Google+
Főoldal / érdi közügyeink / ÉRDNEK A VALÓSÁGRA KELL SZAVAZNIA, NEM A KAMPÁNYÍGÉRETEKRE

ÉRDNEK A VALÓSÁGRA KELL SZAVAZNIA, NEM A KAMPÁNYÍGÉRETEKRE

Emlékeznek arra, amikor az MSZP hulladéknak és a társadalomra veszélyes inzultációnak nevezte a családok támogatásával kapcsolatos nemzeti konzultációt? Mert a balliberálisok szerint az emberek véleménye ennyi: hulladék. Ha esetleg elfelejtették volna, akkor jusson eszükbe most, amikor a közel három millió szavazót lepatkányozó szocialista Újhelyi István és Gyurcsány érdi embere, Csőzik László azt hazudja Önöknek, hogy a véleményüket kérve konzultációt hirdetnek az európai források felhasználásával kapcsolatban. Már csak azért is, mert amikor T. Mészáros András polgármester egy éve Érden meghirdette a városépítéssel kapcsolatos konzultációt, Csőzik és az ellenzéki pártok egyöntetűen elutasították azt.

 

Mészáros András volt az első Pest megyében, aki – még a 2000-es évek elején felismerte a problémát: a Budapest fejlettsége és a megye többi településének fejletlensége közötti szakadék miatt Pest megyének a fővárostól önálló régióként kellene működnie, máskülönben elesik az uniós forrásoktól. Az akkori baloldali többségű törvényhozás nem vette elég komolyan Érd polgármesterének figyelmeztetését, s a jóslat sajnos beigazolódott. Ebben az uniós költségvetési ciklusban Érd és a megye többi települése nem volt jogosult uniós forrás felhasználására. Hogy ez milyen érzékenyen érintette városunkat, azt mindenki eldöntheti saját maga.

Az uniós választáson csúfos vereséget szenvedő MSZP egyetlen európai parlamenti képviselője, a közel három millió szavazót patkánynak nevező Újhelyi István most azzal állt elő, hogy konzultációt hirdet az uniós források felhasználásával kapcsolatban. Az erről szóló sajtótájékoztatóján persze ott állt mellette Gyurcsány érdi embere, Csőzik László is. Ők ketten azok közül valók, akik semmit sem tettek annak érdekében, hogy önálló régióként a megye elszakadjon végre Budapesttől és újra uniós forrásokhoz juthasson. Ez ügyben T. Mészáros András polgármester és Orbán Viktor kormánya tett nagy sokat. De Újhelyi és Csőzik azok közül is valók, akik minden erejükkel ellenezték és szidalmazták az egy évvel ezelőtti, a családok támogatásáról szóló nemzeti és az Érd építéséről szóló helyi konzultációt.

Az érdiek többsége egyetért a város fejlesztési irányvonalával, és támogatja a Batthyány 2028 programot – így összegezte egy évvel ezelőtt az érdi konzultáció eredményét T. Mészáros András polgármester. Az önkormányzat által közzétett online konzultációs kérdőívet többen küldték vissza mint ahány támogatói aláírást Csőzik és csapata össze tudott szedni a mostani önkormányzati választásra. Az érdiek véleményének összesítése után kiderült, hogy az egybecseng a Batthyány Program kidolgozása során meghatározott prioritásokkal.

A döntő többség a város infrastrukturális fejlesztését tartja a legfontosabb feladatnak –a közgyűlésben, legyen szó akár útépítésről, mint a választókerületi alap duplájára emelésekor, vagy akár vízelvezetésről.

Nagy támogatottságot élvez továbbá az intézményrendszer fejlesztése – az érdi ellenzék minden esetben ez ellen szavazott a város költségvetésének elutasításakor, amely az ehhez szükséges forrásokat tartalmazza.

Ugyancsak nagy támogatottságot élveznek a város gazdasági erejét megerősítő programok is, például az érdiek négyötöde egyetért azzal, hogy a fejlesztések pénzügyi fedezetének megteremtése érdekében szükség van a város területén gazdaságfejlesztő övezetre – ennek létrejöttét az érdi ellenzék minden erejével akadályozza.

A balliberális oldal emberei, az MSZP és a DK helyi politikusai ott gáncsolták az érdi konzultációt, ahol tudták. Suttogó propagandával próbálták elérni,hogy az érdiek ne nyilváníthassanak véleményt. Amikor Csőzik most úgy tesz, mintha érdekelné őt az érdiek véleménye, akkor semmi mást nem tesz, mint megint becsapja a választókat.

Az MSZP és Gyurcsány azt hazudja, hogy el lehet érni, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak uniós forrásokra. Ennek abszurditásával mindenki tisztában van, aki kicsit is ismeri az EU bürokrácia működését. Az emberek megtévesztésén túl azonban még egy indokuk van a balliberálisoknak. Mégpedig az, hogy ismét külföldi – francia, német, osztrák – vállalatok kasszájába csorgathassák a fejlesztésre szánt pénzeket. Ezt tették országosan is és ezt tették Érden is, amikor Döcsakovszky és Csőzik városvezetése idején külföldi kézbe adták a város vagyonát, például a vízszolgáltatást vagy éppen a szemétszállítást.

Ne dőljenek be hát ennek az olcsó, ám annál veszélyesebb trükknek. Mert nem csak a választási törvény kijátszásával trükköznek Csőzikék, hanem az emberek érzelmeit és jogos igényeit is kijátsszák. A kormánnyal való jó viszony és a tárgyalás, vagyis Érd további fejlesztésének lehetőségét a maguk részéről ellehetetlenítették azzal, amikor trágár szavakkal illették a miniszterelnököt és a kormányt. Most azzal a trükkel állnak elő, mintha a kormány megkerülhető volna a források megszerzésénél. Nem az. És ezt ők is jól tudják. Számukra nincs kiút ebből a hazugságspirálból, de Érd számára van. Mert az a sok építkezés, iskola- és óvodaépítés, útépítés, a rendőrség új épülete, az épülő bíróság és ügyészség – ezek nem kampányígéretek. Ez a valóság. És Érdnek a valóságra kell szavaznia október 13-án.