Google+
Főoldal / érdi közügyeink / ÉRKEZNEK A TANÉVKEZDÉSI TÁMOGATÁSOK A CSALÁDOKNAK

ÉRKEZNEK A TANÉVKEZDÉSI TÁMOGATÁSOK A CSALÁDOKNAK

Már csak alig két hét, és kezdődik az iskola. A családok számára mindig megterhelő nyárvégi napok ebben az évben könnyedebbé válhatnak, hiszen augusztus végén megérkeznek a szeptemberi családtámogatások: a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás.  Az iskolakezdést megkönnyítő intézkedések Az intézkedés országszerte 1,2 millió családot érintenek

A tankönyveket immár 7. éve ingyen kapják meg az 1-9. évfolyamra járó diákok, a 2020-21-es tanévtől kezdve pedig minden általános iskolás és középiskolás gyermek ingyenesen juthat majd hozzá a tankönyvekhez. Ráadásul a rászoruló, a három vagy több gyermekes családban élő, a tartós beteg vagy sajátos nevelési igényű középiskolás tanulók is támogatásban részesülnek. Fontos adat, hogy 2010-hez képest több mint a dupláját, 14 milliárd Ft-ot fordít a kormány az ingyenes tankönyvekre, amivel átlagosan 10-15 ezer forintos terhet vesznek le gyermekenként a szülők válláról iskolakezdéskor.

Érden a tavalyihoz képest ötször annyian vehetik igénybe a tanévkezdési támogatást, hiszen az önkormányzat – csatlakozva a kormány családvédelmi akciótervéhez – kibővítette a jogosultak körét. A tanévkezdési támogatás összege gyermekenként egységesen 10 ezer forint, vagyis egy kétgyermekes család 20 ezer, egy háromgyermekes 30 ezer, míg egy négygyermekes már 40 ezer forintos támogatást kaphat.

A tanévkezdési támogatást az a család veheti igénybe, ahol

  • az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 400 %-át (azaz a 114 ezer forintot);

a gyermek pedig

  • vagy bölcsődei, óvodai nevelésben vesz részt,
  • vagy nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytat,
  • vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul.

A tanévkezdési támogatást formanyomtatványon igényelhetik a szülők, mellékelve a jövedelem-, illetve az iskola-, illetve óvoda-, bölcsődelátogatási igazolást (felsőoktatásban a tanulói jogviszony igazolására van szükség). Az igényléshez szükséges formanyomtatvány megtalálható a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán is. Az igénylőlapot benyújtani csak személyesen, a Humán Irodán, illetve az ügyfélszolgálaton lehet, félfogadási időben. A tanévkezdési támogatás igénylésének határideje szeptember 30-a.

*

A kormány újabb segítséget kínál a kisgyermeket nevelő családoknak a havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatással. A már augusztus eleje óta igényelhető támogatást azok a 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelő szülők kérhetik, akik vissza szeretnének térni a munkaerőpiacra, és a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el majd a kisgyermeküket, de az önkormányzati bölcsődei férőhelyet meghaladja az igénylők száma. A szülőnek ezenkívül rendelkeznie kell bankszámlával és Ügyfélkapu-hozzáféréssel is.  A rendelkezésre álló közel 12 milliárd forintos forrásból három év alatt a program akár 10 ezer kisgyermekes szülőnek is segíthet a munkába való visszatérésben.

A bölcsődei támogatás iránti kérelmeket a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani elektronikus formában, a kincstár honlapján kifejezetten erre a programra létrehozott felületen keresztül.

 

-s-