Google+
Főoldal / Rovatok / “Elsőnyaras” a Bálna Budapest

“Elsőnyaras” a Bálna Budapest

A Százhalombattai Hírtükör Online hírei… Tavaly ősszel nyitotta meg kapuit a Bálna Budapest kulturális, vendéglátó és kereskedelmi központ a főváros IX. kerületében. Aki nem tervez hosszabb családi kirándulást egy nyári hétvégén, az találhat magának lehetőséget kikapcsolódásra Magyarország legújabb és legkülönlegesebb épületében. 

Elsőnyaras a Bálna Budapest

Nem volt problémamentes a központ megnyitása, számos vitás kérdésről hallhattunk a sajtóban. A Duna-part Szabadság híd és Petőfi híd közötti épülete azonban megnyitása óta különleges stílusával és konstrukciós megoldásaival önmagában is egyedülálló látványosságot nyújt. Lehet elutasítani, közömbösen fogadni vagy szeretni, de egyszer mindenképpen érdemes betérni. Aki megteszi ezt, az találkozhat a régi és az új terek kifinomult ötvözésével, szemet gyönyörködtető látvánnyal a Dunára, illetve különleges gasztronómiai, kulturális események részese lehet.

A Duna mindig kiemelkedően fontos szállítási útvonal volt Európában. A kereskedelmi forgalom kiszolgálására épült a XIX. század második felében Közraktárak négy csarnoka. Az utóbbi években azonban a csarnokok kihasználatlanul álltak, állapotuk egyre romlott. 2010 nyarára megtörtént az épületek hasznosításának újratervezése, és az idei az első nyár, amikor már rendezvényekkel, programokkal várják az üzemeltetők, rendezvényszervezők és a kulturális események szervezői a látogatókat.

Elsőnyaras a Bálna Budapest2

A Bálna tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, de a mellette elvezető kerékpárút sportosabb útvonaltervezésre is biztosít lehetőséget. A szembetűnő, hatalmas üvegtető (1628 darab, egyenként közel 400 kg súlyú üvegpikkely) már messziről impozáns látvány nyújt, a belső tér pedig a sokféleség egységét mutatja.

A kulturplázában helyet kapott a magyar és a külföldi művészetet bemutató Budapest Galéria, gyönyörködhetünk hazai iparművészek által készített termékekben, és válogathatunk antik műtárgyak vagy a közelmúlt esztétikai értékeit képviselő mindennapi használati eszközökben is. Aki megéhezik, a piactéren válogathat biotermékek közül, vagy az üzletekben hagyományos magyar termékeket kóstolhat. Egy fagylalttal a kezükben pedig órákat tölthetnek az óriási teraszon, ahol a Duna csodás panorámája tárul a látogatók elé.

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2014.07.15.