Google+
Főoldal / érdi közügyeink / AZ ÉRDI LISTA-GATE – VÁLASZTÁSI CSALÁS GYANÚJA MIATT FELJELENTÉST TESZ A HVB CSŐZIKÉK ELLEN

AZ ÉRDI LISTA-GATE – VÁLASZTÁSI CSALÁS GYANÚJA MIATT FELJELENTÉST TESZ A HVB CSŐZIKÉK ELLEN

Törvénysértő a Csőzik Lászlót támogató balliberális ellenzék érdi kompenzációs listája, amelynek egyik tagja egy másik településen független önkormányzati képviselőjelöltként indul. Érd rendszerváltás utáni történetében ilyen szintű választási jogsértés még nem történt. A Helyi Választási Bizottság feljelentést tesz a rendőrségen választási csalás gyanúja miatt.

Idén 12 éve, hogy Csőzik László érdi balliberális politikus egykori, SZDSZ nevű pártja elnökválasztó küldöttgyűlésén olyan arcátlan szavazási csalás történt, amely azóta is példa nélküli a rendszerváltás óta eltelt 30 év párt- és politikatörténetében. A nyilvánosság elé bűnbaknak dobott párttagokat elítélték ugyan, de azt senki se hitte komolyan, hogy a párt vezető politikusai, vezető testületeinek tagjai, az elnökség, az ügyvivő testület (amelynek Csőzik is a tagja volt) nem tudtak a csalásról, mégis csak egy megyei elnök és öt egyszerű pártag került bíróság elé.

Bő egy évtizeddel a történtek után most egy másik, a választási törvényt sértő ügyben kerülhet reflektorfénybe a neve. Ugyanis az őt jelölő pártok és szervezetek által összeállított és Csőzik által személyesen leadott kompenzációs lista jogszabálysértő, súlyosan sérti a választások tisztaságát biztosítani hívatott törvényt. A lista egyik jelöltje ugyanis egy másik településen is indul önkormányzati képviselőjelöltként.

A valasztas.hu oldala, amely mutatja, hogy Falusi Ferenc két helyen is jelöltként szerepel

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény 8. § (1) bekezdése egyértelműen rögzíti, hogy „a választópolgár […] csak egy településen, fővárosi kerületben, megyében fogadhat el jelölést”.

Márpedig a Csőzik-lista egyik tagja az egyik szomszédos településen is indul, méghozzá független jelöltként, vagyis az érdi balliberális ellenzék kompenzációs  listája törvénysértő. A választási törvényt ilyen súlyosan megsértő ügy még nem volt Érd történetében. Információnk szerint a Helyi Választási Bizottság egyhangú határozatot hozott: a jogsértést megállapította, a jelölő szervezeteket és a jelöltet, Falusi Ferencet a további jogsértéstől eltiltotta. A testület jegyzőkönyvben rögzítette azt is, hogy választási csalás bűncselekménye alapos gyanúja miatt feljelentést tesz a rendőrségen.

A bizottság ülésén felvetődött, hogy a testület megsemmisíti a teljes, jogszabálysértő listát, ezt azonban hatáskör hiányában elvetették, az a fellebbviteli fórum feladata.

 

-somogyi-