Google+
Főoldal / Rovatok / Érdi gyereknapi beszámoló – Pingvin, palacsinta és parádés programok

Érdi gyereknapi beszámoló – Pingvin, palacsinta és parádés programok

Az Érdi Újság hírei… Május 24-én a gyerekeké volt a főtér és a Magyar Földrajzi Múzeum kertje. Színes programokkal, foglalkozásokkal, harapnivalókkal várták a legkisebbeket a szervezők: az önkormányzat, a városi intézmények és sok-sok szervezet. Ezen a napon minden a gyerekekért volt: nekik szólt a rendőrautó dudája, nekik koncerteztek a zenészek, sütötték az ingyenes palacsintát, kenték a zsíros kenyeret. A késő délutánig tartó színes programokat úgy állították össze, hogy minden gyerek megtalálja a kedvére valót, és még a szüleiknek sem kellett a zsebükbe nyúlniuk – ezen a napon ingyen volt minden móka.

Gyereknap3

Gyereknap5

Május 24-én minden a gyerekekről szólt – legalábbis itt, Érden, a városi gyermeknapon, ahol minden csemete megtalálhatta a neki való szórakozást, harapnivalót, és élményekben, ajándékokban gazdagon térhetett haza a város főteréről.

A sokszínű program reggel tíz órakor kezdődött, a polgármesteri köszöntővel. T. Mészáros András először a gyermekeket üdvözölte, majd a szervezőknek mondott köszönetet. A városi gyereknap ugyanis több szervezet együttműködésével jött létre: az önkormányzat, az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete, a Fidesz Zöldtagozata és Nyugdíjas Tagozata, az ÖTHÉT Egyesület, a Szepes Gyula Művelődési Központ, a Szociális Gondozó Központ és az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, a Vöröskereszt területi szervezete, a Magyar Földrajzi Múzeum, a rendőrség, a polgárőrség és a tűzoltóság mind közreműködött abban, hogy minél színesebb programokat nyújthassanak a gyerekeknek.

Gyereknap

– Úgy érzem, páratlan ez az összefogás – mondta lapunknak Bada Zoltán, a rendezvény egyik főszervezője. – A közreműködők mindent megtettek azért, hogy a gyerekek ezen a napon mindenbe belekóstolhassanak, legyen szó élményről vagy finomságról. Támogatóink jóvoltából palacsintát, fánkot, üdítőt, vizet és édességet tudtunk szétosztani a gyerekek között, és ingyen ugrálhattak a légvárban is – mondta Bada Zoltán, hozzátéve: a programok egy része a környezetvédelem jegyében zajlott; a gyerekek régi ismerősként üdvözölhették Pingvin Pityut, aki a klímavédelemre és a szelektív hulladékgyűjtés alapjaira oktatta játékos formában a kicsiket és nagyokat. A pingvint követően az érdi torna- és tánckluboké volt a főszerep a színpadon, ezután bohócműsor, kutyás bemutató és gyermekkoncert szórakoztatta a gyerekeket késő délutánig. A vállalkozó kedvűek rendőrmotorra vagy –autóba ülhettek, közelről megcsodálhatták a tűzoltókocsit, vagy játszhattak a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület szelíd, okos kutyusaival. Ez az országos hatáskörű civil szervezet a felelős kutyatartás alapjait mutatta be a gyerekeknek, demonstrálva azt is, hogy a felnőtt korban örökbefogadott kutyák ugyanúgy beilleszkedhetnek a családba, mint a pénzért vásárolt kölykök.

Gyereknap7Gyereknap2Gyereknap6

Aki az ugrálásban, sok játékban kimelegedett, a gyermekjóléti központ napernyői alatt kipihenhette fáradalmait egy-egy szép, színes szélforgó készítése közben; a játékos totó helyes kitöltői még ajándékot is kaptak. Kézműves foglalkozások várták a gyerekeket a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében is, ahol az árnyas fák alatt az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete szervezésében ügyességi játékok zajlottak, és a családok részt vehettek a Magyar Földrajzi Múzeum délutáni vetélkedőjén is. A kocsiszínben a Tranzit Zenekar zenélt, majd a Naprózsafa táncegyüttes a Lúdas Matyi táncos mesejátékot adta elő a gyerekeknek. Gazdagon felhagymázott zsíros- és májkrémes kenyerek, alma és csokoládé is került bőven a múzeumkertben játszó gyerekeknek és szüleiknek.

– Egyesületünk évek óta a múzeumkertben várja a gyerekeket ezen a napon. A programot, a harapnivalót önkénteseink, egyesületünk tagjai szervezik és teremtik elő. Mindenki annyit tesz hozzá idejéből és erejéből, amennyit tud – mondta lapunknak Wolf Richárd, az egyesület elnöke, hozzátéve: a gyermeknapi vendégséghez a Soós Pékség is hozzájárult sok-sok vekni kenyérrel.

Ahogy azt a gyerekek tapasztalhatták, a zsíros kenyérre nagyon jól csúszott a palacsinta. A gyereknapon – immár hagyományosan – idén is palacsintával, fánkkal várta a gyerekeket a Fidesz Nyugdíjas Tagozata. Mint Fülöp Sándornétól megtudtuk, a több mint ezer palacsintát a Finta Rendezvényház munkatársai sütötték, a nyugdíjas tagozat asszonyai pedig megtöltötték kakaóval, lekvárral a gyerekek nagy örömére. Üdítő, csokoládé és fánk is került a palacsinta mellé. A sok finomság mellé persze akadt sok mozgás, ugrálás is, no meg a forró délelőttön-délutánon szökőkútban való pancsolás is. A nap pirította gyerekek közül bizonyára sok megkérdezte hazatérőben: ugye, holnap is lesz gyereknap?

palacsinta

Köszönet a támogatóknak: Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata, Összefogás Egyesület, Finta Rendezvényház és Étterem, Clearwater, Lángos Kuckó, Xelles Kft, Alföld Grafika, Érdi Városfejlesztési Kft., Magyar Földrajzi Múzeum. A CLEARWATER felajánlásáből lett a Gyermeknap egész ideje alatt  hűtött ásványvíz, minden látogató számára; A XELESS Kft a rendezvényre a hozott mobil wc-ket, a Lángos Kuckó pedig 300 db fánkot ajánlott fel.

Köszönet a fellépőknek is: Pingvin Pityu (Öthét Egyesület),ÉTC, Hip-Hop Táncakadémia, Tigers SE, Kristály Duó, Frutti TSE, Masters SE , Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület, JP Dance táncshow, Bonton TSE, Capoeira Tárnok, Wedding’s  Day zenekar, Erényi Júlia és Beleznai Eszter (Lukin László zeneművészeti iskola) és a műsorvezető: Cseresnyés Attila.

Forrás: Érdi Újság

Érd, 2014.05.30.