Google+
Főoldal / érdi közügyeink / Beindult a ballib hisztigyár, miközben titkos pénzekből hirdetnek szabálytalanul

Beindult a ballib hisztigyár, miközben titkos pénzekből hirdetnek szabálytalanul

Beindult a valaha jobb napokat látott Érd és környéke facebook csoport balliberális hisztikomandója annak apropóján, hogy az érdi Fidesz-KDNP-Összefogás szórólapon mutatja be önkormányzati képviselőjelöltjeit a választóknak. Ugyanezt megtette amúgy a két ellenzéki jelölt, Csőzik László és Tekauer Norbert is a facebookon, jóval a kampány hivatalos kezdete előtt. Nincs tehát új a nap alatt. Vagy mégis?

 

Fenekedik a balliberális ellenzék, munka helyett megint a feljelentgetést gondolják célravezetőnek, de ez már tavaly, az országgyűlési választáson és öt éve, az önkormányzati választáson sem jött be. Tény, hogy a szórólapok terjesztésével a Fidesz-KDNP-Összefogás semmilyen jogszabályt nem sértett, erről tanúskodik a Nemzeti Választási Iroda levele is, amit információkérésre küldött egy érdeklődőnek.

 

 

A balliberálisok műhisztijének ezt a fejezetét tehát le is zárhatjuk, nyithatunk azonban egy másikat, ami valós történet, és meglehetősen nagy aggályokat vet fel.

“Amikor társadalmi kérdésekről, választásokról vagy politikáról szóló hirdetések jelennek meg a Facebookon, kötelezően fel kell tüntetni bennük, ki fizetett értük. A Facebookon megjelenő, közügyekről, választásokról vagy politikáról szóló hirdetések a Finanszírozó megnevezésről ismerhetők fel.”

Mindezt azért látta szükségesnek bevezetni a legnagyobb közösségi portál, hogy a választók tisztában legyenek azzal, ki pénzeli az adott politikus vagy párt hirdetését. Azok, akiknek nincs takargatnivalójuk, eleget is tesznek ennek a szigorú szabályozásnak, mint például Érd polgármestere, akinek hirdetéseinél az előírásnak megfelelően látszik a finanszírozó.

Ám vannak, akik magasról tesznek az átláthatóságra , és erre nyilván nyomós okuk van…

Csőzik csapatának két tagja is a szabályokat áthágva hirdeti politikusi oldalait, ki tudja, milyen finanszírozással a hátuk mögött. Az egyik ráadásul az MSZP helyi vezetője, Szűcs Gábor.

 

A másik Csőzik szélsőjobboldali jobbikos jelöltje, Kocsner János, aki egyszerre öt hirdetést futtat úgy, hogy a finanszírozót eltitkolja.

 

Ez a történet szépen megvilágítja, hogy mit gondol az érdi ellenzék az átláthatóságról, a szabályokról. Azt pedig, hogy úgy hazudnak, mintha könyvből olvasnák, régóta tudjuk.

 

– somogyi –