Google+
Főoldal / Rovatok / Egészség, szépség / Csecsemőtáplálás, laktáció, szoptatás címmel tartott szakmai továbbképzést a “Kötelék – Érd térségi Közösség a Családokért”

Csecsemőtáplálás, laktáció, szoptatás címmel tartott szakmai továbbképzést a “Kötelék – Érd térségi Közösség a Családokért”

A Százhalombattai Hírtükör Online hírei… Csecsemőtáplálás, laktáció, szoptatás címmel tartott szakmai továbbképzést a “Kötelék – Érd térségi Közösség a Családokért” szervezet a Pártok Háza dísztermében május 31-én. Egészségügyi szakembereket vártak, hogy megosszák velük legfrissebb ismereteiket az anyatejes táplálással kapcsolatban.

Védelem, kötődés, kommunikáció 2

Az érdeklődő, főleg védőnőkből álló csoport tagjait Bognár Krisztina laktációs tanácsadó köszöntötte. Elmondta, a Kötelék tagjai fontosnak tartják, hogy információt és támogatást nyújtsanak a családoknak és szakembereknek a szülés körüli időszakról és a csecsemőgondozásról, így a szoptatásról is. Öt előadásba sűrítették a legfontosabb ismereteket a csecsemő természetes szükségleteitől a szoptatás jelentőségéig.

A civilizációs betegségek ellen visszatérni az alapokhoz, a testi-lelki jóllét állapotát kialakítani, szorosabb együttlétet létrehozni az újszülött és az édesanya között – a szakmai gondolatok mellett ezeket a hétköznapinak nevezhető, de megszívlelendő érveket említette előadásában dr. Gyöngyössy Eszter gyermekorvos. Mi is van a mi “tápszerünkben”? – hangozott el a kérdés a doktornőtől, majd felsorolta azokat az összetevőket, amelyek az anyatejben jelen vannak, és a baba fejlődése szempontjából szinte nélkülözhetetlenek. Amerikai és ausztrál kísérleti eredményeket is említett. Elmondta, bizonyított tény, hogy az anyatejjel táplált csecsemőknél növekedésük során csökkenek például a stressz által okozott negatív hatások.

A továbbképzésen elhangzottak még gondolatok a csecsemők természetes szükségleteiről és a tejátvitelben betöltött szerepükről, az anyatej termelődéséről is. A védőnők általános és egy-egy konkrét esetre vonatkozó kérdéseiket megvitatták az előadókkal, az elhangzott példákból mindnyájan következtetéseket vonhattak le további munkájukhoz.

Védelem, kötődés, kommunikáció 3

A hallgatóság nagy örömére dr. Kun Judit, a Szoptatásért Magyar Egyesület alelnöke, a téma egyik hazai szaktekintélye, nemzetközi laktációs szaktanácsadó is aktív közreműködője volt az eseménynek. A továbbképzés előtt elmondta, hogy azért tartja fontosnak ezeket a találkozókat, mert az orvostudomány legújabb álláspontjait, a kutatások legfrissebb eredményeit meg kell ismerniük a szakma képviselőinek, illetve általuk az újszülöttek gondozóinak is. A Kötelék közösségében tevékenykedők – közöttük ő is – vallják, hogy a fiatal édesanyákat meg kell ismertetni az anyatejes táplálás előnyeivel, előttük ugyanis már nincs ott az a minta, amelyet régebben láthattak az anyák a többgenerációs családokban, ahol mindig nevelkedett legalább egy kisbaba.

“A szoptatás multifunkciós tevékenység. Közben kialakul egyfajta védelem, kötődés és kommunikáció az édesanya és gyermeke között, amely semmivel sem pótolható. Manapság a nők legtöbbje nem válik a szülés pillanatában anyává. Ezt a folyamatot kell nekünk, szakembereknek (gyermekorvosoknak, védőnőknek és tanácsadóknak) pontos és hiteles információkkal, a szülők bizonytalan pillanataiban tanácsokkal és szakszerű segítségadással támogatnunk” – nyilatkozta dr. Kun Judit.

Forrás: www.hirtukor.hu

Érd, 2014.06.04.