég napvilágot látott, külföldi kampánytanácsadók által szerkesztett útmutató alapján minden nagyvárosban a baloldali pártoknak és a Jobbiknak létre kellett hozni egy civil fedőszervezetet. Az útmutató alapján úgy kell tűnjön, mintha ez egy alulról jövő kezdeményezés lenne, amelynek jelöltjeiként majd ősszel közösen indulnak az önkormányzati választásokon a baloldali pártok és a Jobbik jelöltjei. Az elmúlt hetekben városonként-kerületenként jelentik be ezen szervezetek keretében az ellenzéki összeborulásokat, amelyeket aztán megfuttatnak a baloldali nyilvánosságban is.

Érden ezt a szervezési feladatot a háttérből a régi anarchista-zöld szervezetekben szocializálódott Varga Illés Levente kapta meg, de feltűnt benne a sértett Segesdi János is.

Tavaly titokban létrehoztak egy egyesületet a baloldali pártok tagjaival, Közéleti Kerekasztal Egyesület néven, amelynek már az alapítása is botrányosra sikeredett. Sokáig igyekeztek titkolni, hogy egyesületet alapítottak, a központilag kiadott útmutató szerint úgy kellett tenniük, mintha „asztaltársaság” lennének (bármit is jelentsen az). A névválasztás során kiderült, hogy előbb nem kértek engedélyt a városi névhasználatra, majd amikor bírósági hiánypótlásra ezt mégis meg kellett kérniük, akkor a baloldali képviselők nem jelezték összeférhetetlenségüket a szavazásnál, ezért bírságot is kaptak.

A fedőszervezeten belüli feszültségek hamar megjelentek és Varga irányításával a helyi Jobbik aktivistáját ki is szorították onnan. Ezért azóta a fedőszervezet elnöke Csőzik László lett. Azóta is igyekeznek mindenkit toborozni, aki valamiért sértett vagy revansra vágyik a Fidesszel szemben.

Csőzik a kétezres években az SZDSZ ügyvivője volt, családtagjai révén is szorosan kötődik a Soros Alapítványhoz. Szintén a Soros Alapítványnál dolgozó korábbi SZDSZ-sek – Magyar Bálint baráti köre – álltak be mögé tanácsadónak, de számíthat az időközben Érdre költözött Demszky Gábor aktív támogatására is. 2018-ban MSZP jelöltként indult az országgyűlési választásokon, amely sokak szerint valójában már akkor is az MSZP pénzén folytatott polgármester jelölti kampánya volt csupán.

A fedőszervezet információnk szerint a napokban jelenti be, hogy Csőzik László indul polgármester jelöltnek és a baloldali pártok valamint az LMP és a Momentum támogatja őt.

 

(kiemelt kép: T. Mészáros András polgármester hivatalos facebook oldala)