Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Csőzik elintézte az érdieknek, hogy 500.000 Ft legyen a csatorna hozzájárulás

Csőzik elintézte az érdieknek, hogy 500.000 Ft legyen a csatorna hozzájárulás

A volt SZDSZ-es, újabban szocialista színekben politizáló politikust a kétezres évek elején befújta a szél az érdi Városházára. Egy hónap múlva már el is intézte, hogy az addigra már beindított érdi térségi csatornázási program átkerüljön a fővárosi párttársa és a pártban kvázi főnöke, Demszky Gábor irányítása alá. Ahol a program öt évig „pihent”, ami szerencse a bajban, ugyanis az érdiek által fizetendő hozzájárulás a később megvalósult dupláját, azaz 500.000 forintot jelentette volna.
T. Mészáros András fideszes polgármester később évekig azon dolgozott, hogy ezt a Csőzik által létrehozott helyzetet helyrehozza és újraindítsa a programot. Vagyis hogy a beruházás visszakerüljön Érdre és csökkenjen a fizetendő hozzájárulás is. A beruházás végül is megvalósult, 40.000 érdi embernek javultak az életkörülményei, ráadásul feleakkora hozzájárulással, mint amennyit a Csőzik-projekt követelt volna.
Nemrég levélben kereste meg oldalunkat egyik, az érdi közéletet régóta ismerő olvasónk, aki döbbenetes részleteket osztott meg velünk az ezredforduló helyi történéseiről. Ebből kiderült:
– Csőzik azt állította, hogy az akkor még a balliberálisok által irányított érdi polgármesteri hivatal apparátusa képtelen lenne egy ekkora projektet megvalósítani. Most talán lelkiismeret-furdalása van, ezért támadja a projektet később sikeresen megvalósító Társulás szakembereit.
– Eredetileg 2004-re be kellett volna fejezni a csatornázást, ám azt Csőzik vakvágányra terelte azzal, hogy ki akarta játszani a fővárosnak a beruházást, így csak 10 évvel később tudott megvalósulni a program a jelenlegi városvezetés alatt.
– A fővárosban a Demszkyék által megvalósítani tervezett csatornázási program során az érdiekkel előbb ki akarták fizettetni a budapesti ipari szennyvízkapacitás önrészét is. Így dupla annyi, 30% azaz 500.000 Ft lett volna a fizetendő hozzájárulás.
– A nemrég bezárt Soros Alapítványi iroda munkatársa blogírásba kezdett, hogy a közismerten Soroshoz családi szálon kötődő politikust futtassa az érdi közéletben.
Mindezeket az információkat ellenőrzés után a nyilvánossággal is megosztjuk!
Elsőként álljon itt Csőzik László saját vallomása, amelyet az MSZP volt elnökével levelezett egy internetes fórumon.
„Az ISPA-projekt esetében egészen [2003] decemberig minden politikai barométer azt súgta, és minden hivatalos fórum azt közölte, hogy a karavánunk halad, és hogy Érd benne van a vezető triászban. A Nemzeti Fejlesztés Tervben is ez szerepel. Az év elején értesültünk róla informálisan, hogy lelassult a dolog, s azt követően informálódtunk, illetve magam is ráfeküdtem pártvonalon a lobbira.
[…]
A mi feladatunk: minden eszközt megragadva lobbizni, lobbizni, hajtani a fővárost és a konzorciumot, hogy csipkedje magát, mert 2006-ban csatornázni akarunk Érden. És azt mondták, hogy nem reménytelen a dolog.”
Erre érkezett a válasz az MSZP volt elnökétől:
„Értem, és őszintének is tartom a felháborodásod. Ettől még továbbra is az a véleményem, hogy nem tartottátok kontroll alatt ezt a rendkívül fontos projektet. Valószínűleg nem volt még élőben szerencsétek komoly, sikeres projekthez – Neked azért nem, mert istentelen fiatal vagy, másoknak meg csak úgy.
Ha tényleg ismertétek a projekt ütemtervét, akkor nem elégszetek meg azzal, hogy fontos emberek azt állítják: ütemterv szerint halad. Ha házat építesz, nem elégszel meg azzal, hogy a vállalkozó azt mondja, minden rendben halad. Inkább azt teszed, hogy ellenőrzöd: ami az ütemterv szerint már esedékes volt, az elkészült-e, megtörtént-e? Ha meg nem, akkor gyanút fogsz.
Az volt ugyebár az ígéret, hogy 2003. végére kikerül a pályázat Brüsszelbe. Ehhez előtte – Ti ismeritek az ütemtervet, – keresztül kellett volna esnie valamilyen kormányzati jóváhagyáson, azt megelőzően pedig a konzorcium valamilyen jóváhagyásán. Azt megelőzően pedig meg kellett volna ismertetni a pályázat tartalmát a tag önkormányzatokkal. Azt megelőzően pedig el kellett volna készülnie a kiküldendő, jóváhagyandó pályázati anyagnak.
Ha ismertétek az ütemtervet, és az valóban december végi pályázat-kiküldést tartalmazott volna, akkor már legalább a nyár végén fel kellett volna tűnni, hogy sehol a megismerendő, majd véleményezendő, jóváhagyandó pályázat … Tehát nincs rendben, ha valaki csak úgy általában azt mondja, ütemterv szerint halad a projekt.
Nem kellene inkább őszintén bevallani a következőket?
= Igazuk volt, akik már a gesztorságról szóló döntéskor felhívták a figyelmet a kockázatokra!
= Nem figyeltetek oda és nem törekedtetek ezen kockázatok mérséklésére!
= Érdemben nem kontrolláltátok a projekt előrehaladását!
= Nem volt helyes az a döntés, hogy a testületből elegendő egyetlen embert bevonni a konzorcium hivatalos munkájába, üléseibe, tanácskozásaiba!
= Amikor már számotokra is egyértelmű volt, hogy helyzet van, hiba volt, hogy magatoktól nem, csak kényszer – képviselői kérdés – alapján – adtatok tájékoztatást, hogy mennyire gáz van!
= Nem csupán a főváros, meg a külső körülmények, meg mindenki más rajtunk kívül a hibás abban, hogy itt tartunk, ahol!
Én a szerecsenmosdatás helyett inkább az előbbit tenném. A Te politikusi habitusodhoz is jobban menne ez az irányvonal! „
Csőzik „mert kicsi lenni”, bevallotta saját alkalmatlanságát és azt állította, hogy vezetésükkel az érdi Városháza nem is lett volna képes egy ekkora projektet megvalósítani:
„Mióta ismerjük egymást talán egy kérdésben volt köztünk nagy vita, ez pedig a gesztorság megszerzésének kérdése Érd számára. Tiszta lelkiismerettel állítom, az érte folyó küzdelem alatt és után is mindvégig úgy éreztem és érzem most is, hogy sanszunk sem volt rá.
Mi megpróbáltuk, de nem ment. Emléxem, hogy az utolsó pillanatban is tettem egy elkeseredett kísérletet, hogy a hivatalos lehetőségeken felül (itt nem én jártam el), ha úgy tetszik, baráti alapon bírjam jobb belátásra a fővárost, adja át a gesztorságot, de pestiesen szólva, levertek mint vak a poharat.
Kb. úgy tudnám érzékeltetni, mint egy buksisimogatást: jól van, értékeljük az igyekezeteteket, de mondjátok, van nektek tapasztalatotok, humán infrastruktúrátok, kellő anyagi forrásotok a tervek előzetes megrendeléséhez? Ugye-ugye nincs. Mi meg az elmúlt tizenkét évben többszáz hasonló projektet vezényeltünk le, saját szakcégünk van többtucat szakemberrel, s ezt az ötvenmilliárdos támogatást, amely három kerületünk és százhetvenezer emberünk csatornázását rendezi, nem hagyjuk kockára tenni egy zöldfülű, bár szimpatikus gesztor alkalmatlankodása miatt. Képzelheted! Van aki egyenesen diktátumról beszélt. Nem járt messze a valóságtól.
Egy biztos, mi szerettük volna, s ma is szeretnénk a gesztorságot megszerezni a településünknek, de a kétmilliós főváros mellett senki sem hagyott minket labdába rúgni.
[…]
Írod: “Igazuk volt, akik már a gesztorságról szóló döntéskor felhívták a figyelmet a kockázatokra! Nem figyeltetek oda és nem törekedtetek ezen kockázatok mérséklésére!” – Milyen kockázatokra gondolsz? Abban nem értünk ugyanis egyet, hogy Te, ha jól értem, azt mondod, hogy lett volna esélyünk a gesztorságra, csak nem voltunk elég ügyesek.
Szerintem ez nem így van, belekényszerítettek minket a főváros gesztorságába, amit a többi önkormányzat és a KvVM is maximálisan támogatott. Őszintén szólva bennünk nemigen bíztak. Lett volna rá okuk? És megpróbáltuk! Többször is.„
Szóval Csőzik bebizonyította, hogy ő az a politikus aki minden sikertelenséget meg tud magyarázni és mindent rá tud kenni másra.
(forrás: Index Fórum)
(folytatjuk)