Google+
Főoldal / érdi közügyeink / Csőzik politikai mentorának mozgalma összeomlott

Csőzik politikai mentorának mozgalma összeomlott

A baloldali Népszava és a 24.hu írt először arról, hogy szétesőben az érdi Csőzik Lászlót is felkaroló, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely baloldali polgármestere által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom. Másfél hónappal később pedig már arról szólnak a hírek, hogy össze is omlott az egyesület, amely azért jött létre, hogy az ország különböző településein tető alá hozza a DK-tól a Jobbikig tartó ellenzéki paktumokat. 

Csőzik László Márki-Zay Péter egyik bizalmasa, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökének szűk köréhez tartozik, így nem véletlen, hogy  egy június eleji rendezvényen ő maga mutatta be  a volt SZDSZ-es politikust, mint érdi ellenzéki jelöltet. Márki-Zay szervezete az ellenzéki egységet hívatott létrehozni és propagálni, ehhez mérten Csőzik is nagy felhajtást igyekezett csinálni a bejelentésből a facebook-oldalán.

Csőzik a Mindenki Magyarországa Mozgalom rendezvényén, 2019 nyarán

A nagy egység azonban nem tartott sokáig, hiszen július elején a volt LMP-s képviselő, Hadházy Ákos  lemondott  a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöki pozíciójáról. Nemsokkal azután, hogy Ábrahám Júlia elnökségi tag is otthagyta Márki-Zay Péter mozgalmát.

“Az utóbbi időben semmi értelme az elnökségi üléseknek, mert olyan mély személyi ellentétek alakultak ki a Mozgalomban, hogy ezek az alkalmak gyakran csak egymást sértegető vitákba fulladnak. Volt, hogy kiabáltunk egymással. Ez senkinek nem hiányzik

– indokolta akkor az egyesületen belüli feszültségeket a baloldali sajtó egyik névtelenséget kérő forrása. Néhány hetes csend következett, majd eljött augusztus 19., és az ATV Egyenes beszéd című műsorában a baloldal egyik ikonikusnak tartott figurája, az érdi Kaltenbach Jenő jelentette be, hogy kilép a mozgalomból.

“Az alapítótagok több mint fele vagy inaktív, vagy formálisan is otthagyta a szervezetet

– fogalmazott Kaltenbach.

Márki-Zay körül „kialakult egy nagyon szűk, az elnök személye körül összpontosuló, eléggé átláthatatlan belső titkos tanács, belső struktúra, mely visszatartotta az információkat. ” (A képen pirossal bekarikázva Csőzik László)

A volt ombudsman a távozása okaként többek között azt említette, hogy “az elnök körül kialakult egy nagyon szűk, eléggé átláthatatlan, titkos tanács, amelyik visszatartja az információkat“, s emiatt a mozgalom elnöksége ezen információk hiányában nem tudott megfelelően dolgozni. Politikai berkekben egyre többen beszélik, hogy a konfliktus valódi oka Gyurcsány azon törekvése, hogy teljesen átvegye a hatalmat a baloldalon, és hogy az MMM kilépett vezetőit is ez aggasztotta leginkább.

A két balliberális politikus együttműködése nem új keletű: Márki-Zay már a tavaszi országgyűlési választás kampányában is a jelöltként végül elbukó Csőzik mellett állt. Sőt, a mostani baloldali paktum egyik alappillére is Márki-Zay MMM szervezete, amely azonban most kidőlni látszik.

Bár túlzás lenne azt állítani, hogy Csőzik a közvetlen oka az MMM és Márki-Zay bukásának, tény, hogy jelenléte rossz ómen. Az a párt vagy szervezet ugyanis, ahová eddig Csőzik betette a lábát, vagy megszűnt, vagy a megszűnés felé tart. Politikai karrierje kezdetén az MDF ifjúsági tagozatához, az IDF-hez húzott – ma már ez a szervezet történelem. Később az SZDSZ-ben politizált, amelynek ügyvivőként egyik felelős prominense volt – ez a párt végül egy belső szavazási csalás miatt ért csúfos véget. Ezután az Együtt nevű, azóta szintén megszűnt párt színeiben indult – majd lépett vissza – az országgyűlési választáson. Az általa alapított 2030 Egyesület is már csak papíron létezik, életjelet nemigen mutat. És a jelek szerint most  Márki-Zay mozgalmát is elérte a végzet…

 

(somogyi)