Google+
Főoldal / érdi közügyeink / A BLABLAOLDAL MINDENRE NEMET MOND

A BLABLAOLDAL MINDENRE NEMET MOND

A jelenlegi érdi balliberális ellenzék kicsiben ugyanaz, mint nagyban a parlamenti: kizárólag abban egyeznek meg, hogy gyűlölik a Fideszt és Orbánt, illetve Érden T. Mészáros Andrást. Ahhoz, hogy megértsük hozzáállásukat – bár sok értelme nincsen energiát fordítani a megértésükre –, vissza kell mennünk egészen a 2002-től 2010-ig terjedő ciklusig, amikor az országot az MSZP–SZDSZ koalíció vezette Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai miniszterelnökségével, illetve Érdet 2006-ig Döcsakovszky polgármesterségével.

Tevékenységüket maga Gyurcsány Ferenc foglalta össze őszödi beszédében:

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk.

Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit.

Aztán lassan fölbukunk. Mert nem bírjuk jobbra a tempót. Ez a helyzet. (…) Lehet még egy picikét itt tesza-toszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nekem nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.

 

2006 őszén, mikor napvilágra került Gyurcsány titkos beszéde, be is következett az idézet utolsó része: „Nincsen tovább. Nincsen.” Az önkormányzati választáson tarolt a Fidesz, narancs színbe öltözött az ország, és azóta nincs megállás, minden választást, legyen az önkormányzati, parlamenti vagy EU-s, hatalmas fölénnyel nyer a kormánypárt. Az ellenzék egyre frusztráltabb, egyre tanácstalanabb, egyre elkeseredettebb.

Érden utoljára 2006-ban tudtak két egyéni körzetben nyerni, azóta kizárólag listáról jutnak be a közgyűlésbe, ráadásul eddig ott volt Pulai Edina is a Jobbik listájáról, akit nem tudtak maguk mellé állítani, vagyis mindössze négyen maradtak. Négy ember meg nem tömeg, bárhonnan is nézzük. Nem nagyon tudnak azzal operálni, hogy ők képviselik a választók többségét, bár több kísérletet is tettek erre.

Gyengeségüket részint hangerővel próbálják leplezni, részint az állandó tagadással. Csatlakoztak az országos trendhez: amit a Fidesz mond, javasol, cselekszik, az csak rossz lehet, azt ellenezni kell, legyen az béremelés, családtámogatás, adócsökkentés, rezsicsökkentés, nyugdíjtámogatás, bármi.

Mulatságos belegondolni, hogy mennyire ellenezték 2010-ben a rezsicsökkentést, mondván, hogy csődbe fognak menni a szolgáltatók, majd mikor látták, hogy ez nem következett be, hirtelen kicsinyelni kezdték a csökkentés mértékét, és a ló másik oldaláról kritizáltak.

Ugyanezt megtették a kormány családpolitikai intézkedéseinél is – hiábavalónak, elhibázottnak tartják, egyik elemét sem szavazták meg, ugyanakkor az ország elszegényedéséről prédikálnak.

Gyurcsány azt mondta, hogy „Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk…”, mi hozzátehetjük azt is, hogy nem tudunk olyan kidolgozott, alátámasztott javaslatról, amit az érdi ellenzék letett volna a közgyűlés elé, és nem tudunk olyan tervről, beruházásról, amit az ellenzék ne kritikával és ellenkezéssel fogadott volna, legyen az csatornázás, iskolaépítés, családok támogatása.

Azt hihetné az ember, hogy ennyi kudarc után csak elgondolkoznak azon, mi vezetett idáig? De nem, Sziszifuszként újra és újra nekirugaszkodnak a kőtömbnek, megpróbálják felvinni a hegyre, és csodálkoznak, hogy mindig visszagurul.

Eltelt öt év a legutóbbi önkormányzati választás óta. A balliberális oldalnak ennyi idő sem volt elég ahhoz, hogy valódi város-építő programot alkossanak, Mert mindig csak a hatalom érdekelte őket, sosem a város. Mindig csak a politikai alkuk szövögetésével voltak elfoglalva, sosem azzal, hogy összefogjanak az érdiekkel. Mindig is a politikai gyűlölet vezérelte őket, sosem a város szeretete. Ezért öt év alatt mindössze egyetlen mondatot sikerült kipréselniük magukból program gyanánt: O1G. Ennyit jelent nekik Érd. Egy infantilis viccet.

Nem az a csoda, hogy mindig belebuknak, hanem az, hogy mindig, újra és újra megpróbálják sikerre vinni. Legyünk mi is viccesek és játsszunk el a gondolattal, hogy ezzel a mondattal önkormányzati választást lehet nyerni. Utána mi lesz? O1G-s kitűzővel mennek az Orbán-kormányhoz támogatásért? Vagy kuruc virtussal elutasítanak minden állami pénzt, azzal, hogy Orbántól nem fogadnak el semmit? Hogyan akarnak egy várost úgy vezetni, sőt, építeni, hogy haragban vannak a világgal? Vagy kikiáltják Érd Független Városállamot? Kiállnak a Kossuth térre ordibálni, hogy nekünk ez jár?

Nem, nem jár. Az ország egyetlen településének sem jár automatikusan. Meg kell érte dolgozni. El kell érni, hogy mi kapjuk a támogatást. El kell érni, hogy annyit kapjunk, amennyire szükségünk van. Ők hogyan kérnének? O1G, adj pénzt!? Ugyan már.

2006-ban láttuk Érden is, miként vezetik a várost: 3,6 milliárd hiánnyal adták át a kasszát, és ebben még benne sem volt a sportcsarnok akkori számítások szerint közel 6 milliárdos kiadása, az asztalfiókok pedig, ahol az elkövetkezendő beruházások terveit kellett volna tárolni, üresek voltak. Mindössze egy, az akkor még balliberális vezetésű főváros által is zöldfülűnek és dilettánsnak nevezett, Csőzik László által (félre)menedzselt csatornaprojekt elképzelés lapult ott, ami – ha megvalósult volna – 500 ezer forint fejenkénti hozzájárulást jelentett volna ingatlanonként. Ó, bocsánat. Ott volt még Érd környezetvédelmi koncepciója is, ami kötelező volt különféle pályázatokhoz – egy árva A/4-es papírlapon.

Ilyen környezetben, ellenséges kormánnyal szemben kellett elkezdeni Érd építését. A balliberális ellenzék azóta is egyre csak az O1G-t mantrázza, és minden lehetőséget kihasznál, hogy botot dugjon a küllők közé, lelassítsa a fejlődést, sőt romboljon, mert szerintük minél rosszabb, annál jobb. Szerintünk meg nem. Mert Érd a mi városunk, nem a blablaoldalé.

Bodoni