Google+
Főoldal / Kiemelt hírek / Besegít a fűtésszámla kifizetésébe az állam

Besegít a fűtésszámla kifizetésébe az állam

Tizenkétezer forinttal csökkenti a fűtésszámlát a kormány – jelentette be tegnap Orbán Viktor. A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy a kabinet tegnap az Erzsébet-utalványok kiküldéséről is döntött, így még húsvét előtt tízezer forinthoz jut minden nyugdíjas. Úgy számoltunk, az intézkedések értéke hetvenmilliárd forintra rúghat.

Két juttatás kiutalásáról döntött tegnap a kormány – jelentette be a miniszterelnök tegnap a Facebookra feltöltött videóüzenetében. Orbán Viktor elmondta, hogy az elmúlt hetek rendkívül hideg időjárása miatt megnőtt a családok gázfogyasztása, ezáltal a rezsiszámlájuk is.

Ezért a téli rezsicsökkentés részeként minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából. Akik távfűtést vesznek igénybe, ugyanilyen mértékű kedvezményt tudhatnak magukénak. A szénnel vagy fával fűtők is jogosultak a téli kedvezményre: az ezt a célt szolgáló szociális pénzügyi keretet egymilliárd forinttal növeli meg a kormány, így összesen ötmilliárd forint áll rendelkezésre idén a szociális tűzifaprogramban az önkormányzatok részére.

A kormányfő emlékeztetett rá: a Fidesz–KDNP-kormány volt az első, amely csökkentette a rezsiköltségeket. Orbán Viktor szavai szerint e politika mellett a jövőben is kitart a kabinet. A távfűtéskedvezményről Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter tárgyal az önkormányzatokkal, a tűzifaprogramban várható intézkedésért Pintér Sándor belügyminiszter felel.

A kabinet másik tegnapi döntése szerint egyszeri juttatásként minden nyugdíjas tízezer forint értékű étkezési Erzsébet-utalványban részesül. A miniszterelnök elmondta, hogy az Idősügyi Tanáccsal folytatott egyeztetés után döntöttek az étkezési Erzsébet-utalványok kiküldéséről.

A gazdaság négyszázalékos növekedése és a jó gazdasági eredmények erre lehetőséget adnak Orbán Viktor szavai szerint, aki kiemelte, hogy ez már a harmadik ilyen alkalom: 2016 és 2017 karácsonya előtt is kaptak tízezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. – Meggyőződésünk szerint a gazdaság teljesítményéből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell.

Tiszteletet érdemelnek, örülök, hogy megtaláltuk a módját annak, hogy ezt kifejezhessük – hangsúlyozta a miniszterelnök. A döntés a tegnapi Magyar Közlönyben is megjelent, a rendelet ma lép hatályba, és a Magyar Posta Zrt. kézbesíti a küldeményeket.

Lapunk számításai szerint megközelítőleg hetvenmilliárd forint egyszeri kiadást jelentenek a fenti intézkedések a központi költségvetésnek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2016-os adatai szerint több mint 3,45 millió lakossági fogyasztó csatlakozik a földgázhálózatra.

Ha feltételezzük, hogy e háztartások közül mind gázzal fűt, az 41,4 milliárd forintot jelent. Távhővel 657 ezer lakást fűtenek, ezekhez a fogyasztókhoz 7,8 milliárd forint kerül. Ám sok olyan otthon is van, ahová a földgáz és a távhő is be van vezetve, ezért ez a két szám nem adandó össze, ám 45 milliárd forinttal minden valószínűség szerint számolhatunk.

Erzsébet-utalványt minden nyugdíjban, ellátásban és járadékban részesülő kap, a Központi Statisztikai Hivatal szerint a múlt év végén közel 2,64 millióan tartoztak ezekbe a kategó­riákba. Az utalványok értéke ezek alapján 26,4 milliárd forint lehet.

(magyaridők.hu)