Google+

A városvezetők, a kormány és az érdi tankerület képviselői mellett a leginkább érintett érdi diákság és a családok képviselőinek jelenlétében helyezték ma föld alá a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum alapkövét. Gyopáros Alpár kormánybiztos ünnepi beszédében hangsúlyozta: a megyei jogú városok közül Érd az élen jár a Modern Városok Program végrehajtásában. Az érdi ellenzéki képviselők – bár kaptak meghívót az eseményre – a távollétükkel tüntettek az újabb fejlesztés ellen.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte, hogy Érd azért is különleges a Modern Városok Programon belül, mert nem látszatberuházásokra, hanem az emberek javát szolgáló fejlesztésekre fordítja a kormányzati támogatást.

“Mindannyian tudjuk, hogy Érd speciális helyzetben van a megyei jogú városok között. Néhány évtizede valószínűleg még maguk az érdiek sem gondolták, hogy 2019-re ilyen népszerű lesz a városuk, ilyen magas lakosságszámmal bír, és hogy a fiatalok folyamatosan költöznek majd be Érdre. Ez fantasztikus dolog, amire büszke lehet Érd, a város polgármestere és minden lakója – de ami az egyik oldalon áldás, az a másik oldalon feladatokat, kötelezettségeket, kihívásokat is ró egy ilyen léptékben fejlődő városra. Érd vezetése kiválóan felismerte, hogy nem látványberuházásokra, hanem a település mindennapi életét segítő beruházásokra van szükség. Ha megnézzük a Modern Városok Program keretében Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodást, abban olyan projektek szerepelnek, amelyek nem a nagy, látványos, szavazatvadász beruházásokra fókuszálnak, hanem sokkal inkább egy felelősségteljesen gondolkodó polgármester és városvezetés projektjei. Ráadásul Érd az a város, amely a 23 megyei jogú város között a legjobban áll a megvalósítással: beszédes, hogy a város forrásigénye a Modern Városok Program keretében 78 milliárd forint, amiből 62 milliárdot már lehívott a település. Számos átadó ünnepség is lezajlott, a következő időszak pedig további mérföldköveket tartalmaz” – mondta Gyopáros Alpár.

Végül hangsúlyozta:

Ahhoz, hogy Érd továbbra is hazánk legdinamikusabban fejlődő települései közt legyen, T. Mészáros András polgármester és az érdiek a jövőben is számíthatnak Magyarország kormányának támogatására.

T. Mészáros András polgármester beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy bár kaptak meghívást, mégsem mentek el az ünnepségre azok a Gyurcsány-párti politikusok, akik azt híresztelik szerte a városban, hogy Érden nem történik semmi, a város nem fejlődik, nem épül. “Pedig az igazság itt lenne a szemük előtt: Érd épül és gyarapodik!” – utalt a polgármester arra, hogy az ünnepség “díszletét” a már javában zajló építkezés adta.

 

T. Mészáros András úgy fogalmazott: “Mi várospolitikát hirdettünk 2007-ben, amelynek a Batthyány Program nevet adtuk, s ennek vált később szerves részévé a Modern Városok Program. Az a program, amelynek ötlete innen, Érdről indult el, s amely sok városnak az országban, így Érdnek is elhozta az évtizedek óta várt lehetőséget a fejlődésre. 2015 nyarán Orbán Viktor miniszterelnökkel végigtárgyaltuk az Érdet érintő terveket, víziókat. Végigvettük a Batthyány Program által pontokba foglalt fejlesztéseket, mindazt, amivel ez a város a rendszerváltás óta adósa volt az itt élőknek. És az ünnepélyes aláírást követően elindulhatott a munka. A tervezés, a pályáztatás, a szerződéskötések, és végül az építkezések. Ennek egyik eleme a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum.”

Tíz éve mindössze egy gimnázium és egy szakmunkás képző volt a városban, most pedig az ötödik középiskolája épül Érdnek – hangsúlyozta T.Mészáros András. Beszéde végén a polgármester felhívta maga mellé a színpadra Lázár Evelint, az érdi Ifjúsági Önkormányzat polgármesterét és Takács Éva három gyermek édesanyját. “Ők képviselik a mai ünnepi eseményen azokat, akikért ez a munka folyik. Az érdi gyermekeket, a fiatalokat, a családokat. A jövőt.  A nagybetűs jövőt! Értük és minden érdiért épül Érd!” – zárta szavait a polgármester.

 

-somogyi-

 

(fotók: T. Mészáros András hivatalos facebook oldala