Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / BIZTOS KÉTHARMADOS TÖBBSÉGET SZERZETT A FIDESZ–KDNP-SZÖVETSÉG

BIZTOS KÉTHARMADOS TÖBBSÉGET SZERZETT A FIDESZ–KDNP-SZÖVETSÉG

Eldőlt: kétharmados parlamenti támogatással állhat fel a következő Orbán-kormány. A levélszavazatok kiértékelésekor a Fidesz–KDNP egy további mandátumot szerzett, ezzel az egyébként önmagában is kétharmadot jelentő 133-ról 134-re bővült a kormánypárti képviselők száma a 2018-as választáson felhatalmazást nyert Országgyűlésben.

A levélszavazatok feldolgozásával biztossá vált, hogy a Fidesz–KDNP kétharmados többséget szerzett a 2018-as országgyűlési választáson. Az egyedüli kérdés most már csak az, hogy a kormánypártok 134 vagy 135 mandátumot nyertek-e el. Erre legkésőbb szombaton kaphatunk választ, amikor a Nemzeti Választási Iroda hivatalos eredményt hirdet.

Az iroda vasárnap kezdte meg a levélben érkezett szavazatok számlálását. Az MTI tudósítása szerint tegnap délelőttig 96 751 érvényes levélszavazatot számoltak össze, ebből 91 660-at kapott a Fidesz–KDNP pártszövetség, míg a Jobbikra 1113-an, az LMP-re 1099-en, az MSZP–Párbeszéd szövetségre 686-n, a Momentumra 492-en, a DK-ra 368-an, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 351-en, az Együttre 160-an szavaztak; a többi párt száznál kevesebb voksot kapott.

A határon túli magyarok között tehát továbbra is a kormánypártok a legnépszerűbbek, míg a Jobbik támogatottsága az elmúlt négy év alatt visszaesett.
Emlékezetes, hogy a Gyurcsány-párt előszeretettel riogatta a külhoni magyarokkal az ellenzéki választókat, a következő Orbán-kormány azonban nélkülük is kétharmados támogatottságra számíthatott volna. A levélszavazatok jelen állás szerint – a voksok 98,96 százalékos feldolgozottsága mellett – mindössze egy mandátum sorsáról döntöttek. Ezt a Fidesz–KDNP kapta, a Jobbik kárára.

Az eddigi összesítés szerint a kormánypártok a 106-ból 91 egyéni választókerületben nyertek és 43 mandátumot szereztek az országos listán. A második legerősebb párt a Jobbik egy egyéni és 24 listás hellyel. A harmadik az MSZP–Párbeszéd 8 egyéni és 12 listás mandátummal. A DK három körzetben nyert, hat képviselője listáról jutott be az Országgyűlésbe; az LMP esetében ugyanez a szám 1 és 7. Egy-egy mandátumot szerzett egyéniben a Juhász Péter nevével fémjelzett Együtt, a függetlenként induló Mellár Tamás, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Mivel a pártszövetségek várhatóan nem alkotnak közös frakciót, ezért vélhetően a Jobbiknak lesz a második legnagyobb képviselőcsoportja. Érdekesség, hogy a jelenlegi feldolgozottsági adatok szerint a Fidesz–KDNP a 106 egyéni országgyűlési választókerületből 52-ben nyert abszolút többséggel, és több olyan körzet is volt, ahol a kormánypárti aspiráns alig maradt el az 50 százaléktól. Az 52 érintett választókerületből hat olyan volt, ahol a Fidesz–KDNP-s jelölt eredménye a 60 százalékot is meghaladta, közülük a csornai körzetben újrázó Gyopáros Alpár szerepelt a legjobban. A politikus a voksok 64,56 százalékát kapta.

A külképviseleteken leadott voksok feldolgozása még várat magára. A 118 követségen és konzulátuson 51 854, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szavazott a hét végén. A külképviseleti voksokat az átjelentkezők szavazataival együtt szombatig számolják meg.

A kormánypártok győzelmét vasárnap este tömegek ünnepelték a Bálna előtt
Fotós: Kurucz Árpád

A Nézőpont Intézet az eddig ismert adatok alapján öt következtetést vont le a választási eredményből. Eszerint a Fidesz–KDNP több listás szavazatot szerzett, mint parlamenti ellenzéke összesen, és a választás napján végzett felmérés szerint a kormánypártok minden korosztályban népszerűbbek ellenfeleiknél. Az intézet azt is megállapította, hogy hazug az az ellenzéki állítás, mely szerint az ország kettészakadt. Valójában Budapesten is a Fidesz–KDNP szövetség a legnépszerűbb, a választók 38,3 százaléka támogatta.

Adataik szerint nem a választási rendszernek köszönhető az ellenzék veresége, s miközben a balliberális tábor csökkent, a jobbikos stagnál, addig a Fidesz–KDNP mögött állóké körülbelül 400 ezer fővel bővült.